Politika

U Lučanima moguće restrikcije ako se nastavi neracionalna potrošnja vode

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

15:32

U Lučanima moguće restrikcije ako se nastavi neracionalna potrošnja vode
U Lučanima moguće restrikcije ako se nastavi neracionalna potrošnja vode - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko se i u narednim danima nastavi neracionalna potrošnja vode, JKP„Komunalac Lučani” biće primorano da uvede restrikcije isporuke pijaće vode svojim korisnicima, rekao je predsednik opštine Lučani i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije, Milivoje Dolović.

"Molimo građane da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i niskog vodostaja Rzava, vodu isključivo koriste za piće, pripremanje hrane i sanitarne potrebe, kako ne bi došlo do restrikcija. Aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, punjenje rezervoara, bunara i bazena, pranje vozila, zloupotreba hidranata, polivanje i hlađenje pločnika, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće”, rekao je Dolović.

Usled visokih dnevnih temepratura nivo reke Rzav, sa koje se vodom napajaju grad Čačak i opštine Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac je u konstantnom padu i trenutno iznosi izmđeu 1.500 i 1.600 litara u sekundi.

Prema rečima Zorana Baraća, direktora JP za vodosnabdevanje „Rzav”, kada protok padne na 1.400 sekundnih litara, doći će do smanjenja isporuke vode ka ovim lokalnim samoupravama.

"Hidrološka situacija je jako teška. U rezervi imamo samo oko 200 sekundnih litara vode. Dnevno se u proseku gubi oko 100 sekundnih litara. Jedino što bi moglo da popravi situaciju u ovom trenutku jesu padavine”, rekao je Barać.

Umanjenje isporuke vode lokalnim samoupravama vrši se na osnovu dva kriterijuma, odnosno na osnovu ulaganja u izgradnju sistema za vodosnabdevanje „Rzav”, kao i na osnovu količine vode koju data lokalna samouprava troši, pa će veći korisnici trpeti manje restrikcije.

Prema tome, ukoliko dođe do umanjenja isporuke pijaće vode, grad Čačak će dobijati 53,55 odsto od ukupne količine dostupne vode, dok će opština Požega dobijati 15,20 odsto, Gornji Milanovac 12,65, Lučani 10,94 i Arilje 7,66 odsto količine dostupne vode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija