Politika

Vučić o pisanju medija iz regiona: Žele da nas uvuku u sukob, izbegavamo svaku vrstu provokacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/07/2024

-

16:21

Vučić o pisanju medija iz regiona: Žele da nas uvuku u sukob, izbegavamo svaku vrstu provokacije
Vučić o pisanju medija iz regiona: Žele da nas uvuku u sukob, izbegavamo svaku vrstu provokacije - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obilaznici oko Kragujevca, a odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo se i na pisanje medija iz regiona. Na pitanje da se iz Sarajeva čuje da Srbija vodi "medijski rat protiv BiH", Vučić kaže da je "glupo to što rade i da je suština da hoće da nas uvuku u sukob".

"Njihovi zvaničnici kažu oko odlaska ove dece na ceremonije, to traje 12 godina već. Onda su rekli problem je šest turističkih policajaca, koji idu u Hrvatsku i Crnu Goru od 2008. i 2010. godine,  samo je njima problem. I opet su svi njihovi zvaničnici rekli da je sve u skladu sa procedurama, oni vode hajku", rekao je Vučić.

Kako je dodao, njihov cilj je "nas uvuku u sukob, da bi Amerikanci i NATO reagovali protiv nas". 

"To je suština svega. Oni nas hoće po svaku cenu unutra, kako bi se oni hvalilii da su oni ne znam pta uradili, ustvari hoće da okrenu Amerikance, Nemce, Engleze da opet budu vojno protiv nas i da oni ispadnu veliki pobednici. Nama to ne pada na pamet i zato izbegavamo svaku vrstu provokacije", rekao je on.

"Imam jedno pitanje. A kad će da imaju fabriku električnih automobila? Bilo ko drugi?", upitao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će obilaznica oko Kragujevca biti gotova 2026. godine. On je prilikom obilaska radova oko Kragujevca rekao da će taj posao biti gotov za dve i po godine i da će Kragujevčani imati obilaznicu, što je velika stvar za taj grad.

On je, na pitanje novinara da prokomentariše ponovne napade iz Bosne i Hercegovine u kojima se kaže da Vučić i Milorad Dodik mesecima vode kampanju da su vehabije pretnja Srbiji, rekao da ne vodi nikakvu kampanju o tome, da nikada nije ni pomenuo vehabije, barem, kako je objasnio, u poslednje tri-četiri godine. Istakao je da se vehabijama ne bavi, već samo stvarima koje doprinose da Srbija napreduje.

"Napadi takve vrste će biti sve gori, zato što oni sada vide kolikom brzinom Srbija napreduje i kakve se šanse i perspektive pred Srbijom otvaraju. I zato će ta histerija da bude sve izraženija i sve veća. Ali šta da radimo? Naše je da radimo, da ne nasedamo na provokaciju, da čak i ne odgovaramo i da se borimo" rekao je on.

Na novinarsku molbu da prokomentariše izjavu profesorke Ivane Strader, koja kaže da je Vučić isti kao Vladimir Putin, da ne želi bolje odnose u regionu, već je došao na vlast kako bi napravio Veliku Srbiju, pri čemu je naučio greške od Slobodana Miloševića i bez jednog ispaljenog metka pokušava da napravi Veliku Srbiju, on je rekao da je to bar 15. tekst protiv njega u poslednja dva-tri meseca.

Dodao je da je naučio sve trikove novinara iz zemalja u okruženju koji se, tekstovima o njemu, služe svim mogućim lažima.

"Naučio sam kako su rušili našu zemlju decenijama i koliko je ekonomija važna. Naučio sam kako su se uvek ponašali neuporedivo pametnije nego mi. Više se nikada neće ponašati kao da su pametniji od nas. Ne kažem da smo mi pametniji, ali nismo ni gluplji od svih njih zajedno", rekao je on.

Naveo je da svako gleda svoj posao i da je on ponosan na mašine, bagere, rovokopače, buldožere koji su dokaz onoga što se u Srbiji radi.

"Nemam ja veliki problem s njihovim lažima. Važno je da mi svi budemo koncentrisani i da možemo da nastavimo svoj posao da radimo. To je najvažnije", istakao je Vučić.

Dodao je da je dovoljno samo pogledati kakva je reakcija onih koji Srbiju ne vole i koji protiv Srbije pišu svaki dan vezano za litijum.

"Samo pogledajte to. I kad budete pročitali u hrvatskim, sarajevskim medijima u prištinskim medijima, koliko mrze činjenicu da Srbija ima litijum i da ima mogućnost da pravi ceo lanac vrednosti, onda će vam biti jasno ko govori istinu našem narodu i da li je to dobro ili loše za naš narod", istakao je on.

Komentari (0)

Srbija