Društvo

Institut za fiziku dobio projekat od 2,5 miliona evra: Šta će to značiti za istraživače, a šta za Srbiju?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/08/2024

-

20:34

Institut za fiziku dobio projekat od 2,5 miliona evra: Šta će to značiti za istraživače, a šta za Srbiju?
Promo/Institut za fiziku/Bojan Dzodan - Copyright Promo/Institut za fiziku/Bojan Dzodan

veličina teksta

Aa Aa

Mladi tim istraživača Instituta za fiziku u Beogradu dobio je jedan od najvećih pojedinačnih projekata iz evropskog programa ERA Chairs u vrednosti od 2,5 miliona evra. Evropska komisija dodelila je 97 miliona evra za projekte kojima se jačaju istraživački kapacititeti univerziteta i instituta, od čega 2,5 miliona evra dolazi u Srbiju.

Predviđeno je da projekat traje pet godina, a realizovaće ga grupa istraživača iz Centra za fiziku čvrstog stanja i nove materijale Instituta za fiziku u Beogradu koju čine dr Bojana Višić, dr Jelena Pešić i dr Zorica Konstantinović, a predvodi ih dr Nenad Lazarević, rukovodilac Centra.

Projekat pod nazivom "Hidden phases in 2D quantum materials" ima dva cilja. Jedan je istraživanje 2D kvantnih materijala, a drugi je povećanje naučnih kapaciteta za tu naučnu oblast.

Projektom je predviđen povratak iz Amerike u Srbiju jednog od vodećih svetskih istraživača u oblasti napredne strukturne analize, dr Emila Božina. Višestruko nagrađivan, dr Božin je doktorirao na Univerzitetu u Mičigenu, potom je bio istraživač na Kolumbija univerzitetu, a od 2010. godine radi u Nacionalnoj laboratoriji Brukhejven. Sada se, zahvaljujući ovom projektu, sa porodicom vraća u Beograd, u Institut za fiziku.

"Kolega Emil Božin doneće novu metodu koja se primenjuje u ispitivanjima materijala, a koju  ćemo implementirati u Institutu. Svi zainteresovani istraživači imaće priliku da se sa njom upoznaju", kaže za Euronews Srbija dr Nenad Lazarević, rukovodilac projekta.

Jedna od glavnih aktivnosti projekta je obuka i priprema istraživača iz Srbije da konkurišu za  projekte koje dodeljuje Evropska komisija, ali i za projekte Fonda za nauku Republike Srbije.

2D kvantni materijali

Istraživanje 2D kvantnih matertijala veliki je izazov za fizičare iz Srbije. 2D kvantni materijali imaju veliki značaj za savremenu eletroniku.

"Kada govorimo o primeni, 2D kvantni materijali se koriste uglavnom u elektronici. Međutim, kada radite istraživanje na nekim novim materijalima, teško je odmah reći gde će se tačno primenjiviti. Cilj je da ispitate i pronađete nove osobine koje su vam do tada bile nepoznate. To je dug proces od fundamentalnog istraživanja, preko aplikativnog istraživanja pa sve do same aplikacije. Tu vrlo često prođu decenije", naveo je Lazarević.

Promo/Institut za fiziku/Bojan Dzodan

 

Pojašnjava da su materijali koje mi danas koristimo razvijeni pre više desetina godina i da su nastali zajedničkim naporom naučne zajednice iz celog sveta.

"Dakle, svako daje svoj doprinos i onda neki materijal nađe put ka konkretnoj primeni. Čujemo za jedan materijal koji izazove revoluciju u svetu, ali ne čujemo za 999 ostalih koji nisu pokazali željene karakteristike. To je lepota istraživanja. A opet, sva ta istraživanja su važna i oslanjaju se jedna na druge. Da nije bilo takvih istraživanja pre 100, 50 ili 20 godina, danas ne bismo koristili savremene vidove komunikacije, nego bismo i dalje slali samo pisma", naveo je on.

Jačanje istraživačkih kapaciteta

ERA Chairs je instrument u okvirnom programu Horizon Europe namenjen jačanju istraživačkih kapaciteta univerziteta i instituta, na koji su istraživači iz Srbije retko aplicirali. U septembru 2023. otvoren je poziv za projekte sa ukupnim budžetom od 97 miliona evra, na koji je Institut aplicirao sa predlogom projekta Hidden phases in 2D quantum materials i osvojio sredstva.

U okviru projekta, predviđeno je da Institut u istraživanju kondenzovanog stanja materije i novih materijala koristi merenja sa velikih postrojenja i da uspostavi centar za obuku u novim metodama u okviru Instituta koji bi bio otvoren za istraživače iz Srbije, regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Projekat će učvrstiti poziciju Instituta kao centra izvrsnosti u Evropskom istraživačkom prostoru i pomoći saradnju sa partnerima iz privrede. Istovremeno, projekat će omogućiti transfer znanja, mobilnost i povezivanje istraživača i mladih talenata, što će po sebi izuzetno ojačati sektor nauke i inovacija u Srbiji.

Lazarević navodi da je teško dobiti jedan takav projekat, ali da je važno istrajati.

"Kada pišete projekat trudite se da to uradite na najbolji mogući način i nadate se uspehu. Uvek je više onih koji nisu uspešni, a dobri su i to ne sme da vas obeshrabri. Bitno je ne odustati i imati viziju gde želite da stignete i usmeriti svoje kapacitete u tom pravcu.  Bez stručnog i uigranog tima ne bi bilo ni uspeha, a moja je velika sreća da imam odličan tim ljudi sa kojima radim.", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija