Društvo

Carski rez u Srbiji: Kako smo od 100 grama kafe i čokolade došlo do novca u kovertama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2024

-

07:55

Carski rez u Srbiji: Kako smo od 100 grama kafe i čokolade došlo do novca u kovertama?
Carski rez u Srbiji: Kako smo od 100 grama kafe i čokolade došlo do novca u kovertama? - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je uhapšen ginekolog u Kragujevcu zbog primanja mita, ali i muškarac koji je dao novac da se supruzi odradi carski rez, nije iznenadila javnost. Porođaj u državnim porodilištima treba da bude besplatan, zapravo o trošku RFZO, međutim došli smo do toga da je danas postala praksa da se "čašćavaju" ginekolozi, babice, anesteziolozi. I tarifa je različita, zavisno od toga da li je porođaj prirodnim putem ili carskim rezom. Ukoliko je carski rez koverta je deblja. A za one žene koje se odluče za porođaj u privatnim porodilištima cena je 360.000, pa do 517.000 dinara, zavisno od ustanove u koj se radi, ali lekara koji obavlja intervenciju.

Sagovornici Euronews Srbija kažu da ih ne čudi što trudnice traže način ka sigurnom porođaju. Često taj put vodi ka korupciji. Međutim, uplašene zbog sve češćeg akušerskog nasilja u strahu da će im se odugovlačiti porođaj ako nemaju nikoga, da se namuče i ona i beba, traže način da osiguraju sebi bolji tretman.

Kratak je bio put od čašćavanja ginekologa kafom i čokoladom do koverte. Mnogi kažu častimo mehaničara kada odradi dobar posao na automobilu, konobara u kafiću, frizera u salonima, poštara kada donese penziju, pa kako da se ne časte ginekolog, babica, anesteziolog koji su učestvovali u porođaju, da na svet dođe novi život. 

Danas prvo pitanje koje se postavlja trudnici "ko će te poroditi" i "kako ćeš se poroditi"? Utabale su se dve staze kojima trudnice danas idu. Jedna je da se pronađe lekar "na glasu", i svi pregledi tokom trudnoće odrade se kod njega u privatnoj ordinaciji. Za te preglede izdvoji se pozamašna suma novca. Obično je praksa da se sa njima zakaže datum porođaja pre termina, kada je taj lekar u dežurstvu u državnoj ustanovi.

Drugi put je da po preporuci nađu lekara koji će im voditi trudnoću i sa njim dogovori način porođaja i kada će se obaviti. U oba slučaja na kraju ide koverta. 

Trudnice žele siguran porođaj

Jelena Ćirić Nikolić, urednica portala Bebac kaže da danas trudnice žele da imaju svog lekara kako bi se na neki način osigurale na porođaju. 

"To je jako komplikovana priča. Čini mi se da sve počinje od nas i da je počelo sa 100 grama kafe i čokoladom, a završilo se sa kovertama. Možda je ključ korupcija u vrlo lošim uslovima u kojima lekari rade. Da su adekvatno plaćeni za svoje znanje možda ne bi bilo svega toga. Kako je dozvoljeno da lekari rade u državnom i privatnom sektoru", rekla je ona za Euronews Srbija.

Unsplash

 

Smatra i da se kulturološka potreba za čašćavanjem, danas pretvorila u nešto što je preterano. 

"Iz komunikacije sa porodiljama vidimo da one svojevoljno traži svoj put ka sigurnom porođaju na taj način. Znači problem jeste u nama samima. Retko koji ginekolog će se javno izjasniti i tražiti mito. Mislim da je to skoro nemoguće. Žene žele da budu sigurne na porođaju i to kompenzuju na taj način. To otvara drugo pitanje i diskriminaciju žena koje nemaju svoje lekare, koje ne mogu da časte, koje nisu ničije... One čekaju svoj red da se završe žene koje su platile", navela je Ćirić Nikolić.

Postala je uobičajena praksa da se kao komforniji model bira carski rez na porođaju. Radi se u anesteziji, žena ne oseća bolove, ne muče se ni ona, ni beba. Bar je takva percepcija u javnosti.

Carski rez ne može biti izbor porodilje

Ginekolozi sa iskustvom upozoravaju da carski rez nosi sa sobom određene rizike i da ga treba primenjivati samo kada se utvrdi da je to neophodno.

"To ne može biti izbor porodilje. Carski rez je intervencija koja nosi određene rizike. Pacijentu se mora objasniti do kojih sve komplikacija može da dođe. To jeste rutinska operacija, ali nosi sa sobom rizike", kaže prof. Nebojša Radunović, bivši direktor porodilišta u Višegradskoj.

Dodaje da sankcije sleduju ginekologu koji loše proceni stanje žene. Dodaje da lekar odgovara ukoliko dođe do komplikacija na carskom rezu, a on nije bio indikovan da se radi. A indikovan je kada su ugroženi život majke ili bebe. Zbog toga to ne sme biti izbor trudnice, već konzilijarna odluka lekara.

Statistika kaže da se u Srbiji više od 30 odsto žena porodi carskim rezom. To je duplo više od preporuka Svetske zdravstvene organizacije gde se kaže da indikacije za tu vrstu intervencija postoje kod 10 do 15 odsto porodilja i da je sve preko toga nepotrebno.

Kako naći meru i koliko je pristojno častiti lekara pokušalo se i zakonski da reši. Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen 3. aprila 2019. godine, predvideo je da zdravstveni radnici u Srbiji ne smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto prosečne plate, što je 4.497 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu koja je početkom godine iznosila 89.956 dinara.

Unsplash

 

U stavu 234. Zakona o zdravstvenoj zaštiti jasno je navedeno "iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom".

Mnoge nevladine organizacije baš u tome vide osnov za "legalizaciju" korupcije i tražile su izmenu Zakona. Organizacija Transparentnost Srbija tražila je da zakon ide na doradu, da je propisan limit pojedinačnog poklona i zbira poklona, ali nije formulisano na koji period se odnosi taj zbir, kao ni da li je to poklon dobijen od jedne ili više osoba.

Plemić: Sve izmaklo kontroli

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" kaže da je sve oko porođaja žena izmaklo kontroli, posebno to što se tiče zakazivanja carskog reza.

"To je dodatni problem, bez priče o plaćanju. To je epidemija u Srbiji, bez toga da su pacijentkinje informisane koliko je carski rez jedna ozbiljna intervencija", navela je ona za Euronews Srbija.

Navodi da je čašćavanje ginekologa u Srbiji postala normalna stvar i da se više ne postavlja pitanje pitanje da li treba dati poklon lekaru, već samo koliko.

"Pre deset godina Udruženje 'Roditelj' je radilo istraživanje o korupciji u porodilištima i dobijali smo komentare žena ge je normalna stvar da se lekar čašćava", priča Plemić.

Zakon je, smatra ona, sve to dodatno podstakao da pacijent nemam drugi izlaz nego da časti lekara.

"U porodilištima je to posebno izraženo. Ide se na to 'platiću samo da sve budu u redu'. Nekada i to što platiš ne znači da će biti sve u redu. Iz godine u godinu samo se povećava taj iznos koji nam postaje normalan. To ne traže svi lekari, to su pojedinci", zaključila je ona. 

Slučaj iz Kragujevca nije jedini. Prethodnih godina bilo je toga još na klinikama širom Srbije. I nije to trend samo u Srbiji, već u celom regionun - Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori. 

Komentari (0)

Srbija