Društvo

I dalje sunčano i veoma toplo: Ponovo uključen narandžasti meteoalarm, temperatura do 37 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2024

-

07:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novu radnu nedelje obeležiće visoke letnje temperature, čija će vrednost  u hladu ići i do 37 stepeni. U Srbiji je ponovo uključen narandžasti meteoalarm koji upozorava da su ugrožene meteoropate, hronični bolesnici kao i životinje. Takođe, opasnost od šumskih požara je i dalje velika, kao i indeks suše.

U danu pred nama sunčano, vedro i suvo. Šanse za kišu ne postoje, tako da kišobran slobodno danas možete ostaviti kod kuće.  Međutim, ne zaboravite da pre izlaska napolje zaštitite svoju kožu i oči, jer će UV indeks imati veoma visoku vrednost. Oblaci nam danas neće pružiti zaštitu i hlad, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Ćirković.

Temperatura prava letnja. Maksimalna dnevna kretaće se od 33  do 37 stepeni.

U nastavku nedelje bez bitnije promene. Anticiklonalno polje držaće kišonosne oblake dalje od nas, što znači da će biti sunčano, vedro i toplo. Minimalna temperatura biće u intervalu od 12 do 22 stepena. Maksimalna dnevna do 37 stepeni.

Zabrinjavajući podaci

Zbog promene klime i sve viših temperatura, smrt od vrućina u Evropi mogla bi se utrostručiti do kraja ovog veka. Istraživanja pokazuju da broj smrtnih slučajeva nesrazmerno raste u južnoevropskim zemljama poput Italije, Grčke i Španije.

Ako globalno zagrevanje dostigne 3 ili 4 stepena, porast smrtnih slučajeva od toplote nadmašiće smrtne slučajeve nastale usled hladnoće.

Smrt od toplog vremena mogla bi da ubije 129.000 ljudi godišnje ako temperatura poraste na 3 stepena Celzijusovih u odnosu na predindustrijsko doba.

Istraživanja su pokazala da će smrt od vrućina posebno pogoditi zemlje južne Evrope, kao što su Španija, Italija, Grčka i delovi Francuske. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija