Aktuelno

Na Kosovu uhapšen muškarac zbog sumnje da je učestvovao u sukobima u Zvečanu u maju 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

23:16

Na Kosovu uhapšen muškarac zbog sumnje da je učestvovao u sukobima u Zvečanu u maju 2023.
Na Kosovu uhapšen muškarac zbog sumnje da je učestvovao u sukobima u Zvečanu u maju 2023. - Copyright FOTO TANJUG/ STR

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici kosovske policije uhapsili su danas D. D. u južnom delu Kosovske Mitrovice, saopštila je danas kosovska policija, dodajući da je razlog hapšenja to što je D. D. osumnjičen da je u maju prošle godine u Zvečanu učestvovao u sukobu pripadnika Kfor-a, kosovske policije i građana, kada je povređeno više od 50 Srba i oko 25 pripadnika Kfor-a.

Protiv D. D. je u specijalnom tužilaštvu podneta krivična prijava u vezi sa navodnim napadom na službeno lice tokom sukoba, a sumnjiči se za navodna krivična dela ''protivustavno delovanje u cilju napada na ustavni poredak Kosova'', kao i ''ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom'', ''učešće u grupi koja vrši krivično delo i huliganizam'' i ''napad na službeno lice", saopštila je kosovska policija na svom Fejsbuk profilu, a prenosi Koha.

Pripadnici kosovske policije prethodno su upali u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da ih spreče da uđu u opštinske prostorije.

Tada je povređeno više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM - Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića - izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru 2022. godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija