Tenis

Đoković se posle pet godina vratio u Šangaj i pobedio: Malo se mučio, ali napada petu titulu

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2024

-

14:34

Đoković se posle pet godina vratio u Šangaj i pobedio: Malo se mučio, ali napada petu titulu
Novak Đoković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković izborio je plasman u treće kolo Mastersa u Šangaju, pošto je na startu turnira savladao Aleksa Mikelsena iz SAD 2:0 (7:6, 7:6). Duel je trajao sat i 55 minuta.

Bio je ovo prvi meč za srpskog tenisera na turniru u ovom kineskom gradu još od 2019. godine, kada je zaustavljen u četvrtfinalu od Stefanosa Cicipasa.

Mladi Amerikanac i Srbin se do sada nisu sastajali na ATP turu. Mikelsen je čak 17 godina mlađi od Đokovića, a trenutno 43. mesto na listi najboljih tenisera planete je i njegov najbolji rezultat. Do sada nije osvajao ATP titule, dok mu je najveće dostignuće na grend slem turnirima treće kolo na Australijan Openu ove godine i dva druga kola na US Openu 2023. i 2024.

Ipak, uprkos tome što ga ne krasi iskustvo, a pogotovo ne u duelima sa igračima iz Top 10, Aleks je pružio snažan otpor Đokoviću, pre svega u prvom setu. Prvo je spasao dve brejk lopte u uvodnom gemu, da bi već u sledećem iskoristi svoju prvu i poveo 2:0. Mikelsen je imao problema na svoj servis, ali je nekako uspevao da ga odbrani sve do 4:1. Konačno u sedmom gemu i Novak uspeva da oduzme servis rivalu i da mu anulira prednost.

 

 

Do taj-brejka teniseri su bili sigurni na servis, a u poslednjem gemu prvog seta Đoković je, ipak, pokazao ko je gazda u Šangaju, na Mastersu koji je četiri puta osvajao i gde je u karijeri izgubio tek pet mečeva, a čak 35 dobio.

Drugi set činilo se da će biti lakši, jer je ovaj put Novak poveo 4:1 i preostalo mu je samo da sačuva servis do kraja meča. Međutim, stvari se nisu odvijale po planovima Beograđanina. Prvo je Amerikanac uspeo da smanji na 2:4, a zatim i da posle tri obezbeđene brejk lopte iskoristi poslednju. Ostvareno u ovom gemu materijalizovao je u sledećem, kada je na semaforu ispisao 4:4.

Nerešeno je ostalo sve do novog tajbrejka... Drugi 13. gem na meču završen je isto kao i prvi, pobedom četvrtog nosioca, ali je bilo baš gusto. Prvo Novak nije iskoristio dve meč lopte, pa je morao da spasava u dva navrata set, da bi konačno treću pretvorio u trijumf 10:8.

Protivnik Đokovića u narednom kolu biće pobednik duela u kojem se sastaju Fabio Koboli iz Italije i Sten Vavrinka, Švajcarac s koji je naš teniser tokom karijere vodio velike bitke i protiv kojeg je doživeo i nekoliko bolnih poraza.

Komentari (0)

Sport