Politika

Komandant KFOR-a traži odgovornost za Zvečan: Napad ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv

Komentari

Autor: FoNet

29/05/2024

-

13:27

Komandant KFOR-a traži odgovornost za Zvečan: Napad ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv
Komandant KFOR-a traži odgovornost za Zvečan: Napad ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Komandat KFOR-a Ozken Ulutaš saopštio je danas da se moraju utvrditi sve činjenice napada na tu vojnu misiju NATO na Kosovu u maju prošle godine i da učesnici u tom napadu moraju odgovarati.

Ulutuš je dodao da je posle tog nasilja KFOR povećao svoje kapacitete za oko 1.000 vojnika, te utrostručio broj patrola u opštinama na severu Kosova i oko granice sa Srbijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"To je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u toku decenije i to pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir", rekao je Ulutaš.

Više od 90 pripadnika KFOR-a 29. maja 2023. je teže i lakše povređeno u nemirima ispred opštine Zvečan. Tom napadu su prethodile tenzije 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada na severu Kosova, protiveći se ulasku novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Na godišnjicu napada iz KFOR-a su naveli da je napad bio "ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv".

"Danas odajemo počast služenju i žrtvi naših kolega, koji su rizikovali svoje živote da bi izvršili svoje dužnosti za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa našom misijom koja proističe iz mandata UN. Njihova hrabrost je pomogla stabilizaciji situacije u toj oblasti i sprečila dalju eskalaciju nasilja", rekao je Ulutaš.

Kosovo je za ove nemire okrivilo Srbiju, odnosno navelo da iza nemira u Zvečanu stoji zvanični Beograd i "kriminalne grupe bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću".

Beograd je to negirao i odgovornost prebacio na premijera Aljbina Kurtija uz poruku da je njemu "odgovaralo da dođe do sukoba NATO i Srba".

Na Kosovu je do sada uhapšeno desetak osoba zbog "učestvovanja u nasilnim protestima" i napada na pripadnike KFOR. 

Komentari (0)

Srbija