Politika

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" tvrde da su otkrili nepravilnosti na izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

20:05

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" tvrde da su otkrili nepravilnosti na izborima
Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" tvrde da su otkrili nepravilnosti na izborima - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast reagovala prekidom uvida, pozivanjem policije i iznošenjem lažnih optužbi na račun opozicije, navodi se u saopštenju ove koalicije.

"Na biračkom mestu 6 smo izbrojali 27 listića za glasanje van biračkog mesta, dok je u Zapisnik upisano svega 24. Koverta je, naravno, bila otvorena. Pronašli smo i nekoliko nevažećih listića na drugim biračkim mestima koji su računati kao važeći i ustanovili da materijal nije čuvan na jednak način - neke koverte su bile zatvorene, neke otvorene. Kako smo počeli da otkrivamo neslaganja, tako su nas obavestili da se uvid prekida i da je policija pozvana. Pretili su nam podizanjem optužnice za uništavanje dokumenata o glasanju, što je jasno da ni u jednom trenutku nismo učinili, i još jednom nam onemogućili da pregledamo izborni materijal i utvrdimo činjenično stanje," navodi zrenjaninska opozicija i poručuje da "vlast nije uspela da ih uplaši". 

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Koalicija "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" kaže da je ovo drugi pokušaj da dobije uvid u izborni materijal, koji bi trebalo da je zakonom garantovan, da su prvog puta pronašli brojne sporne adrese u biračkom spisku i da, iako do sada pronađena neslaganja možda deluju malo, ona to uopšte nisu jer u konačnici mogu da promene broj i raspored mandata, ali i da dokažu da je došlo do krađe izbora.

"U Rešenju Gradske izborne komisije kojim se odbija naš prigovor nakon prvog pokušaja uvida naveden je niz netačnih tvrdnji, i opisan uvid u materijal koji se nikada nije desio, a možemo samo da zamislimo šta će tek sad napisati. Pitanje je zašto bi se toliko trudili da nam onemoguće ili barem da što više odlože uvid u materijal, ako je sve u redu sa rezultatima i ako je materijal čuvan u skladu sa zakonom? Ako je tako kako tvrde, kako smo već u prvim vrećama koje smo pogledali našli nepravilnosti? Zašto kupuju vreme, zašto pokušavaju da nas zaplaše i nateraju da odustanemo? Zašto iznose neistine da smo imali priliku za uvid, kad nismo; da smo uništavali materijal, kad smo postupali isključivo u skladu sa zakonom? Ako je sve u redu, pozivamo zrenjaninski GIK da organizuje novi uvid u materijal, pred policijom, pred predstavnicima ODIHR-a, pred očima javnosti ako treba," zaključuju u saopštenju predstavnici koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin".

Predstavnici ove koalicije potvrdili su da će i u narednim danima nastaviti borbu svim pravnim sredstvima koja su im na raspolaganju i pozivaju javnost da posebnu pažnju obrati na dešavanja u Zrenjaninu, jer je javnost jedina zaštita za opozicione aktiviste.

Koaliciju "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" čine Demokratska stranka, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Narodni pokret Srbije-Miroslav Aleksić, Novo lice Srbije i Srbija centar-Zdravko Ponoš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija