Politika

Odalović: Vraćanje tela pozitivan pomak u identifikaciji nestalih

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2024

-

15:28

Odalović: Vraćanje tela pozitivan pomak u identifikaciji nestalih
Veljko Odalović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da je pozitivan pomak to što su prištinske vlasti identifikovale i vratile tela troje Srba čiji je nestanak prijavljen još 1999. godine i da se nada da će to intenzivirati proces identifikacije nestalih lica, pošto u mrtvačnici u Prištini ima još više od 300 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

"Dobar trenutak za te tri porodice, dobar trenutak za proces, dobar trenutak za vraćanje nade porodicama i da se taj proces intenzivira. Zato što u mrtvačnici u Prištini ima više od 300 tela ili delova tela koja su i dalje neidentifikovana", rekao je Odalović Tanjugu. 

On je naglasio da Srbija već godinama pokušava da dogovori sa prištinskom delegacijom da, zajedno sa njihovim i međunarodnim ekspertima, uđu u tu mrtvačnicu.

"Da pokušamo da intenziviramo proces identifikacije, jer mi tvrdimo da tamo ima najmanje 90-tak tela lica srpske nacionalnosti među tih 300", rekao je Odalović.

On je naveo da ne prostoru KiM ima ukupno 1.613 lica koja se vode kao nestala, od čega su 567 lica srpske nacionalnosti.

"Ima oko 1.050 Albanaca, ali mi imamo isti tretman prema svim nestalima", naglasio je Odalović.

On ističe da se danas identifikacija vrši isključivo DNK metodom, za razliku od prošlih vremena kada je pravljeno mnogo grešaka u identifikaciji.

"Posle 10. juna 1999. godine, ad-hoc timovi Haškog tribunala su prekopali prostor KiM. Preko 4.000 tela su ekshumirali tada, 2.001 telo su identifikovali klasičnom metodom i predali porodicama. Ono što je izvesno, ima puno grešaka. Kada se radila jedna reekshumacija u jednom delu Kosovske Mitrovice od 88 reekshumiranih tela, koja su bila sahranjena klasičnom metodom, 18 je bilo pogrešno identifikovano", naveo je Odalović.

On je dodao da oni koji su oni koji su to radili tada imali najbolje namere, ali da sada ima mnogo slučajeva pogrešne identifikacije.

"Sada smo mi pokrenuli jednu kampanju sa Prištinom zajedno, da se ode kod porodica koje su klasičnom metodom sahranile svoje da daju krv, da probamo da eventualno još poboljšamo to traženje. I to je ono što mi se bavimo jednim sada trenutno aktivnostima koje su vezane za ono što je bilo", naveo je Odalović. 

Ističe da srpsku stranu posebno brinu desetine novih lokacija koje su dali Prištini da zajedno provere. 

"Mi ne možemo da sa Prištinskom stranom tri godine održimo jedan valjani sastanak Radne grupe, da donesemo odgovarajuće odluke da bi naša tužilaštva, naši policijski organi i njihovi organi tamo postupili po tim odlukama i krenuli u procedure zbog toga što je Aljbin Kurti proces blokirao u Briselu", istakao je Odalović. 

Naglasio je da je srpska strana ispunila sve zahteve koje je Priština ispostavila srpskoj strani.

"U izmeštenim grobnicama u središnjem delu Srbije: Batajnica, Petrovo selo, Perućac, Rudnica, Križevac, do sada je ekshumirano 914 tela lica albanske nacionalnosti koja su tu, iz primarnih grobnica sa prostora KiM, prebačena i sahranjena u sekundarne grobnice. Svi su identifikovani i svi predati porodicama. Mi nemamo apsolutno nijedan zahtev Prištine da se u bolnici, u mrtvačnici ili bilo gde nalazi bilo koje telo", rekao je Odalović. 

Dodao je da Priština ima zahteve da se provere još neke lokacije, a da srpska strana čeka sastanak Radne grupe, pa ako bude održan i po tome će postupiti.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da zamrznuti konflikt vodi ka novom sukobu, Odalović je rekao da velike sile sukube izazivaju, zamrzavaju ih i drže ga zamrznutim dok njima odgovara. 

"To je nešto što mi na Balkanu gledamo stotinama godina. Uvek su velike sile, zarad njihovih interesa, izazivale sukobe ili inicirale sukobe gde smo mi među sobom ratovali i poubijali se", konstatovao je Odalović.

Komentari (0)

Srbija