Aktuelno

Pet meseci od zločina u Ribnikaru: Koje optužbe se stavljaju na teret roditeljima dečaka koji je počinio masovno ubistvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

16:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv roditelja dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. Optužnica čeka odluku Višeg suda da bude potvrđena. 

Nakon pet meseci rada na predmetu, saslušavanja svedoka, prikupljanja dokaza, saslušanja oca i majke, samog počinioca, podignuta je optužnica protiv roditelja dečaka, ali i instruktora i predsednika Streljačkog kluba Partizan. U Višem javnom tužilaštvu kažu da je optužnica "vrlo detaljna i sveobuhvatna", napisana na 267 strana, dok sa druge strane advokat Viktor Gostiljac kaže da nije optimista u pogledu njenog krajnjeg uspeha i da ono što se čulo u sažetku optužnice "ne sluti na dobro".

Optužnicom su obuhvaćeni roditelji dečaka, ali i instruktor i predsednik Streljačkog kluba Partizan. Otac dečaka se tereti za krivično delo - Teško delo protiv opšte sigurnosti. Navedeno je da postoje opravdane sumnje da je okrivljeni u periodu od godinu dana pre tragedije u Ribnikaru obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

"On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub 'Partizan Practikal Shooting' i jednom u otvoreni prostor u Etno selu Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina", stoji u sažetku optužnice.

Sumnja se i da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municijii Pravilnika o prostorno- tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja i da nije bezbedno čuvao oružje, za koje je imao dozvolu.

"U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazi pričvršćen na zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja", navedeno je u optužnici.

Optužena je i majka dečaka zbog krivičnog dela - Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materijala.

"Ona je optužena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj 'Češka zbrojevka' pronđen njen DNK trag, preciznije na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici kabineta istorije", navedeno je u optužnici.

Koliko je čvrsta optužnica?

Advokat Viktor Gostiljac kaže da nije optimista u pogledu krajnjeg uspeha ove optužnice. Precizira da se i ne zna šta je sve sadržano u 267 strana, ali da se iz sažetka moglo videti da "ne sluti na dobro".

"Ovaj predmet nije običan predmet, on je najmučniji predmet koji je proisteko iz nezapamćenog zločina koji se dogodio u našoj zemlji i koji je sve nas na određeni način ne samo potresao već i promenio. Stiče se utisak da se u javnosti formirala potreba da neko mora biti krivično odgovoran, jer onaj ko je izvršio krivično delo nije krivično ogovoran", naveo je Gostiljac.

Euronews

 

Smatra da je optužnica nastala na tom talasu, ali da Tužilaštvo u odnosu na laičku javnost ne sme sa ima "višak kreativnosti" u tumačenju zakonskih odredbi. 

"Okrivljenom se stavlja na teret dve radnje koje tužilaštvo podvodi pod izazivanje opšte opasnosti - nepropisno držanje oružja i obuka deteta da rukuje vatrenim oružjem. Ni jedna ni druga ne mogu se smatrati radnjom izvršenja ovog krivičnog dela. Ovo krivično delo (izazivanje opšte opasnosti) čini onaj ko požarom, poplavom ili nekim drugim opasnim sredstvom dovede u opasnost život i telo ljudi. Iz samog opisa dela proizilazi da okrivljeni nijednu od tih radnji lično nije preduzeo", naveo je Gostiljac.

Dodaje da to što je, prema tvrdnji Tužilaštva, otac dečaka nepropisno držao oružje nije regulisano Krivičnim zakonikom, već Zakonom o oružju i municiji i da je za to predviđena prekršajna odgovornost.

Optužnicom je obuhvaćena i majka dečaka koja se tereti za neovlašćeno držanje municije, jer je njen DNK pronađen na čauri metka. Gostiljac smatra da je to nedovoljno dokaza za podizanje optužnice i da se jednog dana donese presuda za to što joj se stavlja na teret.

"Mislim da je tu situacija još jednostavija. Činjenica da je njen DNK pronađen na čauri koja se nalazila na licu mesta je dokaz da je ona bila u kontaktu sa tom municijom. To je prirodno jer je živela u toj kući. Nije dokaz izvršenja krivičnog dela neovlašćeno držanje oružja i municije, posebno pri činjenici da je otac imao dozvolu za držanje oružja", rekao je on.

Smatra da je Tužilaštvu bilo važno da se oba roditelja nađu na optuženičkoj klubi.

"Tu se teret odgovornosti prebacuje na sud. Ukoliko nekada sud oslobodi okrivljene, tada ne treba da krivimo sud zašto ih je oslobodio, već Tužilaštvo koje je sačinilo optužnicuu koja nije izdržala sudsku proveru", rekao je on.

Tužilaštvo je najavilo da će glavni pretres biti zatvoren za javnost, a advokat kaže da je ta odluka Tužilaštva opravdana. 

"Ispunjeni su zakonski uslovi da sud donese takvu odluku na predlog tužilaštva. Ukoliko se dođe na gravnom pretresu u situaciju da deca iz Ribnikara budu svedoci, onda je razumno da javnost u tom delu bude isključena, ali ne vidim razlog da bude isključena sa celog pretresa", rekao je Gostiljac.

U školi imamo heroje

Rukovodilac Krivičnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nikola Uskoković rekao je za RTS da porodice čuvara i nastavnice treba da budu svesne da imaju heroje u svojoj porodici, a da roditelji dece treba da znaju da su oni roditelji heroja.

"S druge strane, mi imamo roditelje ubice i njima će se suditi, i to jasna poruka Tužilaštva", poručio je Uskoković.

Google Maps, Tanjug/AP

 

On je naveo da je dobijena jasna slika o tome šta se dogodilo 3. maja u školi "Vladislav Ribnikar", ali i šta se i događalo u prethodnom periodu godinu dana pre tog događaja.

"Optužnica je vrlo detaljna i sveobuhvatna. Napisana je na 267 strana, sam dispozitiv optužnice ima 14 strana. Dispozitiv je opis onoga što se okrivljenima stavlja na teret, odnosno opis dela iz kojeg proizlaze zakonska obeležja, konkretno krivičnog dela koja se okrivljenima stavljaju na teret", objasnio je Uskoković.

Govoreći o krivičnoj odgovornosti majke, za koju Tužilaštvo traži dve i po godine zatvora, Uskoković kaže da ne bi previše govorio o konkretnim dokazima zbog osetljivosti faze u kojoj se ovaj krivični postupak nalazi.

Maloletni dečak će i u daljem toku postupka imati status svedoka

Na pitanje da li je ovo za Tužilaštvo bio najteži zločin, Uskoković poručuje da je ovo zaista nezapamćena tragedija i samim tim nezapamćen krivičnopravni događaj.

"Tako da je sa sobom u radu nosio određene specifičnosti. Znate, nije lako raditi na predmetu kada ste svesni da je jedno dete od 13 godina ušlo u osnovnu školu koju pohađa, 3. maja nakon prvomajskih praznika, dok je prvi čas bio u toku, sa dva pištolja i 92 metka i da je u tom hodniku škole ispalio 21 metak kojim je lišio života tri učenika i čuvara škole. Zatim se uputio u prostorije kabineta za istoriju gde je ušao i za 55 sekundi ispalio 45 metaka u učenike i profesorku istorije koja se nalazila u tom trenutku i držala čas", navodi.

Mislim da svi mi nismo svesni zapravo tragedije koja se tamo dogodila i opasnosti koja je izazvana, dodaje Uskoković.

"Ono što je meni kao tužiocu, kao čoveku i kao roditelju spoznaja nakon rada u ovom predmetu, to je da mi u toj školi imamo heroje. Mi imamo ozbiljne heroje, neki koji nažalost više nisu živi, neki koji su na svu sreću ovo preživeli. Mislim da porodice čuvara i nastavnice treba da budu svesne da imaju heroje u svojoj porodici, da roditelji dece treba da znaju da su oni roditelji heroja. S druge strane, mi imamo roditelje ubice i njima će se suditi, i mislim da je to jasna poruka Tužilaštva“, zaključio je Uskoković.

Komentari (0)

Srbija