Politika

Gašić: Nikada nećemo zaboraviti nevine žrtve čije su živote prekinule NATO bombe

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

15:06

Gašić: Nikada nećemo zaboraviti nevine žrtve čije su živote prekinule NATO bombe
Bratislav Gašić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Bratislav Gašić položio je danas venac kraj Spomen obeležja žrtvama NATO agresije na Varvarinskom mostu, a povodom obeležavanja 25. godišnjice stradanja civila na tom mostu i tom prilikom je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti nevino stradale žrtve čije su živote prekinule NATO bombe.

Obraćajući se prisutnima, ministar Gašić rekao je da stradanje na Varvarinskom mostu, pre 25 godina, nameće pitanje šta je nalogodavce i izvršioce zločina i ubistva desetoro stanovnika ove varoši navelo na tako okrutan postupak, saopštio je Ministarstvo odbrane.

"Zašto su usred dana bombardovali most u čijoj se okolini tada, na praznik Svete Trojice, nalazilo na stotine nedužnih civila? Pred užasom ovog pitanja zanemeli bi mnogi. Zanemela bi i tada petnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu i jedan od najboljih đaka u istoriji varvarinske osnovne škole. Sanji, nažalost, nije dopušteno da ta pitanja postavi. Sa još devetoro sugrađana, njen mladi život na ovom mestu prekinut je 30. maja 1999. godine", podsetio je Gašić. 

Naveo je da su Sanji pravo da postavi ta i još mnoga druga pitanja, pravo da odraste, zasnuje svoju porodicu, postane ponos Varvarina i naše zemlje, oduzeli agresori bombama i raketama.

On je podsetio da su u više naleta aviona tada stradali Milan Savić, Vojkan Stanković, Zoran Marinković, Stojan Ristić, Ratobor Simonović, Ružica Simonović, Milivoje Ćirić, Dragoslav Terzić i Tola Apostolović.

"Zločin koji se ovde dogodio i koji je uselio večnu tugu u naša srca, ni izbliza nije jedini. Mnogo je mesta u Srbiji gde su tokom 78 dana NATO agresije stradali brojni civili. Bez griže savesti, agresor ih je proglasio 'kolateralnom štetom'. Takva tumačenja i nemoralna opravdanja mi nikada nećemo prihvatiti. Zločine ćemo uvek nazivati pravim imenom", istakao je ministar odbrane.

On je naglasio da je Srbija danas drugačija zemlja nego što je bila početkom dvehiljaditih.

"Uspeli smo da stanemo na noge, ojačamo svoju ekonomiju i osnažimo svoju vojsku. Miroljubiva i konstruktivna politika predsednika Vučića i naše Vlade pruža ruku saradnje među ljudima, državama i narodima. To je politika izgradnje mostova, zasnovana na poverenju i ravnopravnosti. To je ideja koju sami gradimo, premošćavajući sve ono što nas deli ka cilju kojem težimo, a to je svetla i sigurna budućnost za nova pokolenja", rekao je Gašić.

Na kraju svog obraćanja ministar odbrane rekao je da se prošlost ne sme zaboraviti.

"U prošlosti su pouke. Moramo ih razumeti da nam se istorija stradanja ne bi ponovila. Nikada nećemo zaboraviti nevino stradale žrtve čije su živote prekinule NATO bombe i uvek ćemo ih se sa pijetetom sećati", istakao  je ministar odbrane.

U ime Opštine Varvarin obratila se predsednica Violeta Lutovac Đurđević, rekavši da je u arhivama zauvek ostalo zabeleženo stradalništvo Varvarina, te da žrtve "jednog vremena zla, neće ostati nevidljive i nečujne".

"Mi smo kao jedna velika porodica, koja se svake godine na izmaku meseca maja okuplja da tuguje, da vida rane, ali i da se drži zajedno u dobru, a i u zlu. Sabrani smo  na mestu koje svedoči o jednom bezumlju, na mestu najveće varvarinske tuge" rekla je predsednica Opštine Varvarin, istakavši da NATO agresija 1999. godine predstavlja najveću negaciju čovečnosti.

Ministar odbrane Bratislav Gašić venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Save Iriškića.

Vence su na Spomen obeležje položili i porodice stradalih, Mile Rosić iz Kabineta predsednika Vlade, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Đorđe Todorov, predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija.
Polaganju venaca prethodio je pomen žrtvama stradalim na Varvarinskom mostu u NATO agresiji 1999. godine.

Komentari (0)

Srbija