Politika

Brnabić i Mali obeležili početak gradnje škole i vrtića: Briga o ljudima najvažnija

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

13:39

Brnabić i Mali obeležili početak gradnje škole i vrtića: Briga o ljudima najvažnija
Brnabić i Mali obeležili početak gradnje škole i vrtića: Briga o ljudima najvažnija - Copyright Tanjug/Narodna skupština/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali prisustvovali su danas svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju škole i vrtića u okviru najsavremenijeg obrazovnog kampusa u Beogradu na vodi.

Na ceremoniji su poručili da je briga o ljudima najvažnija, kao i povećanje životnog standarda građana. Takođe, istaknuto je da je prosečna stopa ukupnog fertiliteta 2012. godine u Srbiji bila 1,4, a da je danas 1,63, sa planom da bude 1,7. Početku izgradnje prisustvovale su i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, kao i ministarka Irena Vujović.

Brnabić je rekla da nema lepšeg povoda za okupljanje nego kada se grade vrtići i škole, dodajući da je izuzetno ponosna što je deo tima koji ima takvu viziju za Beograd i Srbiju, a u čijem je centru briga o ljudima, briga o najmlađima, ulaganje u obrazovanje.

"Ulaganje u obrazovanje je najbolji mogući način da uložite u budućnost jedne zemlje. A danas smo ovde upravo zbog toga. I želim da kažem, takođe, da ovo nije ni vrtić, ni škola zapravo za privilegovane. Ovo će biti državni vrtić i državna škola. I sa svakim novim vrtićem i sa svakom novom školom koju gradimo, ne samo u Beogradu, u čitavoj Srbiji, mi se trudimo da podignemo ulaganje u obrazovanje i standard u našem školstvu na jednu stepenicu više", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je nedavno posetila školu u Ubu koja ima najmoderniju opremu, najmodernije uslove, sportske terene, bazen i ta škola je postala standard kako će škole izgledati u budućnosti, a da su zatim posetili još moderniju školu u Sjenici.

Tanjug/Narodna skupština/Peđa Vučković

 

"Sada se postavlja kamen temeljac za nešto još bolje i modernije. Ali kada to završimo ovde, to će postati standard za našu decu u svakom delu Srbije. Ne u Beogradu i u Novom Sadu ili u Nišu ili u Kragujevcu, već zaista u svakom delu Srbije", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se sada, zahvaljujući jedinstvenom informacionom sistemu prosvete, identifikuju sve osnovne škole u Srbiji koje nemaju fiskulturnu salu kako bi tu uložili i na još jedan način pokazali koliko su im deca važna.

"Ponosna što smo svim tim ulaganjima, ne samo u decu i obrazovanje, životni standard građana makar tri puta poboljšali u odnosu na ono kako je to nekada bilo. Kada pogledate i prosečne plate i prosečne penzije, ali i kupovnu moć i kvalitet života građana, to je nešto više od tri puta bolje u odnosu na to kako je bilo pre deset godina, to nam se vratilo na najlepši mogući način kroz više dece, kroz povećanu stopu nataliteta", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je 2012. godine prosečna stopa ukupnog fertiliteta u Srbiji bila nešto više od 1,4, a da je danas 1,63.

"Kada pogledate čitav region, mnogi su 2012. godine, pa skoro svi bili bolji od nas u stopi ukupnog fertiliteta, dakle u broju rođene dece po ženi ili po porodici, danas smo mi bolji od svih, zato što je svuda u regionu stopa ukupnog fertiliteta padala, kod nas je jedino rasla", primetila je Brnabić.

Ona je istaka da se Srbija danas u toj stopi poredi sa zemljama Evropske unije, a ne zapadnog Balkana.

"Kada pogledate po stopi ukupnog fertiliteta, broju rođene dece, mi smo bolji tu i od šireg regiona koji uključuje i Bugarsku i Rumuniju i naše prijatelje u Mađarskoj. Ali u tom smislu do 2027. takođe imamo ambiciozne snove i želimo da pređemo stopu ukupnog fertiliteta od 1,7", rekla je Brnabić.

Ona je čestitala čitavom timu i predsedniku Aleksandru Vučiću na viziji koju je zajedno sa tada gradonačelnikom Sinišom Malim imao za ovaj deo Beograda.

"Mislim da je bilo ljudi, da ih izbrojite na prste jedne ruke koji su u ovaj projekat verovali, njih dvojica su prvi verovali, mi smo ih sledili i dobili smo sve ovo i danas sve ovo nekako vraćamo deci", rekla je Brnabić.

"Jedna investicija povlači drugu"

Mali je ocenio da je ovo nova faza i novo poglavlje izgradnje Beograda na vodi, dodajući da osim prelepih objekata, nove vatrogasne stanice koja je otvorena pre dva dana, velikog tržnog centra, danas se započinje sa izgradnjom i škola i vrtića.

"Ova škola koja će primiti 400 đaka imaće i sportske terene, imaće i svoju botaničku baštu. Ovaj vrtić od 800 kvadrata primiće oko 80 mališana, tako da će svoje prve dane provesti u najlepšem, najboljem, najsavremenijem objektu u ovom delu Beograda. I to pokazuje koliko smo posvećeni kvalitetu života naših sugrađana, to pokazuje koliko smo posvećeni budućnosti naše dece", rekao je Mali.

Mali je istakao da sve što se gradi, ne gradi se "kao simbol neke građevine" već se sve radi zbog ljudi i zbog dece.

"I upravo izgradnja ovog vrtića, ove škole je svedočanstvo o tome", rekao je Mali.

Tanjug/Narodna skupština/Peđa Vučković

 

On je naveo i da jedna investicija povlači drugu.

"Bio sam na 50 metara odavde pre samo par dana i samo da znate i da vidite kako jedna investicija bukvalno gura drugu i kako nas tera da budemo još bolji i još uspešniji. Ova zgrada stare železničke stanice iz 1884. godine uskoro će postati muzej istorije naše Srbije. Ova zgrada stare pošte, vratiće sjaj pre Drugog svetskog rata i u toj zgradi biće i novi dečiji muzej, ali takođe biće i nova pozorišna scena", rekao je Mali.

Istakao je da je na samo 800 metara, gde će biti škola i vrtić i novi centar za mlade, novi centar za kreativne industrije, za inovacije koji se takođe završava do kraja ove godine.

Najavio je i druge investicije, kao što su hotel, park, izgradnju podzemne garaže od 450 mesta.

On je podsetio i da je Srbija domaćin Ekspo 2027, najveće svetske manifestacije te godine u svetu, dodajući da želi da Srbija bude predstavljena na pravi način.

"Takođe hoćemo da celu Srbiju, kroz program Srbija 2027, a upravo su ove investicije deo tog programa, podignemo kvalitet infrastrukture i kvalitet života u celoj našoj Srbiji, za sve građane Srbije i zato govorimo da je Ekspo, Beograd na vodi, svi ti veliki projekti su projekti koji pospešuju, razvijaju našu ekonomiju, a onda naravno imamo više novca i za investicije po celoj Srbiji, za podizanje plata, za podizanje penzija i to su naši najvažniji ciljevi u narednom periodu", poručio je Mali.

Slavica Đukić Dejanović izrazila je zadovoljstvo zato što se na atraktivnoj lokaciji razgovara o deci i obrazovanju.

Tanjug/Narodna skupština/Peđa Vučković

 

"Atraktivna lokacija za Beograd je uvek atraktivna lokacija za čitavu Srbiju. Zbog čega? Zbog toga što 'Skok u budućnost' ne vidimo bez mališana, 400 učenika će ispuniti prostore osnovne škole, čiji kamen temeljac danas postavljamo. Na površini od 800 kvadrata biće vrtić u kome će deca učiti po modelu svojih vaspitača, zahvaljujući sopstvenoj kreativnosti i sopstvenim idejama", rekla je Đukić Dejanović.

Direktorka kompanije Belgrade Waterfront Zorana Burlić rekla je da je zadovoljstvo što se polaže kamen temeljac za izgradnju najmodernijeg obrazovnog kapaciteta u Srbiji.

"Danas postavljamo kamen temeljac koji simbolično predstavlja početak izgradnje jednog objekta, ali u ovom slučaju ne samo to, nego i postavljanje temelja znanja, napretka i razvoja. Školu čine nastavnici, školu čine profesori, a pre svega čine đaci i mi smo se zaista trudili da stvorimo jedno impresivno i inovativno okruženje za njih da uživaju u sticanju novih znanja i veština koje će im za život trebati", rekla je ona.

Škola će imati moderne učionice, specijalizovane kabinete, veliku fiskuturnu salu sa košarkaškim terenom, mini botaničku baštu i puno sadržaja za rad i uživanje na otvorenom.

U dvorištu škole nalaziće se brojni sportski tereni i učionica pod vedrim nebom.

Uporedo sa početkom izgradnje škole počinje se izgradnja najmodernijeg državnog vrtića, a oba objekta se nalaze u neposrednoj blizini stare Pošte. 

Brnabić, Mali, Đukić Dejanović, Vujović su zajedno položili kamen temeljac za izgradnju škole i vrtića i ostavili poruke u vremenskoj kapsuli za buduća pokoljenja.

Komentari (0)

Srbija