Aktuelno

Fenomen zvani Boris: Razorni ciklon hara Evropom, a ovakve pojave biće sve češće

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

17/09/2024

-

17:02

Fenomen zvani Boris: Razorni ciklon hara Evropom, a ovakve pojave biće sve češće
Fenomen zvani Boris: Razorni ciklon hara Evropom, a ovakve pojave biće sve češće - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poplave koje su zadesile centralnu i istočnu Evropu odnele su već 19 života, a do ponedeljka bilo je i sedmoro nestalih, dok su u mnogim gradovima naređene hitne evakuacije stanovništva zbog poplavnih talasa koji se tek očekuju.

Poplave su zahvatile Austriju, Poljsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, a Mađarska se sprema za vodeni talas zbog čega je angažovana i vojska.

Talas ekstremnog vremena koji je izazvao poplave u Centralnoj i Istočnoj Evropi trebalo bi da se vrati u Italiju u četvrtak, nakon što je prošao pored Apenina prošlog četvrtka, saopštili su danas italijanski meteorolozi. Italija je u stanju uzbune posebno u regionima Emilija-Romanja i Marće zbog očekivanih poplava.

Tanjug AP/Darko Bandic

 

Meteorolog Lorenco Tedići je rekao da će "neobično toplo" Jadransko more "napajati" oluje Jadransko-Apeninskih planina od četvrtka i tako će se nastaviti do vikenda.

Razorna moć ciklona Boris direktno se pripisuje klimatskim promenama zbog čega se postavlja i pitanje koliko će ovakve pojave postati česte na Starom kontinentu? Premda je Boris ovoga puta poštedeo Srbiju, ekstremni vremenski uslovi neće biti neobični ni u našoj zemlji.

Ciklon Boris došao sa severa

Cikloni su složeni meteorološki sistemi koji nastaju kao rezultat razlike u temperaturi i pritisku u atmosferi. Premda se cikloni javljaju svakodnevno i deo su atmosfere, oluja Boris se formirala kao posledica interakcije toplog i hladnog vazduha, što je dovelo do stvaranja snažnog nizvodnog ciklona.

"Ciklon Boris inicijalno je nastao u tropskom delu Pacifičkog okeana, a na njegovu razornu moć uticale su visoke temperature, visoka vlažnost i vetrovi koji su duvali. Cikloni se obično kreću od zapada ka istoku, zbog mlaznih struja koje su orjentisane u tom pravcu. Međutim, ciklon Boris došao je sa severa, i umesto da nastavi da se kreće ka istoku, retrogradno se vratio na sever", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Ona ističe da je ciklon Boris bio zarobljen između dva jaka sistema, odnosno dva anticiklona zbog čega nije mogao da se pomera.

"Zato se na relativno malom prostoru izlučila velika količina kiše"

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Kako kaže, slična situacija bila je u Srbiji 2014. godine kada smo imali nezapamćene poplave.

"Tadašnji ciklon je isto tako bio zarobljen nekoliko dana iznad istog prostora, odnosno Srbije", dodaje Ćirković.

Srećom, ciklon Boris je definitivno zaobišao Srbiju kada su obilne padavine u pitanju. Međutim, nije nas zaobišao hladan front koji se spustio u okviru tog ciklona.

"Zato smo imali nagli prelaz leta u kasnu jesen. Temperatura je bila u padu za više od 20 stepeni", kaže Ćirković i dodaje da je ciklon Boris oslabio i otišao dalje na sever.

Klimatske promene donose i ekstremne vremenske pojave

Ciklon i oluja Boris su podsetnik na nepredvidive i često destruktivne sile prirode zbog čega je važna pravovremena priprema i pravljenje planova za adekvatno upravljanje rizicima. Osim toga, neophodno je i povećanje svesti o klimatskim promenama i njihovom uticaju na naše živote.
 
Na pitanje da li su ovakve oluje sve veća pretnja Evropi u budućnosti baš zbog klimatskih promena, Ćirković odgovara:

"Svakako, zbog promene klime, imamo i promenjenu cirkulaciju u atmosferi, tako da možemo da očekujemo i sve neoubičajenija kretanja sistema. Upravo se to desilo sa ciklonom Boris. Umesto da nastavi kretanje na istok, on se vratatio na sever i naučnici tvrde da se to povezuje sa promenom klime"

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Tako ni Srbija neće ostati pošteđena novih ekstremnih vremenskih obrazaca. Bili smo svedoci nekoliko superćelijskih oluja u prethodne dve godine koje će takođe postati "nova realnost" i u ovom podneblju.

"Zbog sve veće količine ugljen dioksida u atmosferi, temperature će biti veće, samim tim i procenat vlage u atmosferi"

Ćirković je potom objasnila da su kombinacija visoke vlage, visokih temperatura i smicanje vetra, odnosno promena pravca i brzine vetra po visini, glavni okidači za nastanak razornih oluja - i superćelijskih i višećelijskih.

"Treba napomenuti da su se takve oluje javljale i pre, samo su bile mnogo ređe i manje razornog intenziteta", zaključuje ona u razgovoru za naš portal.

 

Komentari (0)

Srbija