Društvo

Otkrivena bista čika Đorđu na Zejtinliku: Ceo život je čuvao Srpsko vojničko groblje

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

15:41

Otkrivena bista čika Đorđu na Zejtinliku: Ceo život je čuvao Srpsko vojničko groblje
Otkrivena bista čika Đorđu na Zejtinliku: Ceo život je čuvao Srpsko vojničko groblje - Copyright Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SBRIJE

veličina teksta

Aa Aa

U okviru kompleksa vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, ministar odbrane Bratislav Gašić, sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanjom Starovićem otkrio je spomen-bistu posvećenu Đorđu Mihailoviću, koji je celi svoj život posvetio očuvanju sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata.

Spomen-bista Đorđu Mihailoviću otkrivena je, ispred kuće u kojoj je živeo, na državnoj komemorativnoj svečanosti povodom 106. godišnjice proboja Solunskog fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SBRIJE

 

Čika Đorđe je, istakao je Gašić, više od pola veka čuvao Srpsko vojničko groblje negujući uspomene na heroje pale za slobodu otadžbine. 

"Decenijskim tihim i strpljivim radom on je u monumentalni mozaik uspomene na junake sa Solunskog fronta ugradio samoga sebe. A mi ćemo se, kao zahvalni savremenici i potomci, u skromnosti ovozemaljskog izraza, spomenikom koji danas otkrivamo pokloniti njegovom delu i njegovoj žrtvi", rekao je Gašić.

Tanjug video

 

On je naveo i da se u rečima Đorđe Mihailovića mogla čuti pouka i opomena da je sloboda Srbije ideal od kojeg se ne sme odustati. 

"Kroz njega su nam se obraćali oni koji ne dočekaše da ponovo proslave svoju krsnu slavu na svome ognjištu. U tim smo rečima mogli čuti i pouku i opomenu da je sloboda Srbije ideal od kojeg se ne sme odustati nikad i ni po koju cenu", dodao je Gašić.

Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SBRIJE

 

Srpska vojska probila je deo Solunskog fronta na Kajmakčalanu 15. septembra 1918. godine i time otpočela završne borbe za oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu. Proboj Solunskog fronta smatra se najznačajnijim vojnim uspehom Srbije u tom ratu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija