Politika

Vulin stigao u Prebilovce nakon zabrane preleta njegovog: "Ovo je sveto mesto"

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

10:52

Vulin stigao u Prebilovce nakon zabrane preleta njegovog: "Ovo je sveto mesto"
Aleksandar Vulin - Copyright FoNet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin poručio je da su Prebilovci sveto mesto i da ne zna ni jedan narod na svetu koji ima toliko svetaca bez imena.

"Ne mogu male podlosti malih ljudi da nas spreče da budemo sa svojim narodom u Prebilovcima. Ovo je strašno stradanje Srba nezabeleženo i nazapamćeno. Ne radimo mi ovo zbog zločinaca koji su ovo činili, niti zbog njihovih potomaka koji se raduju 'Oluji' i da gledaju sve što je srpsko da ukinu i zabrane. Mi ovo radimo zbog sebe. Zato što smo mi Srbi dopustili da se jama u Prebilovcima zabetonira zločinci su 1992. godine digli u vazduh crkvu, da bi ih još jednom pobili", rekao je Vulin za RTRS.

Ne sme se, kazao je, dopustiti da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

"Nećemo mi uticati na savest ustaša i njihovih potomaka, jer da se stide, ne bi bilo proslave 'Oluje', najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata. Mi smo ovde zbog sebe da bismo videli šta nas čeka ukoliko napustimo svoja ubeđenja", istakao je on.

Srbija će, naveo je, voditi računa o Srbima, ma gde oni bili.

"Nema ni jedne opštine u Srpskoj, pa i u FBiH sa većinskim srpskim stanovništom da Srbija nije pomogla. Mi smo tu uvek za naš narod. Gde god su Srbi, tu je i Srbija", kazao je Vulin.

Vulin, kome je juče bio zabranjen dolazak u Prebilovce, jer političari iz Sarajeva nisu dozvolili prelet preko BiH, stigao je danas u to mesto na obeležavanje 83 godine od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svetskom ratu. Vulin je doputovao u Prebilovce, nakon što je Srbija uputila diplomatsku notu BiH, jer bošnjački političari na državnom nivou nisu dozvolili prelet aviona kojim je potpredsednik Vlade Srbije trebalo da dođe na pomen žrtvama ustaškog režima iz 1941.

Vulin je po dolasku u Prebilovce rekao da je ta mala pakost trajala jednu noć i da mu političko Sarajevo nije dozvolilo prelet aviona u BiH.

"Bili su veliki, važni i snažni, ali ja sam danas, ipak, sa svojim narodom. Neka se oni raduju svojoj pakosti i uživaju malo u tome da oni važni, ali ja sam danas sa svojim narodom", rekao je Vulin, prenela je RTRS.

On je rekao da mu je čast što je danas u Prebilovcima, svetom mestu za srpski narod i mestu srpskog stradanja.

"Mi smo se danas ovde okupili ne zato da bi ustašama uticali na savest i ne da bi ih podsećali na to šta su oni uradili, jer oni to odlično znaju. Ne bi ni radili, da nisu želeli. Mi smo danas ovde zbog Srba i da sebe podsećamo na to šta su dočekali naši preci, da se ne bi ponovilo ni nama ni budućim generacijama. Ukoliko srpski narod bude jak i složan, ovo se neće nikada više ponoviti", naveo je Vulin.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sprečen je juče da prisustvuje otvaranju izložbe povodom obeležavanja 83 godine od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti na nivou BiH nisu odobrile prelet aviona preko BiH. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savetu ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja Vulina da poseti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse.

Komentari (0)

Srbija