Politika

U Nišu konstituisane skupštine tri gradske opštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

12/07/2024

-

20:21

U Nišu konstituisane skupštine tri gradske opštine
U Nišu konstituisane skupštine tri gradske opštine - Copyright Euronews/Ljljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

U Nišu su danas konstituisane skupštine tri gradske opštine - Pantelej, Palilula i Niška Banja. Vlast će u sve tri opštine ponovo imati SNS sa svojim koalicionim partnerima. 

Odbornici liste Ujedinjeni - Nada za Niš, koju čine Niš, moj grad i Novi DSS, i koji su u kampanji nastupali kao opozicija, danas nisu glasali ni za ni protiv, već su ostali uzdržani.

U opštini Pantelej, gde je koalicija okupljena oko SNS osvojila tesnu većinu - 12, a opozicija 11 mandata, prema nezvaničnim informacijama od sinoć, postojala je mogućnost da opozicija, ipak, formira vlast, ali se jutros situacija promenila.

Jedini odbornik koalicije Ujedinjeni - Nada za Niš, Milan Radulović iz Novog DSS-a, danas je glasao za usvajanje zapisnika i dnevnog reda, ali je tokom glasanja za izvršne organe vlasti bio uzdržan. Kako kaže, odluku da budu uzdržani doneli su jer ih je ostatak opozicije isključio iz donošenja odluka u opštinama, ali ističe da nema nikakvih daljih zakulisnih radnji u smislu davanja podrške vladajućoj listi i da ova koalicija ostaje opozicija.

"Oko toga nema dileme i nema spora. Jedini razlog za odluku da budemo udržani je to što nismo bili konsultovani ni oko čega. Odluke su nam samo prezentovane, bez mogućnosti da učestvujemo u odlučivanju i u verifikaciji svega toga. Ono oko čega jesmo bili konsultovani, nije nam se dopalo. Suština je da ne želimo da vršimo prekrajanje volje birača i da na taj način najgrublje kršimo demokratske principe i načela“, rekao je Radulović.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Nikola Ilić, odbornik koalicije Biramo Niš, potvrdio je da je postojala mogućnost da se formira vlast u ovoj opštini, ali da je koalicija Ujedinjeni - Nada za Niš odlučila drugačije.

"Hvala im na opozicionom delovanju", rekao je Ilić.

Mića Jevtić, odbornik GG "Dr Dragan Milić" rekao je da je vreme da se oni koji su se u kampanji predstavljali kao opozicija pokažu da li to jesu ili nisu.

"U trenucima kada se 'lomi' ova vlast, kada su građani izrazili želju da dođe do promena, mi ne možemo da budemo uzdržani. Ostajemo protiv vlasti i smatramo da ako je neko opozicionar mora da bude protiv vlasti, ne može biti uzdržan. Onda to nije opozicionar", rekao je Jevtić.

Na čelu skupština sve tri niške opštine ostali su dosadašnji predsednici. U Panteleju tu funkciju i ubuduće će obavljati Saša Novićević, u opštini Palilula Nikola Božić, a u Niškoj Banji dr Tomislav Kostić.

Predsednik opštine danas je izabran samo u Panteleju i to će biti Dragan Pavlović, dok se sa imenovanjem predsednika u ostalim opštinama, kako je ranije najavljeno, neže žuriti dok se ne reši  situacija u gradskoj vlasti. 

Do tada, očekuje se formiranje vlasti u još dve niške opštine - Crveni krst i Medijana. U Medijani, najvećoj niškoj opštini, u kojoj će vlast formirati opozicija, konstitutivna sednica zakazana je za 23. jul. 

Komentari (0)

Srbija