Društvo

Šapić: Kasnilo obaveštenje RHMZ, u Beogradu palo više kiše nego za vreme poplava 2014. godine

Komentari

Autor: Fonet

06/07/2022

-

13:46

Šapić: Kasnilo obaveštenje RHMZ, u Beogradu palo više kiše nego za vreme poplava 2014. godine
Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je povodom sinoćnog nevremena da je u glavnom gradu palo više kiše nego 2014. godine, da je više od 400 zaposlenih u komunalnim službama bilo na terenu, ali i da je obaveštenje Hidrometeorološkog zavoda o snazi nevremena stiglo tek u 21:24 časova.


Šapić je naveo da je u centralnim beogradskim opštinama palo je između 40 i 50 litara po kvadratnom metru, a u rubnim opštinama i više, kao i da se sve preko 20 litara smatra nepogodom, objavio je portal lista "Danas". "U Zemunu je palo 128 litara po kvadratnom metru, što nije zabeleženo", izjavio je Šapić.

On je ocenio da je najveći problem bilo to što je informacija o snazi nevremena Hidrometeorološkog zavoda stigla kasno.

"Mi smo obaveštenje od RHMZ o padavinama dobili u 21:24. Pri tome, ukupna količina prognoziranih padavina, koja je došla od njih, bila je do 30 litara. Mi nismo još ovladali veštinom čitanja budućnosti. Da li je njih iznenadilo, verovatno jeste. Ali ako su vremenske nepogode takve da oni nisu mogli ranije da ukažu, u problemu smo… Ovde nije važno sad ko je kriv, ali je važno da se u buduće sinhronizujemo i dovedemo u stanje pripravnosti", rekao je Šapić.

 

Printscreen/Mića Jevtić

 

Istakao je da tamo gde su urađene rekonstrukcije cevi, kao kod Hitne pomoći, nije bilo problema, ali i da su oni nastali tamo gde su stare cevi.

"Neću da postoji nijedan slivnik koji nismo proverili dok je normalno vreme", rekao je Šapić i dodao kako misli da su ipak odgovorili na način da se šteta maksimalno ublaži i da prođe bez tragičnih posledica, kao i da su gradske službe reagovale na prijave pada stabala i grana i na pozive da se automobili izvuku iz vode. Beležili su, prema njegovim rečima, i probleme sa prekidom tramvajskih linija i sa isporukom struje zbog ulaska vode u trafo-stanice, a prijavljeno je i 25 požara.

Šapić je istakao  da su gradske službe "svim kapacitetima" bile na terenu i najavio da će od Gradskog sekretarijata za saobraćaj zatražiti da se izrade saobraćajni znakovi koje će obaveštavati građane o mestima gde se u slučaju velikih padavina može nakupiti ogromna količina vode i da tuda ne prolaze.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija