Politika

Hodžaj: Litijum je instrument moći Srbije u odnosu na EU, Kosovo u složenim odnosima sa međunarodnim partnerima

Komentari

Autor: Kosovo online

19/07/2024

-

13:44

Hodžaj: Litijum je instrument moći Srbije u odnosu na EU, Kosovo u složenim odnosima sa međunarodnim partnerima
Hodžaj: Litijum je instrument moći Srbije u odnosu na EU, Kosovo u složenim odnosima sa međunarodnim partnerima - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ministar spoljnih poslova prištinskih vlasti Enver Hodžaj je povodom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji rekao je da je tzv. Kosovo ušlo u fazu složenih odnosa sa međunarodnim partnerima, dok je Srbija postala strateški interes EU.

"Srbija već dugo koristi strateške odnose sa Rusijom i Kinom kao geopolitički mehanizam u odnosima sa EU. Od danas će koristiti interni instrument, evropska automobilska industrija će imati ekskluzivni pristup nalazištima litijuma u Srbiji, a litijum je instrument njene moći u odnosu na EU. Procenjuje se da će Srbija ovim važnim mineralom za proizvodnju baterija ispuniti više od 20 odsto potreba EU“, naveo je Hodžaj na Fejsbuku.

On je dodao da je Nemačka u konkurenciji za proizvodnju baterija među silama na svetskom tržištu, stoga, prema njegovim rečima, današnja poseta kancelara Olafa Šolca pokazuje da je Srbija postala strateški interes Nemačke i EU.

"Niko ne zna sadržaj relevantne deklaracije o ciljevima saradnje koja će danas biti potpisana, ali jedno je poznato da je ovo nova faza komplikovanja odnosa Kosova sa evropskim partnerima“, napisao je on.

Ističe da od Vlade ne očekuje nikakvu reakciju.

"Situacija više nije ista. Ne očekujem od Vlade nikakvu reakciju niti kako da postupi u ovoj situaciji i kako da izbalansira tešku poziciju Kosova, osim da izađe sa lakomislenom izjavom da je Rusija ucenjivala EU gasom i sada će to učiniti Srbiji sa litijumom, što je samo naslov za vesti, ali ne i strateška akcija“, dodao je Hodžaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija