Društvo

Epidemija malih boginja u Novom Pazaru: Zaraženi uglavnom nevakcinisana deca od šest meseci do sedam godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2024

-

14:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Epidemija malih boginja u Novom Pazaru traje mesecima. Zaražena su uglavnom nevakcinisana deca u uzrasta od šest meseci do sedam godina. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tokom septembra u Srbiji je registrovano 86 slučajeva morbila, od toga 79 na teritoriji Novog Pazara i sedam na teritoriji Tutina.

Od početka 2024 godine u Srbiji su registrovana 434 slučaja morbila, od toga većina inficiranih su iz Raškom okruga (uglavnom u Novom Pazaru). 

Novi Pazar postao je žarište epidemije, jer je u tom gradu najmanji obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom, koja štiti i od morbila. Vakcina se daje u dve doze- sa navršenih godinu dana života deteta i pred polazak u školu. Osim od malih boginja, MMR vakcina štiti od još dve zarazne bolesti - zauške i rubeola.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tokom 2022. godine u tom gradu vakcinisano je 27,9 odsto mališana MMR vakcinom. Situacija se nije značajno promenila ni naredne 2023. i u prvih šest meseci 2024. godine. Broj pravovremeno vakcinisane dece je između 35 i 60 odsto. To je i dalje daleko od željenog obuhvata koji je 95 odsto i koji može da obezbedi dobar kolektivni imunitet.

profimedia

 

Epidemija malih boginja u Novom Pazaru prijavljena je 7. maja 2024. godine. Odmah su pooštrene mere epidemiološkog nadzora. Prijavljuje se svaka sumnja na male boginje, laboratorijski potvrđuje, prate se kontakti sa zaraženima. U pedijatrijskim ambulantama obavljena je revizija vakcinalnih kartona i pozivaju se roditelji čija deca nisu primila vakcinu. 

Iković: Situacija u Novom Pazaru očekivana

Dr Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru kaže da je sutuacija u Novom Pazaru očekivana, zbog niskog obuhvata vakcinisane dece koji se kreće između 35 i 60 odsto. 

"U maju je proglašena epidemija morbila na teritoriji grada Novog Pazara na osnovu tri povezana slučaja i do danas imamo 329 prijavljenih slučajeva od kojih su 202 seroliški dokazana", navela je ona za Euronews Srbija.

Lekare je plašio početak školske godine i povratak dece u kolektiv. Strahovali su da će epidemija tada dodatno da se razbukti.

profimedia

 

"Očekivali smo da se poveća broj zaraženih sa početkom školske godine. Međutim, to se nije desilo. Čak je broj potvrđenih slučajeva nešto niži u odnosu na prethodni mesec, tako da se očekuje da epidemija polako jenjava", istakla je ona i apelovala na roditelje da vakcinišu decu, jer je virus veoma zarazan i brzo se širi.

Problem lošeg odziva za vakcinaciju nema samo Novi Pazar, već cela Srbija. Tome je u velikoj meri doprineo jak antivakserski lobi, koji deluje na društvenim mrežama plasiranjem poluistina i neistina o imunizaciji.

Projekat sa UNICEF-om

"Generalno nedovoljno se zna o vakcini. Mi sada imamo jednogodišnji projekat sa UNICEF-om tako da ćemo ući u kolektive, predškolske ustanove, škole gde ćemo razgovarati sa roditeljima o značaju vakcinacije. Nastojaćemo da objasnimo šta male boginje, kako se prenose, koliko je opasan virus, šta je MMR vakcina i zašto je značajna za zdravljenje njihove dece", rekla je ona.

Osim u vrtićima i školama, edukacija je planirana i za zdravstvene radnike, posebno na pedijatrijskim odeljenjima.

Srbija je platila visoku cenu u epidemiji malih boginja 2017/2018. godine. Tada je zaraženo 5.800 ljudi, a preminulo je 15 osoba. Među preminulim je i četvoro dece uzrasta do pet godina. Novi Pazar je u toj epidemiji bio jedno od žarišta epidemije. U periodu od šest meseci zaraženo je skoro 500 ljudi, preminula su dva pacijenta, a čak 70 odsto je bilo na bolničkom lečenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija