Politika

Vozila sa albanskim i kosovskim tablicama prolaziće granicu između Kosova i Albanije bez policijske i carinske kontrole

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2024

-

14:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od juna pa u narednih devet meseci putnička vozila sa albanskim i kosovskim tablicama prolaziće granicu između Kosova i Albanije bez policijske i carinske kontrole.

Odluku su zajednički donela dva ministarstva policije na osnovu međuvladinog sporazuma potpisanog 2021. godine.

Baš na dan ulaska međunarodne mirovne misije na Kosovu i Metohiju 12. juna, prištinski i albanski ministri policije ozvaničili su prolaz preko granice bez kontrole građana sa albanskim i kosovskim državljanstvom.

"Proslavljamo 25 godina od oslobođenja bez granice sa Albanijom", rekao je kosovski mininstar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

Vozila sa albanskim i kosovskim tablicama prolaze posebnom trakom, policija i carina ih ne zaustavlja, dok vozači i putnici u automobilima drugih registarskih tablica podležu klasičnoj pasoškoj i carinskoj kontroli.

"Između naše dve zemlje neće biti kontrole za naše građane, ali radimo na tome da imamo napredne tehnološke sisteme koji će omogućiti sprečavanje preko graničnih nezakonitosti", dodao je Svećlja.

Oko 4 miliona i 400 hiljada ljudi je 2023. ušlo u Albaniju sa Kosova, što je 43 posto ukupnog broja stranih državljana. Očekuje se da ove godine taj broj bude veći.

"Stanovnici obe zemlje su korisnici ovog dogovora, bez podela Albanaca u Albaniji i na Kosovu. Znate da posebno Kosovari dolaze u Albaniju i to ne samo vikendom, a sada posle ovih olakšica biće ih još više", rekao je albanski ministar unutrašnjih poslova Tauljant Bala.

Na granici između Kosova i Albanije u proteklih 25 godina otvoreno je ukupno 20 specijalnih graničnih prelaza. Nije poznato gde se svi oni tačno nalaze, s obzirom da je granica duga samo 112 kilometara.

U još uvek važećoj rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija aneks 2, tačka 6 piše da će nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova i Metohije dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biti dozvoljeno, osim čuvanja spomenika kulture i prisustvo na glavnim graničnim prelazima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija