Društvo

Vučević: Pregovori sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika bili teški, država izašla sa konkretnom ponudom

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

10:32

Vučević: Pregovori sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika bili teški, država izašla sa konkretnom ponudom
Vučević: Pregovori sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika bili teški, država izašla sa konkretnom ponudom - Copyright profimedia, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević govoreći o pregovorima sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika, rekao je da su oni bili teški i da je država izašla sa konkretnom ponudom za poboljšanje materijalnih uslova prosvetnih radnika.

"Predlog vlade je da najveće povećanje plata u 2025. godini bude za prosvetne radnike u odnosu na ceo javni sektor i da ono bude veće za 50 odsto i da startuje od 1. januara 2025. godine. Time bismo se približili njihovom osnovnom zahtevu a to je da početna plata za prosvetnog radnika bude jednaka prosečnoj zaradi u Srbiji", rekao je on za RTS

Ocenio je da nije dobro to što su neki sindikati i pre sastanka sa predstavncima Vlade Srbije doneli odluku da 16. septembra stupe u neki vid štrajka.

"Mislim da to nije trebalo raditi, trebalo je prvo održati sastanak pa tek onda iznositi odluku. Čekam da se koliko sutra vrate da nastavimo dijalog i da idemo ka postizanju strateškog dogovora za vraćanje dostojanstva profesije prosvetnog radnika", rekao je on.

Dodao je da je jedan od ciljeva sadašnje Vlade Srbije kada je o prosveti reč da se ne samo povećaju plate zaposlenih u ovoj oblasti nego i da se vrati dostojanstvo prosvetnih radnika, međusobno poštovanje đaka, nastavnika i roditelja.

"Štrajkovi nisu dobro rešenje, sindikati prosvete da se vrate dijalogu"

Predsednik Vlade je izjavio i da štrajkovi nisu dobro rešenje i da ne vode ka dogovoru vlade sa sindikatima prosvetara, jer "to nije pitanje pritiska" i pozvao ih da se koliko sutra vrate dijalogu.

"Ne mislim da su štrajkovi dobro rešenje, jer ne mislim da neko ima neke skrivene pare u Ministarstvu finansija, vladi i državi koje nije hteo odmah sve da ponudi", rekao je on u razgovoru za RTS.

Vučević je upozorio da ceo školski sistem, đaci i obrazovanje trpe jer traje proces razgovora između vlade i sindikata i ocenio da to nije prihvatljivo.

"Mi smo dogovorili dinamiku sastanaka, ali ne odobravamo plan o štrajku, to nas ne vodi ka dogovoru. To nije pitanje pritiska", istakao je on i izrazio spremnost za nastavak razgovora dinamikom koja je dogovorena.

"Sve što možemo mi smo stavili na sto, najotvorenije smo pričali o tome šta država i vlada mogu da urade, a šta ne", rekao je Vučević.

Kako je naveo, nije dobro to što su neki sindikati i pre sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije doneli odluku da 16. septembra stupe u neki vid štrajka.

"Mislim da to nije trebalo raditi, trebalo je prvo održati sastanak pa tek onda iznositi odluku. Čekam da se koliko sutra vrate da nastavimo dijalog i da idemo ka postizanju strateškog dogovora za vraćanje dostojanstva profesije prosvetnog radnika", rekao je Vučević.

Kad je reč o pregovorima sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika, rekao je da su oni bili teški i da je država izašla sa konkretnom ponudom za poboljšanje materijalnih uslova prosvetnih radnika.

"Predlog vlade je da najveće povećanje plata u 2025. godini bude za prosvetne radnike u odnosu na ceo javni sektor i da ono bude veće za 50 odsto i da startuje od 1. januara 2025. godine. Time bismo se približili njihovom osnovnom zahtevu a to je da početna plata za prosvetnog radnika bude jednaka prosečnoj zaradi u Srbiji", rekao je on.

Dodao je da je jedan od ciljeva sadašnje Vlade Srbije kada je o prosveti reč da se ne samo povećaju plate zaposlenih u ovoj oblasti nego i da se vrati dostojanstvo prosvetnih radnika, međusobno poštovanje đaka, nastavnika i roditelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija