Društvo

Između očekivanja i realnosti: Koliku platu mladi u Srbiji smatraju dovoljnom za pristojan život?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2024

-

15:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Jedan video u kojem studenti u Beogradu govore o tome da očekuju da im prva plata, koju budu dobili nakon studija, ne bude ispod 1.000 evra izazvala je brojne reakcije na mrežana. Naime, jedan deo javnosti očekvinja i želje mladih vidi kao opravdane, dok su drugi njihove izjave dočekali sa određenom dozom podsmeha. 

Međutim, ono što niko ne može da ospori je činjenica da veći deo takozvanih Zumera zapravo predsavlja buduću radnu snagu i u Srbiji. Do 2030. godine su procene da 74 od 100 zaposlenih biti upravo oni, a nedavni izveštaj je pokazao da su kompanije već nezadovoljne novim generacijama. Ono što im zameraju je, kako procenjuju, da daju previše sebi za pravo.

Sagovrnici Euronews Srbije saglasni su oko toga da se vremena menjaju, pa samim tim i punuda i potražnja kada je u pitanju radna snaga. Poslovi jesu savremeniji, potrebnijij je stručniji kadar, a to se dalje odražava i na očekivanja kako onih koji nude posao, tako i onih koji ga traže.

Student informacionih tehnologija Stefan Mitić kaže da mladi imaju pravo da postave neka svoja očekvianja, ali da treba da budu svesni i činjenice da li su ona realna. 

"Kada se zapošljavaju, mladi moraju da budu svesni da imaju određeni doprinos u tom poslu. Moraju da znaju na kojoj su poziciji i koliko ta njihova pozicija vredi u početku. Sa druge strane, kompanija mora da zna koliko pruža tom zaposlenom kroz različite obuke, kroz uslove rada i tome da prilagodi početnu platu. Tu mora da se stvari postave kako treba od početka", rekao je on.

Menadžerka projekata AIESEC organizacije Mina Pavlović objašnjava da mladi tokom studiranja fokus daju više na teroijsko znaje, jer je inače školstvo u Srbiji takvo, pa je potrebno da u jednom trenutku svoj fokus stave i na sve što je praktično.

"Možda zato kompanije ne dobijaju ono što očekuju kada zaposle mlade. Jednostavno, mladi nisu dovoljno tokom  fakulteta prošli praksu i nisu dovoljno spremni da počinju sa nekim višim znanjem. Oni dobijaju neku junirosku poziciju, gde bukvalno kreću da se uče od nule", kaže ona.

Stefan dodaje da zbog toga kompanije treba da se bave time kakvo je tržište i da znaju i šta mogu da dobiju, naročito ako traže mlađi kadar.

"Većina ozbiljnih kompanija u današnje vreme ima HR sektore, koji se bave upravo takvim vrstama analiza i istraživanjima načina kako mogu da zaposlenima poboljšaju radno iskustvo. Kroz te ankete i kroz ta istraživanja mogu da izvuku određene pouke kako da njihovo novo radno mesto ili neka nova pozicija koju otvaraju bude bolja, bude kvalitetnija", kaže.

On dodaje i da je za mladog kandidata važno da će pored plate, na tom radnom mestu, dobiti i još neke benifite - prilike za neka dodatna usavršavanja, kontakte u poslovnom svetu, plaćene prakse na nekim drugim mestima, kurseve.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u videu iznad.

Komentari (0)

Srbija