Društvo

Trenutno "hara" nekoliko virusa: Čekaonice domova zdravlja pune pacijenata, svi imaju slične tegobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

17:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jesenja sezona i hladno vreme ujutru, a toplo popodne sa sobom donosi i respiratorne viruse.  Čekaonice zdravstvenih ustanova pune su pacijenata koji se žale na prehladu, curenje iz nosa, kašalj i povišenu temperaturu. Pored ovih tegoba, dosta je osoba sa stomačnim virusima koji imaju simptome poput diareje i povraćanja.

Lekari savetuju što više tečnosti, tople supe i čajeve. Nikako ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, jer oni ne koriste u ovakvim situacijama, već samo štete.

Dr Ivanu Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kaže da su u porastu akutne respiratorne infekcije za 20 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, ali i oboljenja slična gripu za 12 odsto.

Navodi da virus gripa još nije potvrđen i da se ne očekuje do novembra ili decembra.

"U septembru smo imali u dečijim kolektivima epidemije gastroenteritisa (tri), dokazan rotavirus,  zatim šest epidemija covid infekcije u zdrastvenim ustanovama i u dve predškolske ustanove epidemiju varičela. Sve je to uobičajeno za ovu sezonu", rekla je Begović Lazarević za Euronews Srbija.

Savetuje roditeljima da deci koji imaju stomačne tegobe - dijareju, povraćanje, nastoje da nadoknade elektrolite i tečnost. Ukoliko tegobe traju više dana obratiti se lekaru za pomoć.

Virusi se ne leče antibioticima

Mnogi čim dobiju kijavicu, zapušen nos, malo povišenu temperaturu odmah posežu za antibioticima. 

"To je velika greška, pogrešan potez. Zbog toga smo u problemu sa razvojem rezistencije, odnosno otpornosti bakterija na antibiotike. Temperatura, kijavica, kašalj, zapušen nos, pa i bolovi u grudima uglavnom su simptomi virusnih infekcija. Tu ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku", pojasnila je ona.

profimedia

 

Inače, antibiotici se ne koriste za lečenje virusa, već isključivo za bakterijske infekcije. Tačno je i da se na virusne infekcije često nadovežu i bakterijske, zbog pada imuniteta, zato odluku kada se uzima antibiotska terapija isključivo treba da donese lekar.

"Kod virusnih infekcija koristi se simptomatska terapija za spuštanje temperature, unosi se dovoljno tečnosti - supe i čajevi, pacijenti treba da ostanu kod kuće ne idu na posao kako se infekcija ne bi širila", navela je ona.

Dodaje da ukoliko se posle tri dana temperatura ne spušta treba potražiti pomoć lekara koji će proceniti da li ima potrebe za antibioticima ili ne. 

Bol u grudima

Bol u grudima može se javiti zbog prehlade, ali ako se javlja plitak dah, ukoliko dugo traje može biti i simptom nekog predstojećeg infarkta i u takvim situacijama treba potražiti pomoć lekara.

profimedia

 

Begović Lazarević kaže da kovid infekcija jeste u porastu, ali da je to sada sezonska infekcija.

"Broj pozitivnih se kreće za grad Beograd negde oko 250, a to je 18 procenata pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Nema nekih većih ni porasta, ni smanjenja u poslednje četiri nedelja. Tu je otprilike isti procenat i pozitivnosti i prijavljenih sumnje na obolevanje od kovida", navela je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija