Politika

Šolc u Beogradu sa važnim gostima: Razgovori o putu ka EU, KiM, ekonomiji i "temi dana" - kritičnim sirovinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/07/2024

-

07:01

Šolc u Beogradu sa važnim gostima: Razgovori o putu ka EU, KiM, ekonomiji i "temi dana" - kritičnim sirovinama
Šolc u Beogradu sa važnim gostima: Razgovori o putu ka EU, KiM, ekonomiji i "temi dana" - kritičnim sirovinama - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc stigao je u Beograd. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je jutros u Palati Srbija kancelara, a u toku je radni doručak koji je predsednik Vučić priredio za nemačkog kancelara, a potom će uslediti sastanak Vučića i Šolca. Iz nemačke vlade je rečeno da su glavna tema posete kritične sirovine. Vučić je poručio da će s Šolcom imati dug razgovor u četiri oka o evropskom putu Srbije i o političkim odnosima.

Posle nekoliko dana nagađanja, poseta Šolca je zvanično potvrđena u sredu. Danas bi trebalo da bude potpisan i memorandum o razumevanju s EU o strateškom partnerstvu, preneo Rojters. 

Šolc će u Beogradu učestvovati na, kako navodi agencija, samitu o strateškim sirovinama zajedno s potpredsednikom Evropske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem, na kojem će biti potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. 

Portparol vlade u Berlinu rekao je da je "pozadina ovoga projekat održivog rudarenja litijuma u Srbiji". 

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

"Sveukupno, radi se o daljem razvoju evropske agende o sirovinama i odbacivanju određenih sirovina", rekao je portparol nemačke vlade na redovnoj konferenciji za medije. 

Šta Srbija očekuje od posete: Kvantni skok unapred

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da s nemačkim kancelarom očekuje dug bilateralni sastanak o evropskom putu Srbije, o političkim odnosima vezano za Kosovo i Metohiju, stanje u regionu, razvoj ekonomije, reformi rasta, ali i o "onome što je tema dana". 

"Dolazi i potpredsednik Evropske komisije, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, KfW-a. Doći će predstavnici Italijanske razvojne banke, glavni šef Mercedesa. Očekujemo sa jedne strane potpisivanje memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina, vezanih za jedan opšti generalni okvir, koji će potpisati Ministarstvo energenike zajedno sa EU", naveo je Vučić.  

Prema njegovim rečima, važno je da sve institucije koje je pomenuo, zajedno sa institucijama vlade Srbije porpišu zajedničku želju o jednom sveukupnom vrednosnom lancu koji treba da se formira u Srbiji - od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila, “gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođu u Srbiju”. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Kako je istakao, to bi značilo kvantni skok Srbije unapred, mnogo više novca i mnogo više bogatstva za građane.  

I pre nego što je formalno potvrđena poseta, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je izjavio da bi želeo da se poseta dogodi uz napomenu da bi to bila šansa jer bi Šolc dva puta za veme svog mandata posetio Srbiju. 

"Pod ovim geopolitičkim okolnostima to je zaista neuobičajna stvar i praksa", rekao je Vučević.

Šta pišu nemački mediji?

DW piše da je nemačka politička javnost bila pomalo zatečena kada je u sredu prepodne portparol savezne vlade Štefen Hebeštrajt saopštio da se nemački kancelar Olaf Šolc već krajem ove nedelje sastaje u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Tako kratkoročna najavljivanja međunarodnih putovanja kancelara Nemačke veoma su neuobičajena, putovanja i aktivnosti za sledeću sedmicu obično se najavljuju na redovnim vladinim konferencijama za novinare petkom, uoči sedmice kada se putuje. 

Novinar "Frankfurter algemajne cajtunga" Andreas Mim je naveo da je "to što sada Srbija hoće da dopusti zaokret od 180 stepeni kada se radi o gradnji rudnika litijuma, dobra vest". 

Ističe da Rio Tinto mora da dokaže da je eksploatacija srebrnastobelog metala moguća bez opasnosti za životnu sredinu od kojih strahuje stanovništvo. Navodi se i da britansko-australski koncern tu daje mnogo bolje garantije od kineskih firmi.

Instagram.com/buducnostsrbijeav

 

Inače, svojevrstan uvod u današnji sastanak bio je jučerašnji susret Vučića i Šolca na Samitu Evropske političke zajendice u Londonu. 

"Srdačan susret sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom. Vidimo se uskoro u Beogradu!", napisao je Vučić juče na Instagramu. 

"Ekonomske prednosti ovakvih projekata očigledne"

Podsetimo, o temi iskopavanja litijuma je nedavno govorila i nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad. Ona je rekla da je značaj litijuma zaista veliki i da je bezbednost ključna linija vodilja za svaki projekat. Navela je primer da se na području Gornje Rajne litijum dobija iz podzemnih voda.  

"Za to je potrebna tehnologija po meri. Veoma je važno naravno da imamo standarde, da se primenjuju standardi kao što su standardi IRMA, to su standardi u oblasti ekologije, zaštite životne sredine, zaštite resursa, ali to se tiče i bezbednosti celog postrojenja. To se tiče i uključivanja svih aktera u tim procesima. Sve aktere treba uključiti u takve projekte i to je preduslov za uspeh istih", ukazala je ona. 

Smatra da su ekonomske prednosti ovakvih projekata očigledne i povezane su sa zaštitom sredine i resursa, kao i sa prilagođavanjem klimatskim promenama. 

"Litijum je potreban za zelenu tranziciju, upravo kako bismo u oblasti saobraćaja smanjili štetne posledice po klimu, ali potrebna nam je i velika sigurnost kada je u pitanju sirovina poput litijuma. Ta sirovina mora biti raspoloživa. Ne možemo sebi priuštiti da budemo zavisni. Evropa to sebi ne može priuštiti, da bude zavisna od malog broja izvora. Stoga je važno da se i ovde mogu sprovesti navedeni standardi, o kojima sam govorila, a kada je reč o ekologiji da se uključe svi akteri", navela je Konrad.  

Dodala je da dalje postoji lanac stvaranja vrednosti i da tu važe standardi za dalje upravljanje procesom proizvodnje litijuma. 

Komentari (0)

Srbija