Aktuelno

Leskovačka gimnazija nakon pada dela plafona: Zbog obilnih kiša i starosti objekta, došlo je do popuštanja krova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

12:46

Leskovačka gimnazija nakon pada dela plafona: Zbog obilnih kiša i starosti objekta, došlo je do popuštanja krova
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što se juče u leskovačkoj Gimnazji obrušio deo plafona koji je pao na dve učenice, oglasila se direktorka ove škole Dragana Cvetković navodeći da su nadležni odmah reagovali nakon incidenta. Ona je navela i da je zbog obilnih kiša, i starosti objekta, došlo do popuštanja hidroizolacije u delu krova što je, kako je objasnila, dovelo do kvašenja dela plafona pa je to i uzrokovalo otpadanje malog dela krečnog maltera.

Cvetković je takođe navela i da u toku dana očekuju predlog za sanaciju kako bi učenici što pre mogli da bezbedno borave u zgradi.

"Objekat Gimnazije Leskovac, koji danas koriste učenici i zaposleni Gimnazije i srednje Ekonomske škole počeo je sa radom 1945. godine i isti je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Niša. Zgrada škole je tek poslednjih godina više puta parcijalno rekonstruisana, dok prethodnih decenija to nije bio slučaj", navodi se u pisanom saopštenju. 

Kako Cvetković dodaje, projekti i radovi su izvođeni dinamikom koju je dozvoljavalo stanje objekta. Tekuće održavanje se vrši redovno sa posebnom pažnjom i brigom o bezbednosti učenika i zaposlenih.

"Škola ima zaključen ugovor sa Agencijom za bezbednost i zdravlje na radu i konsalting VIP iz Leskovca, koja u skladu sa zakonom obavlja sve poslove vezane za bezbednost i zdravlje na radu. Od strane pomenute agencije nikada nije ukazano na potencijalni rizik po bezbednost i zdravlje učenika", rekla je.

Kako kaže, nakon obrušavanja plafona, iz bezbednosnih razloga, dve učionice su odmah stavljene van funkcije i pristupilo se utvrđivanju uzroka i mera za hitnu sanaciju nastalog oštećenja.

"Zbog obilnih kiša, i starosti objekta, došlo je do popuštanja hidroizolacije u delu krova što je dovelo do kvašenja dela plafona i uzrokovalo otpadanje malog dela krečnog maltera. U toku današnjeg dana očekujemo predlog za sanaciju, a nakon toga će se pristupiti svim neophodnim radnjama da se sanacija izvrši u što kraćem roku, a učenici vrate u učionice koje će biti potpuno bezbedne za boravak i rad u njima", rekla je.

Kako je Cvetković navela, učenicama je prvu pomoć pružila profesorka, "i bez obzira na to što nisu bile uočene vidljive povrede, učenice su prošle kroz kompletnu dijagnostiku i u OB Leskovac i u KBC Niš i nakon toga otpuštene su na kućno lečenje, bez terapije sa preporukom odmora u naredna 24 časa".

"Spremni smo da njima i njihovim porodicama pružimo neophodnu podršku u prevazilaženju pretrpljenog straha i stresa. Zdravlje i bezbednost učenika u školskim objektima prioritet je rukovodstva Gimnazije, svih ostalih škola, kao i rukovodstva grada Leskovca", rekla je.

Cvetković je navela da će se učenici vratiti u svoje klupe tek kada oštećenje bude u potpunosti sanirano i budu izvršene sve provere, a do tada nastava će se odvijati u ostalim učionicama objekta čija je bezbednost potvrđena od strane stručnih lica.

Komentari (0)

Srbija