Politika

Vučić: Ne postoji odluka o zabrani izvoza ulja u Crnu Goru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2024

-

13:51

Vučić: Ne postoji odluka o zabrani izvoza ulja u Crnu Goru
Vučić: Ne postoji odluka o zabrani izvoza ulja u Crnu Goru - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne postoji nikakva odluka o zabrani izvoza ulja u Crnu Goru i dodao da je Srbija u prvih šest meseci ove godine izvezla 62 odsto više rafinisanog ulja u odnosu na isti period lane.

"Republika Srbija je za prvih šest meseci prošle godine izvezla u Republiku Crne Gore 3,5 miliona litara rafinisanog jestivog ulja. Republika Srbije u prvih šest meseci ove godine u Crnu Goru izvezla 5,7 miliona litara rafinisanog ulja", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na Pasuljanskim livadama, gde je prisustvovao Danu visokih zvanica u okviru opitno združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024".

Dodao je da se zalaže za slobodnu trgovinu i da je ona za Srbiju od suštinskog značaja. 

"Mi proizvedemo godišnje 780.000 tona suncokreta, 70 miliona litara (ulja) je potrebno za našu potrošnju, dok je ukupna proizvodnja rafinisanog ulja je oko 155 miliona litara. Mi nekih 85 miliona litara možemo da izvezemo neometano", naglasio je predsednik.

On je rekao da je prošlogodišnja potrošnja rafinisanog ulja u Crnoj Gori bila oko 8,4 miliona litara. Predsednik je istakao da Srbija dovoljno u svojim rezervama ima dovoljno ulja da podmiri jednogodišnje potrebe Crne Gore bez problema.

"Naše rezerve su mnogo veće od cele jednogodišnje potrošnje potrošnje Crne Gore. Ako im nešto zatreba - a to ne govorim zbog partnerskih odnosa koje imamo sa vlastima u Crnoj Gori, već zbog bratskog naroda u Crnoj Gori - nikada ne moraju da brinu za to", rekao je Vučić.

Dodao je da da je u rezervama trenutno oko 11 miliona litara rafinisanog ulja.

"Ljudi u Crnoj Gori ne moraju da brinu. Uvek želimo slobodnu trgovinu, ali uvek želimo da budemo sa bratskim narodom u Crnoj Gori, a baš me briga za partnere u vlasti u Crnoj Gori", poručio je Vučić.

Neće biti iskopavanja litijuma dok ne bude potvrđeno da neće biti ugrožavanja životne sredine

Vučić je naveo i da iskopavanja litijuma neće biti još najmanje četiri godine, kao i da neće dozvoliti bilo kakvo iskopavanje dok ne bude potvrđeno da neće biti ugrožavanja životne sredine i da je spreman za svaku stručnu raspravu i argumente o tome.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara šta je svrha njegovog poziva koje je uputio ljudima u Jadru da zajednički idu na poligraf, rekao da je time želeo da raspravu o litijumu premesti sa terena ličnog na stručnu raspravu o toj temi.

On je rekao da je tri godine slušao najgnusnije laži o tome da je učestvovao u aferi Jovanjica, koje su prestale, kako je rekao, tek kada je jedna novinarka rekla da je to laž.

Vučić je naglasio da su se neki odazvali pozivu na odlazak na poligraf, a da neki, koji su prodali zemlju, nisu.

"Da je neko drugo vreme, Bajraktari se ne bi dugo zadržali u vazduhu"

Na pitanje novinara šta stoji iza izviđačkih aktivnosti u okolini Srbije i da li ima saznanja da li su bajraktari koji su dizani iz Prištine ili iz Tirane rekao da su bili prištinski barjaktari iz Đakovice i da su bili podignuti 5. i 20.  juna.

"Mi smo ih gledali kao na dlanu i da je neko drugo vreme, ne bi se dugo zadržali u vazduhu. Pošto je to prostor pod kontrolom KFOR- a, mi poštujemo prostor pod kontrolom KFOR-a. Tako da, oni rade svoj posao, mi radimo svoj posao. To za nas ne bi bio veliki bezbednosni problem. Odmah da vam kažem. To za nas bi bio nikakav problem da definišem na taj način", rekao je Vučić. 

Vučić je odgovarajući na to što pojedini vojni analitičari kažu da je cilj bio srpska protivvazdušna odbrana, kaže da je ciljeva bilo više i da o njihovim ciljevima ne bi govorio. 

"Mi smo ih juče analizirali. Svakako, sagledavanje operativnih sposobnosti naše vojske u širem smislu. U užem bih mogao i detaljnije da govorim", dodao je on.

On je naveo da su obnovljeni resursi tehničkog nauoružavanja "zolja", "osa" i "strela", kao i da će država nastaviti da jača vojsku i motiviše mlade da se bave ovim pozivom.

"Mi ćemo dalje da radimo na tome, da snažimo vojsku", poručio je Vučić.
 

Komentari (0)

Srbija