Društvo

Humanitarac Marko Nikolić u novoj misiji: Planira da pređe 2.500 kilometara da bi prikupio novac za lečenje dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2024

-

15:52

Humanitarac Marko Nikolić u novoj misiji: Planira da pređe 2.500 kilometara da bi prikupio novac za lečenje dece
Humanitarac Marko Nikolić u novoj misiji: Planira da pređe 2.500 kilometara da bi prikupio novac za lečenje dece - Copyright Promo/MRCN/Media & reform centar Niš

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi prikupio novac potreban za kupovinu aparata, koji će se koristiti tokom lečenja dece obolele od raka, Vranjanac Marko Nikolić krenuće u novu humanitarnu avanturu. 

Za mesec dana planira da sa svojim prijateljem pređe 2.500 kilometara kajakom, biciklom i trčanjem i tako sakupi 100.000 evra.

Aparat će donirati Univerzitetsko kliničkom centru Niš.

Trčanje iz Niša do Atine, osvajanje vrha Kilimandžaro, trčanje 1.400 kilometara kroz Maroko – ovo su bile tri humanitarna podviga Marka Nikolića zahvaljujući kojima je prethodnih nekoliko godina sakupljao novac za lečenje obolele dece. 

Uskoro sledi njegova četvrta akcija u kojoj će mu se pridružiti prijatelj iz Crne Gore, a ističe da je ta akcija i najveća do sada. 

Plan je da pređu 2.500 kilometara kako bi sakupili novac za aparat koji će im pomoći u lečenju dece obolele od raka, a on košta oko 100.000 evra.

Aparat će biti doniran Univerzitetskom kliničkom centru, gde se ova deca leče. 

U pitanju je aparat za anesteziju sa pratećim pacijent monitorom i infuzionom pumpom za
upotrebu u magnetnom polju, koji služi za praćenje vitalnih funkcija dece tokom snimanja
magnetnom rezonancom. 

Marko je kroz saradnju sa NURDOR-om došao do toga da se novac sakuplja za baš ovaj aparat.

Kaže da 1. septembra kreće njihov sportsko-humanitarni poduhvat, da imaju strah ali
i veliku veru.

"Krećemo veslanjem iz Ulcinja, plan je da prelazimo između 40 i 50 kilometara dnevno. Kada budemo završili u Tivtu, odatle krećemo biciklom. Odatle ćemo da pređemo celu Crnu Goru, a zatim prolazimo kroz celu zapadnu, do cele severne Srbije. Iz Subotice krećemo kroz celu istočnu Srbiju do Vranja, a iz Vranja kreće trčanje kroz celu Centralnu Srbiju", rekao je on.

Marko kaže da ovako nešto niko do sada u Evropi i svetu nije uradio, da je nemoguća misija, ali da će da se potrude da je odrade.

"Ovo sve radimo da bismo skrenuli pažnju, animirali javnost i apelovali na javne ličnosti, političare, ceo Balkan da nam se pridruže u zajedničkoj borbi i ja mislim da jedino zajedno, ujedinjeni možemo da spasimo naše male heroje, našu decu", dodaje on.

Osim njegovog prijatelja Balše Zajića, sve vreme tokom puta u kamperu će kao pratnja biti vozač i terapeut. 

U kamperu će biti postavljena i kutija te će ljudi koji ih budu sretali tokom prolaska kroz mnoga mesta, moći i da doniraju novac.

Dodaje da će svi oni koji žele moći da pomognu i uplatom novca na račun njegove humanitarne fondacije "Zajedno možemo". 

Sve detalje u vezi sa tim objaviće 1. septembra kada bude krenuo u avanturu.

Inače, biće pokrenuta i aplikacija preko koje će uživo moći da se prati čitava njihova akcija, a detalje o tome će Marko postaviti na društvenim mrežama pre samog puta.

Pozvao je sve ljude dobre volje da im se pridruže i pomognu.

Komentari (0)

Srbija