Politika

Vučević: Voleo bih da Šolc ponovo poseti Srbiju, to bi bila šansa

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

12:13

Vučević: Voleo bih da Šolc ponovo poseti Srbiju, to bi bila šansa
Vučević: Voleo bih da Šolc ponovo poseti Srbiju, to bi bila šansa - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da bi želeo da nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič u petak posete Srbiju, ali da to još ne može da potvrdi.

"Voleo bih da se ta poseta dogodi. To bi bila šansa za Srbiju da kancelar Šolc dva puta u svom mandatu poseti našu zemlju. Pod ovim geopolitičkim okolnostima to je zaista neuobičajna stvar i praksa", rekao je Vučević novinarima odgovarajući na pitanje o navodima pojedinih domaćih i stranih medija da će Šolc i Šefčovič u petak doći u Srbiju, kao i da će tada sa njima potpisati memorandum o kritičnim sirovinama.

Vučević je naveo da to ne može još da potvrdi niti da demantuje, ali je ukazao da država ne krije nikakve posete, već da se kod poseta na tom nivou čeka potvrda u poslednja dva ili četiri časa.

On je dodao i da, ako bude prilike za razgovor, tema će biti naši interesi, evropski put Srbije, kao i bilateralni odnosi sa Nemačkom.

"Razgovaraćemo o situaciji na Kosovu i Metohiji, razgovaraćemo o pritiscima koje Republika Srpska trpi i pokušajima revizije Dejtonskog sporazuma na uštrb Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, o ekonomskoj sladnji pa i o jadaritu", rekao je Vučević.

On ističe da ako budu pričali o jadaritu, Srbija će se fokusirati na lanac vrednosti, odnosno industrijaolizaciju koja prati rudarstvo.

"Znači nema rudarenja bez fabrika i bez industrializacije i bez ekonomske koristi za našu državu i naše građane. To je uslov Srbije, ako uopšte možemo pričati o ovom projektu. Da bi dalje pričali o tom projektu, mora da bude jasna ekonomska računica i politički interes Srbije da se ovaj projekat realizuje", poručio je premijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija