Aktuelno

Slučaj Ribnikar: Dečak K.K. koji je počinio masovno ubistvo, svedočio u postupku protiv roditelja (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/10/2024

-

13:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem K.K, dečaka koji je osumnjičen da je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru K.

Kako Tanjug saznaje pitanja su mu postavljali sudija, tužilac i punomoćnici oštećenih. Maloletnik je svedočio iz sudnice, odnosno za govornicom, jer on nema status posebno osetljivog svedoka.

Danas je bilo i odlučeno da on svedoči za govornicom u sudnici, a ne iz posebne prostorije, kako se ranije spekulisalo. Inače, maloletnik je prvi put danas izveden iz ustanove u kojoj se nalazi od pucnjave koja se desila 3. maja prošle godine. Suđenje se nastavlja 17. oktobra kada bi trebalo da se nastavi njegovo ispitivanje. 

Podsetimo, u ovom predmetu sudi se roditeljima dečaka, Vladimiru i Miljani K. i instruktoru streljane N.M,, koji je optužen za krivično delo davanje lažnog iskaza.

Advokat oštećenih Ognjen Božović rekao su danas oni koji su ispitivali dečaka pokušavali da otkriju koji je tačan motiv pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi.

"Pitanja koja su postavljena su bila usmerena u pravcu utvrđivanja motiva i zašto se sve to desilo. Ne mogu da pričam o detaljima, ali smatram da, moje lično mišljenje, je da njegov današnji iskaz ide u pravcu koji će voditi osudi. Da li će se tu pronaći dodatni detalje za eventualno dodatno optuženje ostaje treba da se vidi. Njegov svedočenje nije završeno i biće nastavljeno 17. oktobra u istom ovom slučaju", rekao je.

Upitan da li se saznao koji je bio motiv za ovaj zločin, rekao je da ne može da priča o detaljima jer je suđenje u toku.

"Ne mogu da govorim o detaljima. Svi imaju pravo da postavljaju pitanja. U suštini ne bih smeo da pričamo ni o toku, ni o detaljima šta se sve dešava u sudnici", rekao je.

Božović je i ranije danas ispred suda rekao novinarima da dečak K.K. ima i pravo da oluči da li će da svedoči ili ne. 

Euronews Srbija

"Dečak ima pravo da odbije da da iskaz, u tom slučaju nećemo moći da sprovodimo svedočenje.  Ovo je prilika da prvi put i da porodice ubijenih i ranjenih postave pitanja koja ih tište svih ovih godina i po dana. Oni se nadaju da će doći do nekih odgovora kako i zašto je do ovoga došlo, u nadi da ćemo rasvetliti motive i dobiti makar neki vid smiraja za njih", rekao je Božović.

Ocenio je da je ovo suđenje jedno od najstrašnijih kojima je prisustvovao u karijeri. 

Punomoćnik oštećenih Zora Dobričanin Nikodinović je rekla da je današnje ispitivanje maloletnika korisno za rasvetljavanje zločina od 3. maja, dodajući da se saznalo dosta bitnih detalja. 

Marko Janković punomoćnik oštećenih je na pitanje da li je maloletnik svedočio iz posebne prostorije u sudnici ili iz same sudnice, rekao da je sud u potpunosti primenio zakon i da samo posebno osetljivi i zaštićeni svedoci borave u toj prostoriji, dok K.K. nije ni jedno ni drugo. 

Irina Borović branilac Kecmanovića tvrdi da se ni u ovom ni u drugim postupcima neće saznati razloge zbog kojih se zločin desio. 

"Ti razlozi su duboko negde u duši dečaka koji je ovaj zločin izvršio", rekla je ona i dodala da je on živeo jedan normalan život sa aspekta svih onih ga poznaju. 

 

Dečak je nešto pre devet časova doveden u sud sanitetskim vozilom u pratnji policije, a stigla je i njegova majka sa advokatima, dok će njegovog oca sprovesti iz pritvora u kom je od hapšenja. Takođe, članovi porodice ubijenih i ranjenih su došli u sud.

Najveća sudnica Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici broj 1 podeljena je u tri dela, tako da u prvom sede sudije, advokati, tužioci i oštećeni a u drugom optuženi.

Treći deo sudnice predviđen je za publiku i novinare, međutim u ovom postupku je suđenje zatvoreno za javnost.

Miljana i Vladimir K. od početka suđenja negiraju krivicu. Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

Otac dečaka, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti, jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Majka Miljana K. je optužena jer je njen DNK pronađen na jednoj čauri u učionicu u kojoj je masakr počinjen.

Dečak K.K, koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je 3. maja u školi iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja. On ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Komentari (0)

Srbija