Politika

Brnabić: Deklaracija istorijski dokument za srpski narod

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2024

-

10:22

Brnabić: Deklaracija istorijski dokument za srpski narod
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Deklaraciji o zaštiti prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju je parlament usvojio u sredu, predstavlja istorijski dokument za srpski narod.

Brnabić je za TV Pink naglasila da se deklaracija bavi svim onim pitanjima koja su važna za srpski narod ma gde oni žive, za očuvanje kulture, jezika, ćiriličkog pisma, kao i prava srpskog naroda.

"To je jedan istorijski dokument zato što je to prva deklaracija tog tipa i govori o svim onim stvarima koje mi treba da uradimo za nas, a ne protiv nekog", rekla je ona.

Brnabić je naglasila da dokument predstavlja i branu od nasilne asimilacije srpskog naroda koja je postojala i postoji, ali govori i o nasušnoj potrebi za mirom i za stabilnošću, koju imamo kao narod, ali i čitav region i svi oni koji žive u ovom regionu.

"Sasvim je očigledno kada pročitate tu deklaraciju da ona poziva na mir i stabilnost i na poštovanje drugih, takođe i na poštovanje, na pijetet prema svim žrtvama ratova tokom 90-ih, svim žrtvama", istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, neko će za 30, 50 godina gledati ko je insistirao da se Deklaracija usvoji i ocenila da je opozicija, koja nije podržala deklaraciju, propustila šansu.

"Mislim da je od strane opozicije opet propuštena šansa i žao mi je što opozicija gleda na sve kao na dnevnu političku borbu. Stvari koje se danas dešavaju nisu dnevna politička borba. To su stvari koje će odlučivati kurs Srbije, i opstanak našeg naroda, pisma, kulture u decenijama koje tek dolaze", rekla je ona.

"Opozicija sve relativizuje zbog litijuma"


Brnabić kaže da opozicija čak i za izgradnju brze saobraćajnice od Šapca do Loznice tvrdi da se gradi zbog rudnika litijuma i istakla da je taj projekat bio višedecenijski san u tom delu zemlju.

Ona je rekla da su u skupštini raspravljali o mnogim važnim stvarima, pre svega onim koje se tiču brige o građanima i boljeg standarda i "uslova života u Srbiji, a to je dalja izgradnja i autoputeva i brzih saobraćajnica, što je posebno važno za stanovnike Kragujevca i Šapca i Loznice". 

"Višedecenijski san je bila izgradnja brze saobraćajnice do Loznice. Sada kada zaista i gradimo to i polako se privodi kraju, vi vidite da onda opozicija opet to relativizuje time što se ta brza saobraćajnica gradi valjda zbog rudnika litijuma", rekla je predsednica Skupštine gostujući na TV Prva.

Ona je rekla da je aktuelna vlast na čelu sa SNS završila i autoput do Šapca.

"Da li je i to urađeno zbog rudnika litijuma? Mislim, to su nebuloze. I to je bila jedna od dnevnih tački na dnevnom redu ovog zasedanja i to je sada usvojeno tako da imamo finansiranje za obilaznicu oko Kragujevca i za dalje završetak radova do Loznice. Onda imate čitav niz sporazuma, ratifikacije, ugovora sa onim zemljama koje su bile uz nas kada je bilo najteže, kada je bio potreban poseban integritet i hrabrost da se glasa za Srbiju", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da, umesto da se zahvalimo zajedno zemljama koje su bile uz nas u Generalnoj skupštini UN kada se glasalo o rezoluciji o Srebrenici, da opozicija za to nije glasala 

"I omalovažavala je te zemlje, tipa šta mi imamo, šta ćemo da radimo sa tim Sao Tome i Prinsipe. Pa mnogo toga. Zato što su oni pokazali integritet i pokazali su ne samo da stoje uz Srbiju, nego takođe da stoje uz međunarodno pravo", rekla je Brnabićeva.

"Ne može agronom da priča o tome da je rudnik štetan za zdravlje dece"

Brnabić je rekla i da su neistiniti navodi opozicionih poslanika o tome da će rudarenje litijuma predstavljati rizik za zdravlje novorođene dece u Srbiji, kao i da "ne može agronom da govori o anomalijama kod dece".

"Ne može agronom (Dušan Brković) da priča o anomalijama kod novorođene dece i da li mogu da se dese kancerogena oboljenja. Pa samim tim vređaju čitavu medicinsku struku. Zabrinuta sam jer je đavo odneo šalu, imamo opoziciju koja za sebe kaže da je proevropska i porcivilizacijska, da je za napredak, struku, činjenice i razum, a koja kaže izađite na proteste protiv litijuma", rekla je Brnabić za TV Prva.

Predsednica parlamenta je rekla da je "dodatno tužno" to što je Brković bio kandidat za gradonačelnika Čačka ispred liste Srbija protiv nasilja.

"Koja je bila kao kvazi proevropska, proelitistička. Proelitistički pokret intelektualne Srbije koja je valjda, tobož, protiv nasilja", rekla je Brnabić.

Dodala je da parlamentarci ne smeju da dozvole da se ovakve neistine nastave, jer u tom slučaju, kako je rekla, nema prostora za bilo kakvu argumentovanu debatu, razum i svest.

"Imate neke koji su nastavili da pozivaju na proteste, nastavili da pričaju neistine u skupštini, jer sve što smo čuli nema argumente. Od Aleksića (Miroslava) smo čuli da je tražio da se navede jedna evropska zemlju ili zemlja u svetu koja je uspešna i bogata, a ima razvijeno rudarstvo. Pa, ili ne zna ništa ni o čemu, ili manipulišete informacijama zarad dnevnopolitičke borbe", rekla je Brnabić.

Navela je primer Finske kao zemlje sa razvijenim rudarstvom.

"Srpska napredna stranka će se zadržati na argumentima, pa i ako to znači da izgubi koji politički poen, u redu, ali za 30, 40 godina ljudi će znati ko je branio struku i nauku i razvoj Srbije. Mislim da se to jasno vidi i sada", rekla je Brnabić. Naglasila je da opozicija u Srbiji "borbu protiv litijuma" koristi za političke ciljeve i da im nije stalo ni do zaštite životne sredine, ni do zdravlja ljudi.

Komentari (0)

Srbija