Politika

Vučević: Neophodno sagledati trenutno stanje srpske privrede radi što boljeg BDP-a

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

14:33

Vučević: Neophodno sagledati trenutno stanje srpske privrede radi što boljeg BDP-a
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević predsedavao je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj su analizirani rezultati ostvareni u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast

Vučević ocenio je da je neophodno sagledati trenutno stanje srpske privrede i pravovremeno reagovati kako bi naša zemlja u tekućoj godini ostvarila što bolji privredni rast koji direktno utiče na život građana, mir i stabilnost zemlje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijer je ukazao da je privredni rast u prvom kvartalu iznosio 4,7 odsto što je više od predviđenog i naglasio da su industrija, građevinarstvo, poljoprivreda i prerađivačka industrija oblasti koje su ključne za ostvarivanje privrednog rasta i koje su ostvarile veliki napredak u prvom kvartalu ove godine.

Mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija u prethodnoj godini bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta.

Na sednici je naglašeno da Plan "Srbija 2027" za period od 2024. do 2027. godine predviđa sveobuhvatni razvoj Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana.

Kada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u sisteme za navodnjavanje, zaštitu od poplava, prečišćavanje otpadnih voda i elektrifikaciju polja a poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu.

Kako bi se očuvao održiv privredni rast, navedena je neophodnost daljeg ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture.

Na sednici je zaključeno da je neophodno u narednom periodu dodatno razvijati oblast građevinarstva, pre svega daljim privlačenjem stranih investicija, i pratiti brzinu izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Republici Srbiji.

Zaključeno je i da će poseban akcenat biti na razvoju prerađivačke industrije i pronalaženju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda.

"Vlada Srbije vidi PKS i privredu kao partnera bez kog nema razvoja države"

Vučević je na sednici istakao i da Privrednu komoru Srbije (PKS) vidi kao partnera i da bez  tog partnerskog odnosa i međusobnog razumevanja nema razvoja države ni u jednom segmentu.

"Nekada možda ima okolnosti koje ne vidimo na isti način, ali jedni na druge smo upućeni, i jedni bez drugih ne možemo i rekao bih da činimo jednu celinu i ovu državu", rekao je on u PKS na osmoj sednica Skupštine tog udruženja privrednika.

Vučević je kazao da bez privrede,  odnosno ekonomije nema razvoja države ni u jednom segmentu, tačnije ni obrazovanja, zdravstva, odbrane, kao ni bezbednosti, kulture.

"Okosnica rada ove vlade je da mora da pravi ambijent za privredu i naš zadatak je da vam garantujemo mir i stabilnost, da imate predvidiv poslovni ambijent, da imate jasno predviđena pravila, vladavinu prava i što ravnopravnije uslove", rekao je Vučević.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs

 

On je dodao da ne može da tvrdi da će sve biti apsolutno idealno, jer kako je naveo ni u životu,kao ni u pirodici ništa nije idealno, pa tako ne može biti n i u poslu, ali sveukupni ambijent mora da uliva sigurnost, da privreda može da posluje.

"Iznad svega verujem da nam je potrebno vreme da ovo što je pred nama bude vreme novog srpskog optimizma. Verujem  u bolje sutra i da imamo novu energiju, da guramo i da ne čekamo stalno nešto drugo da se desi, ili da prođe još jedna godina, pa onda će, navodno, nešto biti bolje, pa će nam se tada stvari popravljati", kazao je Vučević.

Premijer je naglasio da Srbiji treba trenutni razvoj strategijski opredeljen i da  moramo da radimo brže i bolje.

"Ne kažem da je kriza naša razvojna šansa, kao što su neki neodgovorni govorili, ali mislim da treba da dobro razumemo sve okolnosti, da dobro predvidimo ono što će se dešavati, i da budemo strplivi i mudri, i pre svega da imamo veru u sebe, jer bez toga ne možete da uspete", rekao je Vučević.

 

Komentari (0)

Srbija