Društvo

Pokrenuta inicijativa za obnovu džamije u Severnoj Mitrovici: Kako na to gledaju Albanci, a kako Srbi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

29/06/2024

-

20:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana odbornici Skupštine opštine Severne Mitrovice pokrenuli su ponovnu inicijativu o izgradnji džamije u severnom delu grada, na mestu gde je bila do 1999. godine, neposredno pored glavnog mosta na Ibru. Pitanje koje se postavlja je da li bi obnova džamije doprinela boljoj verskoj i međunacionalnoj toleranciji ili bi izazvala dodatne tenzije?

Stavovi građana muslimanske veroispovesti, centralnih i lokalnih institucija na Kosovu u vezi sa obnovom džamije koju su srušile srpske snage za vreme oružanih sukoba razlikuju se od stavova Srba. 

"Pokrenuli smo pitanje izgradnje džamije bez politizacije jer je ona preko potrebna svim zajednicama. Zajednice na severnoj strani Mitrovice svoje religijske obaveze nažalost obavljaju već 25 godina na južnoj strani", rekao je predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin.

Sa druge strane, istoričar Miloš Damjanović kaže da se uviđa da je motiv svega toga ne verska potreba, nego potreba da se izvrši dodatni pritisak na lokalne Srbe.

"Da taj objekat koji će manje imati manje versku, a više, dakle neku političku funkciju i konfliktnu funkciju, dakle nacionalističku funkciju, treba da rezultira i treba da pomogne u procesu potpunog egzodusa", rekao je on.

U južnom delu grada postoji više od deset džamija, što starih, što novih. Oko ponovne izgradnje još jedne džamije na severu i među samim muslimanskim vernicima nema jedinstva. 

"Problem nije kod naroda, kod zajednica koje žive u severnom delu Mitrovice. Problem nije ni kod odbornika, ni kod izvršne vlasti, ni kod zakonodavne vlasti. Problem je, nažalost, kod islamske zajednice koja taj zahtev treba da uputi gradonačiniku i skupštini na donošenje odluke o izgradnji džamije. Nažalost, i nakon razgovora koje smo obavili sa njima, to još nije stiglo na pravu adresu", rkeao je Ugljanin. 

Rušenje verskih objekata je svakako necivilizacijski čin, ali ti objekti ne bi smeli da služe u političke svrhe, kažu analitičari. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Sam taj verski objekat je za vreme oružanih konflikata tokom 1998. i 1999. godine služio ne samo svojoj jedinoj potrebnoj verskoj funkciji, nego je bio jedan određeni centar, da kažemo, afirmacije i podrške jednoj od strana uključenih u konflikte. Tokom 1998. i 1999. godine, na ovom mestu su između ostalog imami, zloupotrebivši versku funkciju same džamije, vršili komemoracije nastradalim, poginulim teroristima UČK u oružanim sukobima sa legalnim snagama Vojske Jugoslavije i policije", rekao je Damjanović.

Obnova islamske bogomolje za njene vernike doprinela bi boljim međunacionalnim odnosima. 

"Ja mislim da će sama izgradnja uspostaviti još veću religijsku toleranciju između zajednica", naveo je Ugljanin i dodao da je to prv korak ka  uspostavljanju svih ostalih zajedničkih trenutaka.

Za Srbe netaknuto muslimansko groblje na severu i porušeno srpsko groblje na jugu Mitrovice, šalje poruku da bi džamija unela nemir. 

"Tako da je to primarni, najvažniji faktor i razlog, taj faktor bezbednosne prirode da se ne dozvoli još uvek ili da se uopšte ne dozvoli izgradnja ovakvog objekta jer će neminovno za posledicu imati jedan štetan efekt na lokalno stanovništvo, hrišćansko, dakle srpsko stanovništvo u ovom prostoru", kaže Damjanović. 

Tokom 1999. godine na Kosovu i Metohiji je srušeno više od 300 verskih objekata, a samo 2004 - 35. 

I dok ideja o ponovnoj izgradnji džamije u srpskoj sredini nailazi na pozitivne odgovore od strane kosovskih institucija, nikada nije bilo zvaničnih osuda, rušenja ili zahteva za obnovu srpskih crkava.

Komentari (0)

Srbija