Društvo

Deponija u Temerinu gori već četvrti dan: Zašto nadležni ne mogu da ugase požar i koje su posledice po zdravlje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2024

-

12:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deponija u Temerinu gori već četvrti dan, a nadležno Javno komunalno preduzeće saopštilo je da se ona zatvara do daljnjeeg i da je do tada zabranjen ulazak na deponiju za vozila fizičkih i pravnih lica. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, vatrogasaca na terenu nema, ali su prisutni radnici javnokomunalnog preduzeća i vozači kamiona.

Primetni su i bageri koji zemlju tovere u te kamione, a potom odlaze negde gde mogu da priđu ovom požaru i zatrpavaju smeće zemljom kako bi požar ugasili, javlja naša reporterka. 

Kako dodaje, centralni deo deponije i dalje gori, odatle se i diže i širi najgušći dim, te deluje da kamioni ne mogu da priđu centralnom delu, i da su fokusirani na obodne delove deponije. 

Deponija gori četvrti dan, a od pravca vetra zavisi i u kom smeru se taj dim širi.

Euronews

 

Sada trenutno dim ide ka Sirigu, naseljenom mestu pored Temerina. Prethodnih dana su se meštani Temerina žalili na nesnosan smrad, mnogima je taj dim ušao i u kuće uvukao se u stanove, a s obzirom na situaciju i na to da požar i dalje gori, da se dim i dalje širi, teško je  provetriti prostorije u dovoljnoj meri, dodaje ona. 

"Deponija prošle godine gorela 12 puta"

Ovo nije prvi put da temerinska deponija gori, ali nije prvi put ni ove godine. 

I u prethodnim godinama ona je toliko često gorela da, kako kaže reportera, meštani imaju utisak da se praktično taj požar nikada ni ne ugasi do kraja.

Iz ekološke inicijative Temerin kažu za Euronews Srbija da se požar "praktično ne gasi".

"Samo prošle godine deponija je gorela 12 puta, u proseku po dve nedelje, što znači da ona konstantno gori. Ona tinja, požar se apsolutno ne gasi, znači on je konstantno prisutan. Mi imamo veliki problem u samom funkcionisanju deponije, pošto ni sami putevi unutar deponije nisu prohodni. Znači ti putevi kroz koje kamioni treba da prođu i da odlože otpad, oni su sada zatrpani smećem. U ovim situacijama ono što je jako veliki problem je da institucije moraju da reaguju. One moraju da obaveste građane da su ugroženi, da zatvore svoje prozore, da ne izlaze na ulice, da je u toku ozbiljna situacija, znači ozbiljan požar koji može da ugrozi njihovo zdravlje", kaže za Euronews Srbija Nemanja Obradović iz Ekološke inicijative Temerin. 

Kako su nam pojasnili iz Ekološke inicijative - ako je 12 puta gorela deponija, ni jednom takvo upozorenje od nadležnih iz JKP Temerin nisu čuli i nisu dobili. 

Euronews

 

Međutim, ovo preduzeće jeste izdalo novo saopštenje na svom sajtu u kom podseća na to da je požar izbio u noći između 2. i 3. septembra. 

U saopštenju se navodi da su na gašenju bili angažovane sve vatrogasne jedinice i dobrovoljno vatrogasno društvo, ali i kompletna mehanizacija njihovog preduzeća i pozvali su građane da ne šire dezinformacije i paniku, navodeći da je sve pod kontrolom. 

Euronews Srbija im je tokom jučerašnjeg dana uputila dodatna pitanja u vezi sa ovim požarom, ali do ovog trenutka nikakav odgovor nije stigao.

Lekić: Posledice po zdravlje meštana mogu biti mnogobrojne 

Tvorac xEco stranice za monitoring zagađenja vazduh Dejan Lekić, kaže za Euronews Srbija da je problem sa požarom na deponiji u temerinu upravo nedostatak informacija i da su za to direktno odgovorni nadležni.

"Potrebno je obavestiti građane da posledice udisanja ovog dima koji dolazi sa deponije može imati jako loše posledice na njihovo zdravlje, posebno kada su u pitanju stariji ljudi, hronični bolesnici, deca i trudnice", ističe Lekić.

On objašnajva da se radi o "nesanitarnoj" deponiji, odnosno smetlištu gde se otad samo odlaže bez direktnog tretiranja i onoga što ide uz sanitarnu deponiju - razvrstavanje otpada... 

Govoreći o štetnim gasovima koji se nalaze u dimu koji se širi u tom delu, Lekić dodaje da su meštani najpre izloženi azotnim oksidima, sumpor dioksidu i ugljen monoksidu.

Euronews

 

"Oni mogu izazvati iritaciju disajnih organa pri samom izlaganju ovom dimu. Međutim, kod gorenja na deponijama ili požara na deponijama postoji čitav niz sekundarnih efekata koji su ekstremno negativni po ljudsko zdravlje. Naime, prilikom gorenja deponija, odnosno onih materija koje se nalaze na deponijama, dolazi do emisija dugotrajnih organskih zagađivača koji ulaze u lanac ishrane. Dakle, to što se sada nalazi u dimu, u nekom trenutku će pasti na zemlju i pašće na biljke koje će životinje jesti, ili će pasti na povrće koje ćemo mi sami jesti", upozorava naš sagoovrnik. 

Ističe i da su među tim "dugotrajnim organskim supstancama najpoznatiji dioksini i furani". 

"U Republici Srbiji ne postoji akreditovna laboratorija koja te materije može da izmeri ni u realnom vremenu, ni van realnog vremena. Bilo bi potrebno uzorkovati vazduh i te uzorke poslati negde van Srbije, verovatno u zemlje EU, gde bi te analize mogle da se obave. Mi smo često čuli od Zavoda za javno zdravlje koji radi neki vanredni monitoring u ovim okolostnim požarima na deponijama da je sve pod kontrolom. Dakle, da su izmerene koncentracije zagađujućih materija ispod graničnih vrednosti. Međutim, to nisu ključni problemi. To je kao da merite temperaturu čoveku koji ima visok krvni pritisak i kažete da je sve u redu", objašnjava Lekić, zaključivši da zbog uticaja klimatskih promena - pojava požara na deponijama će biti još češća i da nadležni moraju bolje da reaguju. 

Zašto deponija gori dugo, odnosno zašto ju je teško ugasiti, pogledajte u kompletnom gostovanju Dejana Lekića.   

Euronews

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija