Politika

Kurti odgovorio Hovenijeru: Otvaranje mosta na Ibru nije protiv bilo koga, a najmanje protiv partnera Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

11:26

Kurti odgovorio Hovenijeru: Otvaranje mosta na Ibru nije protiv bilo koga, a najmanje protiv partnera Prištine
Kurti odgovorio Hovenijeru: Otvaranje mosta na Ibru nije protiv bilo koga, a najmanje protiv partnera Prištine - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, što je Priština najavila, nije usmereno protiv bilo koga i dodaje da će njegova vlada "nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnim partnerima".

Kurti je na sednici vlade privremenih prištinskih institucija rekao da otvaranje mosta na Ibru nije protiv bilo koga, "a najmanje partnera Prištine". 

Izjava Kurtija dolazi nakon što je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer juče rekao da postoji realan rizik u vezi sa otvaranjem mosta u Mitrovici u ovom trenutku, koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO-a, uključujući i američke.

Hovenijer je u intervjuu za Radio slobodna Evropa izrazio nadu da će vlada u Prištini to saslušati i "uzeti u obzir te zabrinutosti".

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na Ibru, koji deli Kosovsku Mitrovicu na južni i severni deo, i pored protivljenja Srba na severu KiM, koji ističu da to ugrožava njihovu bezbednost.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je juče da izjava Kurtija da most na Ibru mora biti otvoren i da o toj temi nema razgovora, jasno pokazuje da jedino što Kurti želi jeste rat i izazivanje sukoba sa dalekosežnim posledicama. 

Otvaranju mosta protive se i EU, OEBS, Euleks, Kfor i SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

KFOR je juče saopštio da svaka odluka u vezi sa mostom preko reke Ibar mora da bude doneta kroz politički dijalog i da je "neophodno je da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle stvoriti tenzije".

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. 

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija