Politika

Dan nakon lokalnih izbora u Srbiji: Lista oko SNS-a osvojila 52,8 odsto glasova i 64 mandata u Skupštini grada Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

03/06/2024

-

08:24

Dan nakon lokalnih izbora u Srbiji: Lista oko SNS-a osvojila 52,8 odsto glasova i 64 mandata u Skupštini grada Beograda
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije glasali su juče u 89 gradova i opština, a lista oko Srpske napredne stranke moći će samostalno da formira vlast u Beogradu i Novom Sadu. Ono što je obeležilo ove izbore je niža izlaznost, koja je bila niža nego u decembru prošle godine. Takođe, izbore su obeležili i bojkot dela opozicije, kao i nove liste koje nisu bile u prvim redovima kampanje, a koje su osvojile značajan broj glasova u Nišu i Novom Sadu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se obratio sinoć, rekao je da je u Beogradu SNS ostvario neverovatnu pobedu, ali je istakao da je za njega najubedljivija pobeda u Novom Sadu, iako objektivno to nije, ali je dodao da je u Novom Sadu opozicija izašla objedinjeno.  

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Dešavanja tokom izbornog dana pratite uživo u našem LIVE blogu:

21.04 Stanković: GIK da poništi odluku o dodeli 30 mandata Srpskoj naprednoj stranci

Nosilac liste "Biramo Niš" Đorđe Stanković obratio se okupljenim građanima i rekao da opozicija traži da GIK poništi odluku o dodeli 30 mandata Srpskoj naprednoj stranci.

"Ovo je neophodno kako bi se vratila izborna volja građana. Građani su pokazali da žele promene", istakao je Stanković.

On je rekao da će se boriti svim pravnim sredstvima da se izborna volja gradjana poštuje.

"Do jutros su rezultati bili takvi da je SNS izgubio. Naknadno su ubacili rezultate sa devet biračkih mesta. Mi smo pobedili", izjavio je Stanković pred okupljenim građanima.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

20.06 GIK: Na osnovu 94,47 obrađenih biračkih mesta lista oko SNS ima 64 odbornika

Izborna lista "Aleksandra Vučić - Beograd sutra" osvojila je 52,8 odsto glasova i 64 mandata u Skupštini grada Beograda, prema preliminarnim rezultatima na osnovu 94.47 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je na večerašnjoj sednici utvrdila Gradska izborna komisija (GIK).

Na drugom mestu je lista "Savo Manojlović - I ja sam Beograd" osvojila je 17,71 odsto glasova i 21 mandat, a na trećem "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović" sa 12,15 odsto glasova i 14 mandata.

Prema najnovijim podacima GIK, lista "Mi - Snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" koja je osvojila 8,14 odsto glasova i 10 mandata, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje. 

Kao manjinska stranka, cenzus je prošla i izborna lista "Ruska stranka - Srbija i Rusi braća zauvek" koja je osvojila 1,16 odsto glasova i jedan odbornički mandat.

Ostale liste nisu prošle cenzus na izborima za Skuštinu grada Beograda.

Beoinfo

 

19.46 GIK: Lista okupljena oko SNS-a osvojila 50,25 odsto glasova u Čačku

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne (GIK) komisije grada Čačka, pobedu na loklanim izborima odnela je lista "Aleksandar Vučić - Čačak sutra” sa osvojenih 50,25 odsto glasova, odnosno 40 mandata u gradskom parlamentu.

Kako je saopšteno iz GIK-a, na drugom mestu je lista "Ivan Ćalović – Istina i čast", koja je osvojila 15,5 odsto glasova, što je 12 mandata. 

Lista "Probudimo Čačak" osvojila je 13,36 odsto glasova, odnosno 10 mandata. 

Po četiri mandata osvojile su liste "Svi za Čačak – Narodna stranka – Dr Aleksandar Radojević" sa 6,26  odsto osvojenih glasova, "Čačak protiv nasilja" koji je dobio 6,14 odsto glasova  i "Prim. dr Milan Roganović – Srpski pokret Dveri – Boško Obradović" sa 5,72 osvojenih glasova.

"Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek" osvojila je 1,6 odsto glasova i kao manjinska stranka dobila jedan mandat.

Prema rečima predsednice GIK-a Ljiljane Stanišić, do sada nema podnetih prigovora, ali je podnet zahtev za uvid u izborni materiajl posle glasanja. 

19.11 Opozicija u Nišu traži uvid u biračke spiskove, zapisnike i rezultate: Dovode u pitanje regularnost izbora 

Dok Srpska napredna stranka slavi pobedu na lokalnim ozborima u Nišu, u Gradskoj izbornoj komisiji primećena je policija. Policajci su u jednom trenutku ušli u zgradu GIK-a, gde članovi i dalje zasedaju, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Niša. Oni su rekli da se proveravaju i dalje izborni rezultati. 

Pretpostavka je da je policija došla iz preventivnih razloga, s obzirom da je u jednom trenutku tu bilo mnogo ljudi. Bilo je predstavnika opozicije i dosta novinara, a moguće je da je neki građanin zastao i prijavio gužvu, pa se policija pojavila na licu mesta. 

Sada je GIK-u sve mirno, nakon što je policija izašla. Bilo je predstavnika opozicije, a neki od njih su za Euronews Srbija rekli da su spremni da brane izbornu volju građana.

Takođe tvrde da su sinoć zapisnici na osnovu 100 posto obrađenog materijala imali da koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke ima 29 mandata, a da udružena opozicija ima 31, što bi bilo dovoljno da opozicija može da formira vlast u gradu. Međutim, kako kažu, jutros su se ti rezultati, iznenada promenili. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Predstavnici opozicije su danas predali zahtev da imaju uvid u sve biračke spiskove, u sve zapisnike i sve rezultate. Taj zahtev je predat Gradskoj izbornoj komisiji i, kako kažu, oni će se pravnim sredstvima boriti da bude, za početak, ispoštovana volja građana. 

Podsećamo da su sinoć i naprednjaci, zapravo koalicija okupljena oko naprednjaka, ali i opozicija, proglasili pobedu, kao i da je održano slavlje opozicije u centru grada sa građanima. 

Danas se to promenilo. Slavilo se u Srpskoj radikalnoj stranci, bio je tu šampanjac, bili su trubači. Tu je bio i Tihomir Perić, prvi na listi Ruske stranke i čovek koji je tas koji će možda prevagnuti da SNS i njihovi koalicioni partneri ostanu na vlasti u Nišu. 

On je tokom telefonskog razgovora rekao da nije imao vremena za izjavu, ali ono što je njega, kako kaže, opredelilo za ovu opciju jeste pre svega nacionalno opredeljenje koje i on zastupa. 

Sa druge strane, kaže da Dragoslava Pavlovića, koji je prvi na listi, poštuje, poznaje i da je on čovek od poverenja. U jednom trenutku je čak rekao da ukoliko on ne bude gradonačalnik Niša, kao što očekuje, razmisliće o poverenju i podršci ovoj koaliciji. Inače Perić je bio član Srpske radikalne stranke 30 godina. Poslednje četiri godine nije bio aktivan i, kako sam kaže, tu su na listi mnogi njegovi prijatelji iz Radikalne stranke.

Šta su rekli  Dragoslav Pavlović iz SNS-a i Đorđe Stanković iz opozicione koalicije Biramo Niš i kakva je trenutno situacija ispred GIK-a pogledajte u videu ispod. 

Euronews

18.09 CeSID: Uočen limitirani napredak u izbornom procesu

Posmatračka misija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) ocenila je danas da je na izborima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uočen limitiran napredak u kvalitetu izbornog procesa u odnosu na izbore u decembru 2023. godine kroz, kako kažu, ograničeni uspeh političkog dijaloga i smanjenja sistemskih nepravilnosti tokom izbornog dana. 

U preliminarnom izveštaju o izborima za skupštine gradova Beograda, Novog Sada i Niša 2. juna 2024. godine, koji je danas objavljen, Cesid navodi da su u izbornom procesu uvažena osnovna građanska prava, ali da je politička kompeticija bila limitirana bojkotom nekoliko političkih organizacija čije su posledice, kako kažu, bile najvidljivije u Beogradu. 

Cesid preporučuje snažniji nastavak primene preporuka međunarodnih, ali i domaćih posmatrača uz aktivniju ulogu predstavnika vladajuće koalicije, a smatra i da je neophodno podići kapacitete lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora i otkloniti sve sumnje u tačnost i ažuriranost biračkog spiska.

Oni u izveštaju koji je objavljen na sajtu Cesida, navode i da je primetan blagi napredak u radu gradskih izbornih komisija, posebno one u Beogradu, kroz podizanje transparentnosti u radu i dostupnosti snimaka sednica javnosti. 

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

17.45 GIK Valjeva: Pet lista imaće odbornike, najviše mandata listi oko SNS

U skupštinu grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, dok jedna nije prešla cenzus, a najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra", u glasovima 20.955, u procentima 55,32 posto od birača koji su glasali, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK). 

Na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 odsto glasova.

16.58 Nosilac liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra": Sa Ruskom strankom možemo da formiramo vlast

Nosilac liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra" Dragoslav Pavlović rekao je danas da zvanično može da proglasi pobedu, nakon objave GIK-a, da je ta koalicija osvojila 30 mandata i dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija koja će voditi grad u narednim godinama. Kako je rekao Pavlović, sa Ruskom strankom imaće 31 mandat.

U štab SNS su stigli i trubači i šampanjac, a slavlju je prisustvovao je i Tihomir Perić, prvi na listi Ruske stranke.  Pavlović je dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija i da se radi o, kako je rekao, "hrabrim ljudima koji žele da preuzmu odgovornost za vođenje grada".

"Ono što će biti u fokusu, što će vam biti važno su naši građani, njihov bolji život, prosperitet grada, rast i napredak. To je i bio naš politički program. To je bio naš politički program tokom nove predizborne kampanje. Vodili smo jednu tolerantnu političku kampanju, pokazali smo se kao pravi i odgovorni učesnici u izbornoj kampanji. Predstavili smo ono što su rezultati, a predstavili smo i ono što će biti u budućnosti", dodao je Pavlović.

16.21 Izveštaj Međunarodne misije za posmatranje izbora: Izborni dan protekao uglavnom glatko

Lokalni izbori 2. juna su bili dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternative, pokazuje izveštaj Međunarodne misije za posmatranje izbora. Kandidati su mogli slobodno da vode kampanju, ali je dominacija vladajuće partije i fragmentacija opozicije smanjila konkurentnost izbora. 

Pravni okvir za izbore pruža odgovarajuću osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali su potrebne dodatne reforme za rešavanje preostalih preporuka ODIHR-a, kaže se u saopštenju.
Izborni dan je protekao uglavnom glatko, ali su ga negativno pogodila pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritisku i kupovini glasova, i izolovani slučajevi nasilja.

Brojanje glasova i sabiranje rezultata su generalno ocenjeni pozitivno. Negativno je ocenjeno glasanje u sedam procenata posmatranih biračkih mesta. 

Euronews/Slaven Dimitrić

 

16.15 Preliminarni rezultati za Zlatiborski okrug: SNS koalicija osvojila većinu u Arilju i Novoj Varoši

Prema preliminarnim rezulatima lokalnih izbora u Zlatiborskom okrugu koalicija oko SNS osvojila je većinu glasova u Arilju i Novoj Varoši.

U Čajetini na osnovu preliminarnih rezultata Opštinske izborne komisije, izlaznost je bila 65,68 odsto.

Procenti su podaci Opštinske izborne komisije, a brojevi glasova su iz štaba "Zdrava Srbija", prenosi RTS. 

Milan Stamatović - Zdrava Srbija dobila je 55,99 odsto ili 4.944 glasa, "Aleksandar Vučić- Čajetina sutra" 14,28 odsto ili 1.229 glasova, GG "Naši ljudi za naše mesto - Marko Pantović" 24,13 odsto ili 2.016 glasova i Miloš Parandilović "Novo lice Srbije, biram borbu" 2,82 odsto ili 231 glas.

U Arilju prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije izlaznost građana na birališta bila je 42,03 odsto, a lista "Aleksandar Vučić - Arilje sutra" dobila je 50,7 odsto ili 18 mandata, Nada za Arilje - 13,32 odsto ili četiri mandata, Ujedinjeni za Arilje - 22,85 odsto ili osam mandata, GG "Volim Arilje" 9,07 odsto ili tri mandata.

U Novoj Varoši, prema podacima OIK-a izlaznost u ovoj opštini Zlatiborskog okruga bila je 60,6 odsto, a lista "Aleksandar Vučić - Nova Varoš sutra" dobila je 3.706 glasova ili 15 mandata, Bošnjačka građanska inicijativa 349 glasova ili jedan mandat, Miloš Parandilović - Novo lice Srbije, biram borbu - 463 glasa ili jedan mandat, Složno za Novu Varoš 1.461 glas ili pet mandata, GG Dimitrije Paunović 1.311 glasova ili pet mandata.

U Sjenici, Zukorlićeva SPP osvojila je 10 mandata, Ugljaninova SDA devet dok Ljajićeva SDP i naprednjaci imaju po šest mandata.

Grupa građana Aldina Kurtovića imaće četiri, Fadil Nikšić tri, a Nova DSS jedan.
Tri preostale stranke i GG u Sjenici nisu prešle cenzus za jedan od 39 odborničkih mandata.

15.19 Koalicija oko SNS osvojila većinu u opštinama Sremu

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Sremu koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je većinu u Inđiji, Irigu, Pećincima, Staroj Pazovi, Šidu i Rumi.

U Opštini Inđija lista "Aleksandar Vučić– Inđija sutra" osvojila je 22.412 glasova ili 57,80 odsto glasova birača, odnosno 22 mandata, GG "Inđija i ti" - 1.746 glasova ili 8,13 odsto (tri mandata), GG "Građanin - Strahinja Jovanović - da, može bolje" - 5.549 glasova ili 25,84 odsto (10 mandata), "Biram borbu za Inđiju“ - 981 glas ili 4,57 odsto ili (jedan mandat) i "Mi glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović – Inđija" – 785 glasova ili 3,66 odsto (jedan mandat), navodi se na sajtu Sremske televizije.

U Opštini Irig lista "Aleksandar Vučić- Irig sutra" osvojila je 82 odsto glasova birača to jest 16 mandata, lista "Za našu najlepšu opštinu" – sa 13 odsto glasova birača osvojila je dva mandata, GG "Za zeleni Irig – kad ako ne sad" – sa pet odsto glasova birača osvojila je jedan mandat.

Tanjug/Sava Radovanović

 

U Opštini Pećinci za listu "Aleksandar Vučić - Pećinci sutra"- glasalo je 10.034 građana ili 82,36 odsto izašlih birača, odnosno 27 mandata od ukupno 30, "Za naše selo - Narodni pokret Srbije- Miroslav Aleksić” osvojila 430 glasova ili 3,53 odsto od ukupnog broja birača odnosno jedan mandat, "Pećinci protiv nasilja"- 932  glasa ili 7,65 odsto odnosno dva mandata.
Sve ostale liste osvojile su manje od tri odsto glasova.

Opština Stara Pazova - lista "Aleksandar Vučić - Pazova sutra" dobila je poverenje 4.824 građana ili 67,99 odsto, "Da se narod pita" - 96 glasova ili 1,35 odsto glčasova birača, "Za zelenu Pazovu - ako ne sad kad - dr Dejan Žujović"- 113 glasova ili 1,59 odsto, "Moguće je" - 694 glasova ili 9,78 odsto, Pokret obnove Kraljevine Srbije - 159 glasova ili 2,24 odsto, GG "Pokret Podunavlje i Pokret za Staru Pazovu"- 362 glasova ili 5,10 odsto, "Biram borbu protiv nasilja" - 100 glasova ili 1,41 odsto i "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" - 580 glasova ili 8,17 odsto. 

U Opštini Šid lista "Aleksandar Vučić- Šid sutra" osvojila je 11.015 glasova ili 75,20 odsto odnosno 30 mandata, "Ujedinjena opozicija- glasaj za promene" dobila je poverenje 3.632 birača ili 24,80 odsto odnosno devet mandata.

U Opštini Ruma više od 70 odsto, tačnije 70,54 odsto je dobila lista "Aleksandar Vučić – Ruma sutra" odnosno 33 mandata, "Ruma protiv nasilja" - 13,22 odsto ili šest mandata, "Nova DSS - da živimo normalno" - 5,22 odsto to jest dva mandata, Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek dobila je 3,63 odsto ili jedan mandat, "Biramo zdravu i zelenu Rumu" - 3,43 odsto ili jedan  mandat, dok "Evropska zelena partija – za zelenu Rumu dobila je 1,38 odsto ali bez osvojenih mandata. 

14.30 Rezultati GIK-a za Niš: Lista oko SNS osvojila 30 mandata

Gradska izborna komisija u Nišu je objavila privremene rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niš. Navedeno je da su to rezultati sa 197 biračkih mesta, odnosno 100 odsto.  

Prema tim podacima lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" je osvojila 44,31 odsto glasova ili 30 mandata. Grupa građana "Dr Dragan Milić" je osvojila 24,49 odsto ili 16 mandata. Sledi lista "Biram Niš - Đorđe Stanković" sa 16,2 odsto (10 mandata), pa lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Niš" sa 3,93 odsto (dva mandata), "Ujedinjeni – Nada za Niš" sa 3,88 odsto (dva mandata) i "Ruska sranka – Rusija i Niš u srcu" sa 1,10 odsto (jedan mandat).

Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.

14.10 Jagodina:Koalicija JS-SPS Dragan Marković Palma osvojila je 56,98 odsto glasova

Koalicija JS-SPS Dragan Marković Palma osvojila je najveći broj glasova na lokalnim izborima u ovom gradu - 16.798 ili 56,98 odsto. Druga je lista "Aleksandar Vučić - Jagodina sutra" koja je osvojila 7.508 glasova ili 25,47 odsto, treća "Maja Radojičić - Jagodina zaslužuje bolje" sa 6,49 odsto i četvrta "Mi snaga naroda - prof dr Branimir Nestorović" sa 4,07 odsto, dok dve liste nisu prešle cenzus, navodi se na sajtu Jedinstvene Srbije.

"Građani Jagodine su meni i mom timu dali najvišu ocenu i to im nikada nećemo zaboraviti. Hvala Jagodincima, hvala mom timu, mi smo imali najjaču listu od svih lista na lokalnim izborima u Srbiji”, rekao je predsednik JS Dragan Marković Palma, koji je bio i prvi na listi u Jagodini.

Broj upisanih birača u Jagodini bio je 63.654, a na izbore je izašlo 29.483 birača ili 46,32 odsto. Broja važećih listića- 28.634 ili 9712 odsto, dok je nevažećih- 849 ili 2,88 odsto.

14.01 Šta se piše na društvenim mrežama nakon održanih lokalnih izbora u Srbiji pogledajte u najnovijoj KOCKI

Euronews

13.55 Subotica: Koalicija oko SNS osvojila 51,28 odsto glasova ili 35 od 67 mandata

Posle 100 odsto prebrojanih glasova sa 102 biračka mesta koalicionoj listi "Aleksandar Vučić - Subotica sutra" poverenje je dalo 51,28 odsto, odnosno više od 25 hiljada glasača. Na drugom mestu po broju glasova je lista "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara" sa 27,30 odsto glasova i dobila je poverenje 13.779 birača.

Treća je "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" koju čini koalicija stranka Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata, sa 4,32 odsto glasova, odnosno 2.182 birača. Ispod cenzusa ostala je lista "Za kulturnu Suboticu" za koju je glasalo 913 birača, odnosno 1,81 odsto, navodi se na portalu Subotica.com.

U budući saziv Skupštine grada, koji broji 67 odbornika, prema preliminarnim podacima ulazi lista "Aleksandar Vučić- Subotica sutra" sa 35 odbornika, Savez vojvođanskih Mađara sa 19 odbornika, "Subotica protiv nasilja- Biram Suboticu- Nela Tonković" sa 10 odbornika i za "Pravednu Suboticu- DSHV- SPP- Tomislav Žigmanov" sa tri odbornika.

13.48 CRTA o nepravilnostima na izborima: Izborni proces daleko ispod standarda

"Izbori za odbornike Skupštine grada Beograda završili su se poražavajuće u odnosu na integritet i kvalitet izbora, vladavinu prava i demokratski kapacitet društva. Sada je na izbore izašlo oko 200.000 birača manje nego u decembru i uprkos ubedljivoj većini na osnovu koje će biti formirana beogradska vlast, njen legitimitet biće upitan jer je proizašla iz izbornog procesa koji je bio daleko ispod standarda za demokratske izbore", navode iz posmatračke misije CRTA u saopštenju. 

Prema preliminarnoj analizi Crte, kako dodaju, rezultati glasanja su kompromitovani na devet odsto biračkih mesta u Beogradu. 

Euronews/Ana Mihaljčić

 

"Iako dešavanja na ovim mestima ne mogu dovesti u pitanje pobedu najjače liste, zbog rasprostranjenosti i prirode zabeleženih mehanizama kojima je kontrolisana volja birača na izborni dan i kompromitovanosti biračkog spiska, izbori se ne mogu smatrati slobodnim i poštenim", navode.

Kako dodaju, širom Beograda Crtini posmatrači su beležili pojedinačne slučajeve težih nepravilnosti koje su narušavale integritet glasanja. Navode i da zabrinjava činjenica da je na 33 odsto biračkih mesta zabeleženo narušavanje tajnosti glasanja i to dominantno zbog fotografisanja glasačkih listića iza paravana (29 odsto biračkih mesta). 

13.35 Član GIK-a u Nišu: Očekuju se konačni rezultati

Član Gradske izborne komisije u Nišu Danijel Dašić je rekao za Euronews Srbija da se konačni rezultati izbora u tom gradu očekuju danas. Navodi da je u toku zasedanje i da se utvrđuju rezultati glasanja na biračkim mestima gde je bilo problema za zapisnicima.  

13.32 Mali: Država nastavlja da brine o svojim građanima

Ministar finansija Siniša Mali poručio je, nakon objavljenih rezultata lokalnih izbora u Srbiji, da će biti nastavljena izgradnja autoputeva, saobraćajnica, brzih pruga, mostova, škola i bolnica, povećanje plata i penzija i poboljšanje životnog standarda, te da država nastavlja da radi ono što se od nje i očekuje, a to je da brine o svojim građanima. Ministar finansija je na svom Instagram nalogu zahvalio građanima koji su juče iskoristili svoje pravo glasa i stabilnom većinom, kako je rekao, nedvosmisleno pokazali da žele dalji rast i razvoj.

"Čujem od mnogih, kampanja je gotova, možemo da predahnemo. Za mene nema razlike, jer bolji život za građane nije kampanja, to je vizija čelnih ljudi ove zemlje u prethodnoj deceniji, sa Aleksandrom Vučićem na čelu koji nas je zarazio idejom da Srbija može mnogo bolje od onoga kako je nekada bilo", naveo je Mali.

13.30 Brnabić: Od danas radimo na formiranju svih struktura lokalnih vlasti

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i Poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić izjavila je da od danas počinje da se radi na formiranju svih struktura lokalnih vlasti i ispunjavanju onoga što je obećano građanima i zacrtano tokom predizborne kampanje. Govoreći o lokalnim izborima održanim juče u Srbiji i rezultatu koji je ostvario SNS, Brnabić je iskazala zahvalnost svim građanima na tome što su pokazali odgovornost i što su, kako je navela, jasnije nego ikada do sada rekli da žele da Srbija nastavi da radi i da nastavi da se razvija.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Hvala narodu, hvala građanima, hvala svim ljudima koji su izašli i glasali. Mislim da se nikada više u istoriji neće ovako ponoviti da imate u Beogradu 53 odsto, u Novom Sadu 53 odsto, u Nišu mislim 48 odsto i više. To su nezabeležene stvari, to je stvarno velika odgovornost za nas.Od danas krećemo da radimo na formiranju svih struktura lokalnih vlasti i na ispunjavanju dalje svega onoga što je obećano i zacrtano", rekla je Brnabić gostujući na TV Hepi.

Dodala je da nije trijumf pobeda na izborima, nego da se uradi ono što je obećano građanima, da se pristupi odgovorno i da se "zasuku rukavi".

13.10 Klačar: Sa Nišom moramo da budemo oprezni do poslednjeg rezultatakoji će uneti GIK

Bojan Klačar iz Cesida je rekao da se od jutros radi validacija projekcija rezultata za Beograd, Novi Sad i Niš i da su oni izašli sa konačnim procenama. Komentarišući promenu u broju procenjenih mandata u Nišu, Klačar je za Euronews Srbija rekao da u tom gradu može da se dogodi promena. 

"U Nišu od sinoć postoji ta klackalica - 30 mandata za SNS ili 29 u zavisnosti od toga koja biračka mesta su uneta. Ali ono što je naša napomena jeste da sa Nišom moramo da budemo oprezni do poslednjeg rezultata koji će uneti GIK, zbog toga što postoji mogućnost prelivanja jednog mandata. Ukoliko SNS zadržava taj mandat, onda ga gubi lista Nada, i obrnuto. Taj jedan mandat može u velikoj meri da utiče", naveo je Klačar gostujući na Euronews Srbija. 

12.57 Bursać: Igrate se sa idejom bojkota, pa onda zovete građane na izbore

Politikolog iz Novog Sada Dejan Bursać je rekao da, ako se porede rezultati koje su opozicione liste osvojile na izborima na teritoriji tog grada u decembru, vidi se da je to više nego duplo lošiji rezultat.  

"Liste tadašnje Srbije protiv nasilja, NADA i LSV, oknkretno na pokrajinskim izborima 17. decembra su osvojile nekih 87.000 glasova u Novom Sadu. A juče su osvojili 41.000 ili 42.000, što je zaista katastrofalan rezultat, da za šet meseci izgubite više od polovine glasača", rekao je Bursać za Euronews Srbija. 

Kako kaže, sigurno da je na to svašta uticalo, a da je jedan od uzorka i prelivanje bojkot narativa, ne samo iz Beograda, nego i činjenica da se već od 18. decembra ujutru nakon izbora komuniciralo da su ti izbori bili neregularni. 

"Igrate se sa idejom bojkota, a onda nakon nekoliko meseci takve komunikacije zovete građane ponovo na izbore", rekao je i dodao da je uticaj imala i malo šira politička ponuda uz "jednu dsta slabu kampanju opozicije".

Ističe da je razlika između SNS-a i opozicije u decembru bila nekih 10.000 glasova i da opozicija nije mapirala gde se ta razlika može suzbiti, u kojim ciljnim grupama i na kojim temama.  

Euronews TV

12.54 U Bačkoj Topoli najviše glasova za koaliciju oko SVM

U Bačkoj Topoli najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Saveza vojvođanskih Mađara, pokazuju preliminarni podaci Opštinske izborne komisije u tom gradu. Ta lista osvojila je 53,36 odsto glasova ili 19 mandata. Drugoplasirana je koalicija Aleksandar Vučić - Bačka Topola sutra" osvojila je 36,76 odsto glasova ili 13 mandata, a na trećem mestu je lista "Bačka Topola prekosutra" sa osvojenih 9,88 odsto, odnosno tri mandata. Ukupna izlaznost u tom gradu je bila 49,72 odsto, pokazuju podaci OIK-a dostavljeni Tanjugu.

12.52 Valjevo: Prema preliminarnim rezultatima lista oko SNS osvojila 55,30 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Valjevu, lista "Aleksandar Vučuć - Valjevo sutra", koju čini 11 partija, osvojila je 55,30 odsto glasova izašlih birača, dok je lista "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može", koalicija šest partija, dobila 32,79 odsto glasova.

"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" dobila je oko 4,7 odsto glasova, "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović" osvojila je oko 1,9 odsto, "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života" dobila je oko 1,9 odsto glasova i "Kasnimo - Narodna stranka - Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri - Stanko Ranković" dobila je oko 0,9 odsto glasova građana, navodi se na sajtu Kolubarske. Prema preliminarnim rezultatima, od 51 odbornika u Skupštini grada, lista "Aleksandar Vučuć - Valjevo sutra" imaće 30 mandata, "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17, "Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" imaće dva mandata i po jedan odbornički mandat imaće manjinske "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović" i "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na lokalnim izborima u Valjevu glasalo je oko 50 posto upisanih birača, što je značajno manja izlaznost nego u decembru prošle godine na vanrednim parlamentarnim izborima kada je na birališta izašlo 62,1 posto upisanih birača. Na teritoriji grada Valjeva u birački spisak upisano je 74.878 punoletnih građana, koji su glasali na 103 biračka mesta.

12.50 Vučić zahvalio građanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas građanima Srbije za podršku, ljubav i požrtvovanje, objavljeno je na Instagram stranici Srpske napredne stranke (SNS). 

"Posebno hoću da se zahvalim ženama Srbije i beskrajno im hvala", poručio je Vučić.

12.44 Cesid: SNS-u u Nišu 30 mandata

Prema projekciji Cesida i IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 44,4 odsto glasova birača i ima 30 odbornika. Prema toj projekciji, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16 i 24,4 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 15,7 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova tri, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni osvojio je 4,1 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova. Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.

 

12.38 Ponoš: Prokockana je prilika koju smo izborili, napravljen je korak unazad

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš oglasio se prvi put nakon završenih lokalnih izbora poručivši da režim sada može da formira vlast u Beogradu te da su ponavljanjem izbora dobili pobedi i legitimitet.

"Nažalost, prokockana je prilika koju smo izborili posle dokazane decembarske izborne kradje. Napravljen je korak unazad. Glavu gore, čeka nas nezavršen posao", napisao je Ponoš na platformi X.

12.35 Vršac: Koalicija oko SNS osvojila 66,86 odsto glasova ili 32 od 45 mandata

Gradska izborna komisija Grada Vršca objavila je Odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornike Skupštine Grada Vršca i prema toj odluci, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke imaće 32 od 45 odbornika, koalicija okupljena oko DS 12 odbornika, dok će Grupa građana "Biram Vršac" imati jednog odbornika.

Prema obrađenim svim biračkim mestima, za listu "Aleksandar Vučić – Vršac Sutra" glasalo 13.712 birača ili 69,09 odsto, koalicija "Vršac zaslužuje bolje-DS-NPS-NDSS-Liga socijalista Vojvodine - POKS osvojila je 5.456 glasova ili 26,61 odsto ili 12 mandata, Grupa građana Biram Vršac osvojila je 678 glasova ili 3,31 odsto. Broj upisanih birača - 44.173, od kojih je glasalo 20.507.

Na izbore je izašlo 20.510 ili 46,43 odsto, od tog broja tri listića nisu bila ubačena u biračke kutije. Broj važećih listića je 19.846 ili 96,78 odsto, dok je broj navažećih listića 661 ili 3,22 odsto. U Vršcu su građani mogli da glasaju na 56 biračkih mesta.

12.30 Na izborima u Sremskoj Mitrovici najviše glasova za SNS

Gradska izborna komisija Sremska Mitrovica saopštila je danas da je na lokalnim izborima, održanim u nedelju, najveći broj glasova kao i mandata osvojila lista koalicije "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" 20.782 glasa, što je 60,22 odsto od ukupnog broja birača, odnosno 39 mandata.

Grupa građana "Grad za sve nas" osvojila je 7.278 glasova birača, odnosno 21,09 procenata, i time obezbedila 14 mandata. Za listu koalicije "Sremska Mitrovica protiv nasilja - Đorđo Đorđić - Tatjana Ljubišić - Danijel Ćetojević" glasalo je 2.631 građana Sremske Mitrovice, odnosno 7,62 odsto i imaće pet mandata.

Tri mandata obezbedila je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Mitrovica - Kreni - Promeni Mlada Mitrovica" za koju je glasalo 2.045 građana, odnosno 5,93 odsto. "Evropska Mitrovica" osvojila je 210 glasova, što je 0,61 odsto i time nije obezbedila ni jedan mandat, kao ni lista "Nada za Mitrovicu - Nova Demokratska stranka Srbije" koja je osvojila 703 glasa, odnosno 2,04 odsto.

Na izborima u ovom gradu glasalo je 34.525 birača, odnosno 50,33 odsto od ukupno upisanih u birački spisak, a važećih listića je bilo 33.649.

12.28 Lacmanović: Bojkot u Beogradu uspeo smislu da opozicija ima slabiji rezultat

Izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović rekao je za Euronews Srbija da su ovi izbori bili teški za prognozoranje jer je bilo nekoliko frontova, a naglasio je i da se front među opozicionim strankama gde su jedne bile za bojkot izbora prelio i na nacionalni nivo, te da je opozicija tu platila ceh.

On je naglasio i da je potrebno da opozicija artikuliše biračko telo u dva ili tri ključna imena koja predstavljaju tu opoziciju.

"Da oni budu jedinstveni, da imaju sličnu platformu, da se nekako ukrupne, ovako imamo gomilu stranaka sa gomilom lidera jednostavno to nije lako za koordinisati. Pojedinačno na lokalnim izborima može neko da zasija, ali ovde su ti ljudi pretežno zainteresovani za politiku za nacionalnom nivou", rekao je Lacmanović.

Na pitanje šta je doprinelo da SNS popravi izborni rezultat, Lacmanović kaže da ovi izbori nisu bili toliko atraktivni za Beograđane i da su bili manje motivisani i zbog poziva na bojkot.

"Možda nije formalno bilo tako koncipirano, ali znalo se ko bojkotuje izbore ko ne izlazi. Smanjena je izlaznost u dovoljnoj meri da ta bivša koalicija okrnjena ima slabiji rezultat. Bojkot u Beogradu je uspeo u smislu da opozicija ima slabiji rezultat. Ono što se mora priznati je da su glasači SNS jesu za SNS, oni zaista veruju Vučiću, oni njemu veruju i glasaju za njega", rekao je on.

Euronews TV

12.05 Lista oko SNS u Bosilegradu osvojila 95 odsto

Lista Aleksandar Vučić – Bosilegrad sutra, posle prebrojanih 100 odsto biračkog materijala, osvojila je 95 procenata glasova, saopštio je u nedelju uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Surdulici je, takođe, više nego ubedljivo pobedila koalicija oko SNS-a sa 90 odsto glasova, prenosi Jugmedia.rs. U toj opštini udružena opozicija osvojila je 6, a Narodni pokret Srbije i grupa građana 4 odsto.

Prema predizbornom koalicionom dogovoru SPS će imati 18 odbornika, a SNS 14. Dva odbornička mesta pripašće Udruženoj opoziciji, a jedan Narodnom pokretu.

12.03 U Kikindi koalicija "Aleksandar Vučić – Kikinda sutra" osvojila 66,14 odsto

Na osnovu kompletno obrađenih podataka Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kikindi, na lokalnim izborima u najvećem gradu na severu Banata zabeležena je izlaznost od 50,01 procenat ili 23.443 glasa.

Najviše mandata – 28 osvojila je koalicija "Aleksandar Vučić – Kikinda sutra" sa 66,14 procenata, odnosno 15.506 glasova, navodi se na sajtu RTV. Koaliciji "Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć" osvojila je 3.388 glasova, odnosno 14,45 procenata i šest mandata. Koaliciji "Biram borbu- Biram Kikindu" pripala su tri mandata sa 1.774 glasa, odnosno 7,57 procenata, dok je Savez vojvođanskih Mađara osvojio 1.415 glasova, odnosno 6,04 procenta i dva mandata.

Tanjug/Sava Radovanović

 

12.01 Sombor: Lista stranaka oko SNS 42 mandata, ostale liste prešle cenzus

Prema preliminarnim rezultatima izbora za odbornike u Skupštini grada Sombora stranke okupljene oko liste "Aleksandar Vučić - Sombor sutra" dobile su 42 mandata. Ta lista osvojila je 20.706, odnosno 66,68 odsto glasova. Drugoplasirana je opoziciona lista "Biram Sombor bez nasilja", a za tu koaliciju je glasalo 5.825 građana ili 18,8 odsto izašlih, prenosi portal SOinfo.org. Ta lista, bi u lokalnom parlamentu trebalo da zauzme 11 odborničkih mesta.

Kako se navodi, lista Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor osvojila je 1.954 glasova, što iznosi 6,3 odsto potvrđenih na biralištima. Tim rezultatom SVM je obezbedio četiri mandata u gradskoj skupštini. Izborni cenzus, sa 3,14 odsto - 976 glasova, prošla je i lista Građanski front - stop ludilu i toj grupi građana pripada dva odbonička mesta. Isto toliko imaće i manjinska lista "Za pravedan Sombor! - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Tomislav Žigmanov" koju je podržalo 2,37 odsto birača sa 735 glasova.

11.58 Front za promene u Bujanovcu osvojio najviše glasova - 19,17 odsto

Prema nezvaničnim i privremenim rezultatima Opštinske izborne komisije, stranke koje okupljaju Srbe u Bujanovcu mogu da zadrže sadašnjih 13 mandata u lokalnom parlamentu posle izbora održanih u nedelju, a trenutno imaju zagarantovanih 12. Prema istom izvoru, pobednik lokalnih izbora u Bujanovcu je Front za promene (FZP) Arbera Pajazitija, Dritona Redžepija i stranke DUA sa 3.371 osvojenim glasom ili 19,17 odsto i u budućem parlamentu imaće 8 odbornika, navodi se na sajtu Bujanovačke.

Isti broj mandata imaće i drugoplasirani Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua koji je osvojio 3.083 glasa ili 17,53 odsto.

Treća po snazi je koalicija oko SNS "Aleksandar Vučić-Bujanovac sutra" sa 2.899 glasova ili 16,49 odsto i sedam odborničkih mandata. Kako se navodi, izbori biti ponovljeni na dva biračka mesta u Domu kulture i u Zarbincu.

Prema sadašnjim rezultatima, bez ova dva biračka mesta, GG dr Stojanovića ima četiri mandata i 1.626 glasova, to jest 9,25 odsto. U parlament će i Saša Arsić, lider Koalicije "Promene sad, za naše selo i naš grad", koja je sa 597 glasova ili 3.40 odsto osvojila jedan mandat, kao i dva kandidata sa romske liste okupljene u Stranku pravde i pomirenja (SPP) sa 1.087 glasova ili 6,18 odsto.

Demokratska partija (DP) predsednika opštine Nagipa Arifija dobila je 2.379 glasova ili 13,53 odsto - šest mandata, Partija demokratskog delovanja (PDD) imaće pet odbornika. Srpska lista Biraj poštenje - Nenad Tasić Tasa i Goran Tašković Šilja sa 188 glasova nije prešla cenzus. Prema OIK, na izbore su izašla 17.583 građana sa pravom glasa, a zabeleženo je 315 nevažećih listića.

Tanjug/Sava Radovanović

 

11.38 U Zrenjaninu SNS dobila 57,98 odsto glasova, opozicija najavila jedinstven nastup

Koalicija oko SNS-a "Aleksandar Vučić - Zrenjanin sutra" dobila je 57,98 odsto glasova odnosno 41 mandat u lokalnoj skupštini koja broji 67 mesta, objavila je Gradska izborna komisija. Na drugom mestu je opoziciona koalicija "I voda i sloboda - Nada - Ujedinjena opozicija", koja je osvojila 17,15 odsto odnosno 12 mandata, navodi se na sajtu 021.

Ovu listu čine Stranka slobode i pravde, Nova Demokratska stranka Srbije, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Promene u fokusu "PUF", Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Budi heroj.

Druga opoziciona lista "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" imaće devet mandata, na osnovu 13,9 odsto glasova. Ovu listu čine Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Srbija Centar. Ove dve koalicije navode da će u Skupštini grada nastupati jedinstveno, iako su izašle u dve kolone, kao i da će odmah od konstituisanja parlamenta, od prve sednice, insistirati na tome da se reši problem snabdevanja Zrenjanina čistom pijaćom vodom, koju ovaj grad nema godinama.

11.31 U Požaravcu lista "Aleksandar Vučić- Požarevac sutra" osvojila 64,31 odsto glasova

Prema podacima Gradske izborne komisije Požarevac na 100 odsto obrađenih biračkih mesta lista "Aleksandar Vučić- Požarevac sutra osvojila je 64,31 odsto glasova ili 47 mandata. Za ovu listu glasalo je 20.506 građana.

U Požarevcu su građani mogli da glasaju na 73 biračka mesta, a ukupno je bilo upisanih birača 68.273, a od toga na izbore je izašlo 31.892 ili 46,71 odsto, a glasalo je 31.887 upisanih birača. Broj nevažećih listića - 906 ili 2,84 odsto, a broj važećih listića 30.981 ili 97,16 odsto.

Broj listića koji nije ubačen u glasačke kutije - pet. Pored liste "Aleksandar Vučić – Požarevac sutra", mandate su osvojile i sledeće liste: Grupa građana Iskorak – dr Zvonko Blagojević – Milan Tadić – 6,29 odsto (4 mandata), Vlaška stranka – Ljiljana Ugrinović- 4,02 odsto (3 mandata), Mi glas naroda – Požarevac- 3,73% (2 mandata), Biram borbu – Požarevac NPS,DS,NS - 11,68 (8 mandata), Jedina NADA za Požarevac POKS- 3,48 (2 mandata) i Moj grad,Moje selo – Moji ljudi- 3,64 (2 mandata).

11.04 Cesid i Ipsos: Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka listi "Beograd sutra" 64 mandata

Prema procenama CeSID-a i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše mandata, 64, osvojila je lista "Beograd sutra" za koju je glasalo 52,9 odsto birača.

Sledi lista "Kreni promeni" koja je osvojila 21 mandat i 17,4 odsto glasova birača, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,2 odsto glasova birača i 14 mandata.

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa devet mandata i 8,1 odsto glasova, a Ruska stranka 1,2 odsto glasova i dva mandata.

Fonet/Milica Vučković

 

10.22 Cesid: Na osnovu 100% obrađenog uzorka lista Novi Sad sutra osvojila 46 mandata

Prema procenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Novom Sadu, najviše mandata, 46 osvojila je lista "Novi Sad sutra", sa 53,1 odsto glasova. Sledi lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" koja je osvojila 20 mandata, sa 24 odsto glasova, dok je treće mesto zauzela lista "Kreni promeni" sa osam mandata i 9,7 odsto glasova. Na četvrtom mestu je lista "Heroji-Miša Bačulov" sa tri mandata i 3,8 odsto glasova, a Lista SVM koju predvodi Balint Pastor osvojila je jedan mandat i 1,2 odsto glasova.

10.14 Jovanović: Nova vlast u Beogradu ne sme biti smatrana legitimnom

Predsednik strane Novi DSS Miloš Jovanović rekao je da nova vlast u Beogradu "ne može i ne sme biti smatrana legitimnom". 

"Samim tim, ni delovanje takve vlasti kao ni njene javne politike - koje se, kao što je dosadašnje iskustvo pokazalo, isključivo sprovode zarad privatnih i partikularnih interesa grupacije na vlasti - ne mogu da obavezuju građane i stanovnike srpske prestonice", navodi se u saopštenju stranke.

Euronews

 

"Nesumnjivo je da ćemo vrlo brzo, usled delovanja nelegitimne beogradske vlasti, biti pozvani da joj pružimo odlučan otpor. Jednostavno, sazreva vreme da se konačno pokaže da Beograd i Srbija zaslužuju bolje i vrede više od razarajućeg delovanja jednog čoveka. Nova Demokratska stranka Srbije će u toj borbi koja nam predstoji, nepokolebljivo preuzeti odgovornost", zaključuje se u saopštenju.

09.40 Vuletić: Izbori potvrdili volju birača iz decembra

Komentarišući izborne rezultate, sociolog Vladimir Vuletić kaže za Euronews Srbija da je jučerašnji dan potvrdio opredeljenje birača koje su pokazali na decembarskim izborima. Govoreći o neregularnostima, Vuletić ističe da je jedan od predstavnika od opozicije, kandidat za gradonačenika ispred liste Biramo Beograd Dobrica Veselinović, čestitao aktuelnoj vlasti pobedu, što je, kako kaže, potvrda da će SNS formirati vlast u Beogradu. S druge strane, sociolog ima zamerke na ponašanje kandidata za gradonačenika Save Manojlovića.

"Ono što je Savo Milošević učinio, mislim da to nije u skladu sa onim što su demokratske procedure. Ne možete vi kao stranka da pozovete svoje ljude na terenu da nešto urade ili ne urade. Njihov je zadatak da ukoliko je bilo nepravilnosti na mestu, ukoliko se ne poklapa broj listića sa brojem izašlih, naravno da tada ne potpisujete zapisnik, bez obzira da li vas zove ili ne zove predsednik stranke", ukazuje Vuletić. 

On takođe dodaje da bio bi "ozbiljan problem za sadašnju vladajuću koaliciju da je SPS izašao samostalne izbore što bi bitno umanjilo šanse da ta grupacija osvoji ovako ubedljiv rezultat".

Euronews TV

09.30 Lukić: Bez većih nepravilnosti u Beogradu

Predsednik Gradske izborne komisije Beograda Zoran Lukić izjavio je danas da je na 94,39 obrađenih biračkih mesta odziv na lokalnim izborima 2. juna bio 46,16 odsto, a najviše mandata u Skupštini grada Beograda osvojila je Srpska napredna stranka - 64 od 110. Ruska stranka osvojila je jedan mandat, Biramo Beograd 14 mandata, Mi - Snaga iz naroda 10 mandata i lista Savo Manojlović - i Ja sam Beograd 21 mandat, rekao je Lukić za TV Pink.

Prema njegovim rečima, na izborima nije bilo nekih većih nepravilnosti, ali je još rano reći da li će se izbori ponavlajti na nekim biračkim mestima.

Prinskrin/Tanjug video

 

09.26 CeSID: Na osnovu 100% obrađenog uzorka listi Aleksandar Vučić-Niš sutra 29 odbornika

Prema projekciji Cesida i IPSOS-a raspodele mandata za odbornike SO Grada Niša na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" ima 29 odbornika. Prema toj projekciji, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16, Biramo Niš-Đorđe Stanković 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova tri, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni dva, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika. Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.

08.57 Stanković: Veliki dan za Niš

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbija Đorđe Stanković objavio je danas na društvenoj mreži Iks rezultate posle 100 odsto obrađenog biračkog materijala sa lokalnih izbora u Nišu, po kojima tvrdi da Srpska napredna stranka sa Ruskom strankom nema većinu od 31 odbornika u tom gradu. 

Stanković je objavio da je SNS osvojila 29 mandata, Biramo Niš 11, NADA dva mandata, lista doktora Milića 16, Ruska stranka jedan mandat i Kreni-promeni dva mandata. Čestitam vam svima od srca ovaj veliki dan za slobodan Niš! Promene su krenule s juga, poručio je on. 

08.47 Šta su glavni zaključci lokalnih izbora u Srbiji?

Osim što je ove izbore obeležila niža izlaznost, obeležili su ih i bojkot dela opozicije, a u Nišu i Novom Sadu iskočile su nove liste koje nisu bile u prvim redovima kampanje, a koje su osvojile značajan broj glasova.

Više o ovome pročitajte u odvojenom tekstu OVDE.

Tanjug/Jadranka Ilić, Marko Đoković, Jovana Kulašević, Nemanja Jovanović, Dimitrije Nikolić

 

08.40 U Nišu svi proglasili pobedu

Lista Srpske napredne stranke u Nišu osvojila je 44,5 odsto, dok je lista Dragana Milića dobila podršku 24,5 odsto birača, pokazuju preliminarni rezultati Cesida na osnovu 92 odsto obrađenog uzorka, dok se očekuje da Gradska izborna komisija danas objavi konačne rezultate.

Lista "Biramo Niš" osvojila je 15,8 odsto, a liste "Ujedinjeni - nada za Niš" i "Kreni-Promeni" po četiri odsto, prenosi Fonet Južne vesti. Opozicija u Nišu najavila je ujedinjenje i proglasila pobedu, ali su to učinili i naprednjaci.

Cesidova projekcija raspodele mandata za odbornike Skupštine grada pokazuje da će SNS u niškoj skupštini imati 30 odbornika, Grupa građana "Dr Dragan Milić" 16, koalicija "Biramo Niš" 10, liste "Kreni-promeni" i "Ujedinjeni - Nada za Niš" po dva odbornika i Ruska stranka jednog. Ako bi se opozicija ujedinila, kako su najavili, imala bi ukupno 30 odbornika, a kada bi se naprednjaci ujedinili sa Ruskom strankom, što su i najavili, imali bi 31 odbornika i većinu za formiranje vlasti. 

08.34 Obradović: Dok ne izbrojimo bukvalno poslednji glas,neće se znati definitivan rezultat

Šef Izbornog štaba Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Čačku Boško Obradović izjavio je da je na jučerašnjim lokalnim izborima, na osnovu obrađenih podataka sa 77 biračkih mesta od 104, lista "Čačak sutra" osvojila 48,99 odsto glasova, a da je sledeća lista Ivan Ćalović sa 14,90 procenata.

Obradović je sinoć rekao da je treća Grupa građana Probudimo Čačak sa 13,6 procenata, četvrta koalicija Čačak protiv nasilja sa 6,40 procenata, peta koalicija Svi za Čačak sa 6,13 procenata, a sledi samostalna lista Dveri sa 6,04 procenata i Ruska stranka sa 1,06 procenata. On je dodao da su se ovim izborima Dveri vratile ne samo na lokalnu, već na širu političku scenu i da su, kako je rekao, "našli svoju dušu i svoj put", koji je vrlo jednostavan, a to je samostalan izlazak na izbore, koji već daje rezultate.

Obradović se zahvalio svim Čačanima koji su svoju podršku dali Gradskoj organizaciji Srpskog pokreta Dveri u Čačku.

"Dok ne izbrojimo bukvalno poslednji glas, sa svakog od 104 biračka mesta u gradu Čačku neće se znati definitivan rezultat. Slična situacija je i u nekim drugim gradovima i opštinama, od Užica, preko Gornjeg Milanovca do Niša, Valjeva", tvrdi Obradović.

Prema njegovim tvrdnjama, "utakmica je izuzetno nerešena i neizvesna do samoga kraja".

07.40 GIK: Na osnovu 92,09% obrađenih biračkih mesta listi "Beograd sutra" 64 mandata

Na osnovu 92,09 odsto obrađenih biračkih mesta i 91,43 obrađenog biračkog tela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" i to 52,85 odsto, odnosno 355.430 glasova ili 64 mandata, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

Lista "I ja sam Beograd" osvojila je 17,61 odsto glasova (118.426) ili 21 mandat, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,17 procenata glasova (81.863) ili 14 mandata. Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,16 odsto osvojenih glasova (54.908) ili 10 mandata, a sledi Ruska stranka sa 1,16 odsto i 7.802 osvojena glasa, što je jedan mandat.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Bez mandata su lista "Kad ako ne sad" koja je osvojila 1,15 odsto glasova (7.757), kao i "Mi-glas iz naroda" sa 0,94 odsto, odnosno 6.314 glasova. "Rešenje za promenu" ima osvojenih 0,93 odsto glasova (6.231), a lista "1 od 5 miliona" 0,9 odsto ili 6.023 glasa. Slede lista "Ćale ovo je za tebe" sa 0,76 odsto odnosno 5.097 glasova, lista "Ključ za pobedu" sa 0,58 odsto odnosno 3.875 glasova i "Unija Roma Srbije" sa 0,454 odsto odnosno 2.989 glasova.

Lista "Beograd naš grad" ima 0,32 odsto osvojenih glasova (2.147), a lista "Beograd je svet (a) 0,13 odsto odnosno 895 osvojenih glasova. Izlaznost je bila 46,18 odsto, a ukupno je glasalo 672.579 birača. U Srbiji su juče održani lokalni izbori, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

07.20 Nedimović: "Aleksandar Vučić-Sremska Mitrovica sutra" ubedljivo pobedila sa 61% glasova

Na osnovu 70 odsto obrađenih glasačkih listića na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici, 61% odsto glasova pripalo je koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke, izjavio je nosilac liste "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" Branislav Nedimović.

On je rekao da je lista "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" odnela ubedljivu pobedu sa 61% glasova, što je više od 20.000 glasova.

"Zahvalio bih se građanima koji su nam pružili ovakvo poverenje. Hteo bih da se zahvalim i čestitam ostalim akterima koji su učestvovali u izbornom procesu, na fer utakmici", rekao je Nedimović.

Dodao je da misli da će u gradski parlament ući četiri liste od šest, ali da je to na osnovu 70% obrađenog materijala. Prema njegovim rečiam, od 68.599 upisanih birača u Sremskoj Mitrovici, svoje biračko pravo iskoristilo je 50,1 odsto.

07.10 SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Đorđević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

"Na opštini Vračar u lokalni parlament ušlo je osam izbornih lista, što se nije dogodilo nigde u Srbiji. Sa predstavnicima većine tih izbornih lista mi kao stranka imamo od ranije dobre odnose i čvrst dogovor da ako dobiju odbornike u Skupšini opštine Vračar nastavimo zajedno da radimo za dobro Vračara. Tako da lista 'Aleksandar Vučić - Vračar sutra' ponosno objavljuje da smo već tokom izborne noći potvrdili dogovore o koaliciji i da ćemo imati većinu koju će da čini 34 od 63 odbornika koliko ima opštinska skupština", rekao je Đorđević.

On se zahvalio građankama i građanima Vračara na podršci i obećao da će novo opštinsko rukovodstvo predstavljati sve stanovnike Vračara, bez obzira na to za koga su glasali na ovim izborima, navedeno je u stranačkom saopštenju.

"Naredne četiri godine sprovodićemo projekte koji će život građanki i građana Vračara učiniti boljim. U tome ćemo imati podršku grada Beograda i Vlade Republike Srbije", rekao je Djordjević. U Srbiji su juče održani lokalni izbori, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

07.00 Građani birali odbornike u Beogradu i još 88 gradova i opština

Birališta su bila otvorena od sedam do 20 časova, do kada je bila na snazi i predizborna tišina. Na izborima za 110 odbornika Skupštine glavnog grada nadmeće se 14 lista. I u drugim gradovima podnet je dvocifreni broj izbornih lista.

Izbori za odbornike skupština gradova održani su u Beogradu, Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Glasalo se i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Održani su i izbori za odbornike u 17 gradskih opština u Beogradu - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu su održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija