Politika

Sud u Prištini osudio Časlava Jolića sa Kosova zbog navodnog ratnog zločina

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2024

-

15:02

Sud u Prištini osudio Časlava Jolića sa Kosova zbog navodnog ratnog zločina
Tanjug/Dopisnik KiM - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

veličina teksta

Aa Aa

Časlav Jolić iz Đurakovca kod Istoka osuđen je danas na osam godina zatvora pošto ga je sud u Prištini proglasio krivim za navodno počinjeni ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Advokat osuđenog Časlava Jolića Miodrag Brkljač je komentarišući presudu izjavio da je posle godinu dana suđenja ovakav epilog katastrofalan i dodao da je njegov branjenik osuđen samo na osnovu izjava dvojice svedoka koji pritom , nisu govorili istinu.

"Presuda se zasniva samo na njihovim rečima. U predmetu nema nijedne druge izjave ni materijalnog dokaza koji direktno inkriminišu mog klijenta Časlava. To su samo dvojica. Svi ostali dokazi su dokazi iz druge ruke, što znači da oni pričaju na osnovu onoga što su im ispričali ova dvojica. Nažalost, ovo je primer kako se trenutno radi u kosovskom pravosuđu. Da se ovako sudi ljudima koji nisu izvrsili krivično delo, stvarno nije u redu", rekao je Brkljač.

Dodao da za 40 godina prakse nije video da se na ovaj način donosi neka presuda i najavio da će kao advokat Časlava Jolića iskoristiti svoje pravo i uložiti žalbu apelacionom sudu.

"To moram da uradim i imam šta da napišem. Žalosno je da jedan čovek bude osuđen bez dokaza. Osnovni pravni međunarodni standard je da mora da postoje dokazi koji van svake razumne sumnje pokazuju da je okrivljeni stvarno izvršio krivično delo", kazao je Brkljač koji je izneo i niz pritužbi zbog načina na koji je presuda, bez obrazloženja danas pročitana od strane sudskog veća.

Jolić je uhapšen 2022. godine i na prvom ročištu se izjasnio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret. Specijalno tužilaštvo u Prištini je 18. novembra 2022. godine podiglo optužnicu protiv Jolića zbog sumnje da je tokom sukoba na KiM u saučesništvu sa drugim licima, kršeći pravila međunarodnog prava, primenio mere mučenja i nanošenja velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja prema civilnom stanovništvu koje nije direktno učestvovalo u ratnom sukobu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija