Politika

Uhapšen još jedan Srbin na Merdaru, određeno mu zadržavanje od 48 sati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2023

-

18:53

Uhapšen još jedan Srbin na Merdaru, određeno mu zadržavanje od 48 sati
Uhapšen još jedan Srbin na Merdaru, određeno mu zadržavanje od 48 sati - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici kosovske policije uhapsili su popodne na Merdaru Tomicu B. (52) iz Prilužja i to bez ikakvog obrazloženja i on je potom sproveden u Prištinu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. 

Kako je navela Kancelarija, Tomica, otac troje dece, koji je dosad godinama bez problema prelazio administrativnu liniju, u trenutku hapšenja bio je sa suprugom i vraćao se iz Kruševca koji povremeno posećuje.

"Novim proizvoljnim hapšenjem Srba od strane Prištine, našem narodu se šalje poruka da nisu dobrodošli na svojoj rodnoj grudi i dodatno se zastrašuju, sa ciljem njihovog trajnog progona sa prostora Kosova i Metohje", saopštila je Kancelarija za KiM.

Ocenila je da je reč o "tihom institucionalnom etničkom čišćenju Srba i sprovođenju plana Aljbina Kurtija o etnički čistom Kosovu i Metohiji gde se Srbima šalje poruka da u svakom trenutku mogu završiti u Kurtijevim kazamatima".

"Dodatno, svakodnevnim privođenjima i hapšenjima Srba, Priština na čelu sa Kurtijem umesto neophodne deeskalacije, dodatno podiže tenzije i izaziva nove krize na terenu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je takođe navela da je odmah angažovala advokata privedenom Srbinu i on će proveriti sve detalje njegovog privođenja i pružiti mu neophodnu pravnu pomoć i zaštitu.

Kako je rečeno iz policije, uhapšeni je osumnjičen za krivično delo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" počinjeno u periodu 1998-1999. godine na području opštine Vučitrn.

Osumnjičeni je upućen u policiju i očekuje se da će biti saslušan u prisustvu branioca, gde će u koordinaciji sa pravosudnim organima biti preduzeti svi dalji postupci. Njemu je određeno zadržavanje od 48 sati.

Srpska lista: Kurti nastavlja ispunjenje plana da polovinu Srba uhapsi, a polovinu protera

Srpska lista saopštila je da režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija režim nastavlja sa sprovođenjem hrvatskog scenarija i ispunjenjem njegovog plana za rešavanje pitanja srpskog naroda koji je obećao pre nekoliko meseci, da polovinu Srba protera, a polovinu uhapsi, naravno bez dokaza. 

''Danas, u popodnevnim časovima, na administrativnom prelazu Merdare, uhapšen je Tomica B. iz Prilužja, u svom mestu poznat kao dobar, povučen i porodičan čovek koji nije prodao svoju imovinu.  On se sumnjiči da je počinio navodno ratni zločin, i do sada je 24 godine bez ikakvih problema prelazio administrativne prelaze i boravio na Kosovu i Metohiji'', navodi se u saopštenju Srpske liste. 

Dodaju da je užasan osećaj kod svih Srba na Kosovu i Metohiji kada Kurtijev režim ima slobodu da maltretira, hapsi i proglašava krivim Srbe bez ijednog dokaza o krivici, i to u prisustvu međunarodnih misija i najskuplje evropske misije Euleks, koja se, po pravilu kada se krše prava Srba, nikada nije oglasila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija