Politika

Devet godina od napada na Vučića u Potočarima: Niko nije odgovarao za ovaj slučaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2024

-

13:08

Devet godina od napada na Vučića u Potočarima: Niko nije odgovarao za ovaj slučaj
Napad na Vučića u Potočarima - Copyright AP/Marko Drobnjaković

veličina teksta

Aa Aa

Devet godina je prošlo od napada na Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari, koji je tog 11. jula 2015. godine došao da oda pijetet žrtvama događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tom prilikom, tada premijer Srbija, Vučić je od strane okupljenih prvo izviždan, zatim napadnut verbalno, a potom i fizički, zbog čega je morala da odreaguje njegova lična pratnja, koja ga je dramatično i u haosu morala da evakuiše sa prostora Memorijalnog centra.

Čitav incident zabeležen je desetinama novinarskih kamera, ali i privatnih uređaja, što je odmah osvanulo u masmedijima i na društvenim mrežama.

Upravo su video snimci svedočili o razmerama haosa koji se dogodio, uz scene u kojima obezbeđenje odvlači tadašnjeg premijera Srbije sa lica mesta, pokušavajući da ga zaštiti kišobranom od salve kamenica koje su lete ka njemu.

Za sam incident do današnjeg dana niko nije odgovarao, a nijedan drugi srpski predstavnik vlasti od tada više nije bio u poseti Memorijalnom centru na godišnjicu događaja u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Mediji, javnost, stručnjaci za bezbednost i analitičari su u prethodnih devet godina često postavljali pitanje kako je uopšte došlo do incidenta i šta se, i da li se nešto, promenilo od tad, te predstavnici najviše vlasti Srbije ne mogu bezbedno da posete centar u kojem žele da odaju pijetet žrtvama.

Za "organizovani linč" i "pokušaj ubistva" bilo osumnjičeno 20 osoba

Ko što je rečeno, za sam napad do danas niko nije odgovarao. Ipak, u javnosti se spominjalo da se 20 osoba sumnjiči za napad i da su to navijači "jednog fudbalskog kluba iz Srbije".

"Direktor policije bh. entiteta Republika Srpska Gojko Vasić, izjavio je u četvrtak da je 20 osoba osumnjičeno da su učestvovale u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Srebrenici u prošlu subotu. Vučić je napadnut u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari nakon komemoracije za žrtve genocida počinjenog nad više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine. On je na konferenciji u Beogradu nakon incidenta rekao kako je pogođen kamenom u usnu, nakon čega su mu pale naočale i slomile se", pisala je "Al Jazeera".

Do konačnog rasvetljavanja događaja i kažnjavanja odgovornih nije došlo, uprkos rečima ministra Vasića da se dešavaju pomaci u istrazi.

"Tu imamo dvadesetak novih osoba, nečije identitete znamo, nečije ne još, ali imamo lik, pa ćemo nastaviti da razmjenjujemo podatke sa agencijama iz Bosne i Hercegovine, ali i kolegama iz Srbije. Svaki kvalitetan snimak nama će pomoći da identifikujemo one koji su učestvovali u pokušaju ubistva, ali i one koji su to podsticali. Svaki dan ima napretka i sve istrage radimo sa tužiocem", rekao je Vasić, prenela je "Al Jazeera".

AP/Marko Drobnjaković

 

Nekoliko godina kasnije je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač napad na Vučića u Potočarima okarakterisao kao pokušaj ubistva, tvrdeći da je MUP Srpske prikupio brojne dokaze, fotografije, imena i saznanja o organizatorima napada na Vučića.

"I kada se vide snimci koji pokazuju kako su ga okruživali jasno je da to nije bilo spontano i da se radilo o organizovanom pokušaju linča", rekao je Lukač u ogovoru na pitanje o nekim tvrdnjama iz Organizacionog odbora za obeležavanje stradanja srebreničkih Bošnjaka da je Vučić, tada premijer Srbije, iscenirao atentant na sebe prilikom posete Potočarima.

Ministar Lukač je tada odgovornost prebacio na centralne vlasti u Sarajevu, za koje je tvrdio da ne žele da rasvetle ovaj događaj uprkos dobroj volji Republike Srpske.

"Dali smo dovoljno vremena institucijama BiH da to urade, ali to je sve zaustavljeno, iako smo im mi dali brojne dokaze da taj slučaj dovedu do kraja, ali oni to ne žele", rekao je Lukač, precizirajući da je to bio pokušaj ubistva Vučića, prenela je RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija