Društvo

Mnogi vrtići nemaju klima uređaje ili im ne rade: Kako obezbediti adekvatne uslove za boravak dece na plus 40?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2024

-

10:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dok se građani još oporavljaju od julskog toplotnog talasa, meteorolozi već najavljuju novi u avgustu. Tropski dani naročito brinu roditelje dece predškolskog uzrasta, koja veći deo dana provode u vrtićima, jer mnogi nemaju adekvatne sisteme za rashlađivanje.

Većina vrtića građena je u vreme kada su leta bila drugačija i sada ih je teško rashladiti. Na društvenim mrežama i u javnosti nisu retke primedbe da u mnogim predškolskim ustanovama nema klima uređaja ili ih nema u dovoljnom broju. I tamo gde ih ima, zbog stanja u kojem su, često nije moguće rashladiti prostorije do temperature optimalne za boravak male dece.

Jelena Mikloš, saradnica portala Bebac kaže da su im se javljale mame iz Beograda, koje se žale da roditelji morali da se organizuju i da nabave klima uređaje.

"Neke mame, baš iz Beograda, su nam rekle da su se roditelji organiozovali i skupljali su po 2.000 dinara da se kupi i ugradi klima u vrtiću. Naravno, sve ide u dogovoru sa vrtićem. Zna se da te klime moraju i da se servisiraju i za taj posao su prećutno zaduženi roditelji", priča Mikloš za Euronews Srbija.

Slični problemi su zabeleženi i u drugim gradovima. Iz sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije kažu da se radnici u vrtićima snalaze i da na razne načine pokušavaju da rashlade prostorije, a da su uslovi za rad otežani.

Teško rashladiti sobe leti

"Tamo gde su stari uređaji, koji su namenjeni za kućnu upotrebu, koje su nabavljali roditelji i donatori bilo je jako teško rashladiti sobe u letnjim mesecima. Posebno ako se ima u vidu da se zbog korišćenja godišnjih odmora radnika spajaju grupe, veliki broj dece je u jednoj sobi i nemoguće je rashladiti", kaže za Euronews srbija Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

profimedia

 

Dodaje i da u svakoj opštini u Srbiji osim centralnih objekata, postoje i manji, istureni objekti po selima koji nisu klimatizovani i da su tu uslovi krajnje nehumani.

Lekari kažu klima uređaji nisu idealno rešenje, ali da je boravak u klimatizovanim prostorijama za decu blji nego boravak u prostoriujama gde je visoka temperatura, gde mogu da dehidriraju, budu uznemirena i klonu.

Savet lekara

"Savet je da deca budu u klimatizovanim prostorijama, posebno u letnjim mesecima kada su grupe veće, kada je više dece u jednoj prostoriji. Onda je bolje da uključite klimu. Naravno, ta klima ne treba da bude uperena dole prema deci, ne treba da bude nameštena na 17 stepeni i da bude hladno", savetuje dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći u Beogradu.

Neke lokalne samouprave su, kao osnivači, kupovale klima uređaje za vrtiće na svojoj teritoriji. Međutim, i dalje ima predškolskih ustanova u kojima nema dovoljan broj ispravnih rashladnih uređaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija