Aktuelno

Kosovska policija uhapsila osumnjičenog da je pomagao Hajriziju da pobegne iz zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/07/2024

-

08:47

Kosovska policija uhapsila osumnjičenog da je pomagao Hajriziju da pobegne iz zatvora
Printskrin/Tanjug video - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija uhapsila je muškarca osumnjičenog da je pomogao Fatonu Hajriziju da pobegne iz zatvora u Smrekonici pre dve nedelje i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Iz kosovske policije su za portal Reporteri potvrdili da je sa osumnjičenim obavljen danas razgovor nakon čega mu je po nalogu tužioca, određeno zadržavanje. Faton Hajrizi je, kako se podseća, 6. jula pobegao iz Kazneno-popravnog zavoda u Smrekonici i to je bilo njegovog deveto bekstvo iz zatvora.

Pripadnici MUP Srbije likvidirali su ga u petak u okolini Loznice nakon što je ubio pripadnika granične policije Nikolu Krsmanovića, a ranio još jednog. 

Krsmanović, koga je u sredu uveče kod Loznice ubio Hajrizi, sahranjen je juče na seoskom groblju u Jarebicama.

Ministar Dačič saopštio ranije da ovde ima "još dosta otvorenih pitanja, kao što je i pitanje za EULEX zašto za Hajrizijem nije raspisana međunarodna poternica ako je već pobegao iz zatvora".

"Ono što je sigurno jeste da će svi ljudi za koje smo saznali da su deo ovog slučaja biti uhvaćeni i da će odgovarati", rekao je Dačić.

Naveo je da u početku nije bilo jasno ko je ubio jednog policajca i ranio drugog, zbog izjave da su dokumenta ukradena od strane brata ali očigledno da tu nije bilo nikakve krađe niti je Hajrizi išao u Hanover, pa se vraćao u Preševo.

Kako je došlo do pucnjave?

Naime, do pucnjave je došlo tokom rutinske kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru u noći između srede i četvrtka, oko 00.55 sati. Policijski službenici Stanice granične policije Trbušnica zaustavili su mercedes, tutinskih registarskih oznaka, u kojem su se nalazile dve osobe i to sa namerom da utvrde njihov idenditet, pisao je ranije Euronews Srbija.

Kako je saopštio tada ministar Dačić, prilikom izlaska iz vozila, jedna osoba je pucala iz pištolja, pogodivši policijskog službenika Nikolu Krsmanovića (1990) u grudi, a policijskog službenika Vjekoslava Ilića (1974) u rame, nakon čega je pobegla.

"Pronađena je i nemačka lična karta i pasoč privremenih institucija sa Kosova. Kada je počelo utvrđivanje identiteta, on je izvadio pištolj i pucao na dva policajca. Jedan je onako ranjen odgovorio, ali nije uspeo da ga pogodi. I pošto je takav teren tamo, on je odmah kroz njive pobegao. Tu je blizu i Drina", rekao je Dačić. 

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević je potom detaljnije za RTS ispričao da je obišao ranjenog policajca Vjekoslava Ilića koji mu je ispričao kako je tačno došlo do pucnjave.

"Videli su 'mercedes' tutinskih registarskih oznaka. Njima je to bilo sumnjivo, pošli su za vozilom, uključili svetlosnu signalizaciju. Vozilo je stalo kilometar i po dalje. Policajci su izašli iz vozila i tražili lična dokumenta, bila je to rutinska kontrola", rekao je Vasiljević.

Navodi da je napadač opalio nekoliko metaka ka policajcu Iliću i da ga je pogodio u desno rame.

"Kako sam kaže (Ilić) vrlo teško, ali uspeo je da repetira pištolj i uputio nekoliko hitaca prema tom licu", naveo je Vasiljević.

Naime, za osumnjičenim je tragalo 150 pripadnika ministarstva iz različitih jedinica, helikopterske, SAJ, Žandarmerije, granične i lokalne policije bile su angažovane u potrazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija