Aktuelno

"Pokreni razgovor, promeni priču": Beogradski festival mentalnog zdravlja 10. septembra na platou ispred Filozofskog

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2024

-

16:35

"Pokreni razgovor, promeni priču": Beogradski festival mentalnog zdravlja 10. septembra na platou ispred Filozofskog
Svetski dan mentalnog zdravlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na Svetski dan prevencije samoubistva, 10. septembra u Beogradu će se održati Četvrti Beogradski festival mentalnog zdravlja, čiji je ovogodišnji slogan "Pokreni razgovor, promeni priču".

Kako je saopštio Pokret za mentalno zdravlje, cilj ovog festivala je da se skrene pažnja javnosti na sve izazove u vezi sa mentalnim zdravljem, da se o ovim temama javno i kontinuirano govori, kao i da se ruše predrasude i razbije stigma.

"Duboko smo uvereni da je upravo razgovor na ovu izuzetno važnu javno-zdravstvenu temu ključan korak ka stvaranju zdravijeg i podržavajućeg društva. Kroz otvorenost, edukaciju i razumevanje, možemo značajno doprineti smanjenju predrasuda i stigme, uticati na podizanje svesti o nužnosti unapređenja postojećih sistema podrške u zajednici", navodi se.

Festival će se održati na Platou ispred Filozofskog fakulteta od 19 do 21 čas.

Pokret za mentalno zdravlje ističe da se ove godine, Srbija po prvi put priključuje globalnoj akciji Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubistva (IASP) #LightACandle i da će festival biti otvaren simboličnim okupljanjem i paljenjem sveća u znak sećanja na preminule od suicida, ali i kao vid podrške porodicama preminulih, osobama koje su preživele pokušaj samoubistva ili se nose sa suicidnim mislima, a koje se zbog postojećih predrasuda i stigme ne usudjuju da potraže pomoć.

Navode i da na na globalnom nivou, od suicida godišnje premine 703.000 ljudi i da je samoubistvo drugi najčešći uzrok smrti u populaciji izmedju 15 i 29 godina. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2023. godini u Srbiji je registrovano 668 slučajeva samoubistva.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija