Ostali sportovi

Najveća krađa i prevara: Nebojša Đurić ljut zbog oduzimanja paraolimpijske medalje

Komentari

Autor: Euronews

31/08/2024

-

16:45

Najveća krađa i prevara: Nebojša Đurić ljut zbog oduzimanja paraolimpijske medalje
Nebojša Đurić - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Sjajni srpski paraatletičar Nebojša Đurić osvojio je srebrnu medalju u bacanju kugle, na Paraolimpijskim igrama u Parizu, ali se iz Francuske vraća bez nje. Zbog toga što se delegacija Irana žalila na "regularnost" invalidskih lica, iz kojih je naš sportista juče bacio rekvizit 11,98 metara daleko, a organizator uvažio njihovu argumentaciju. 

Paraolimpijski komitet Srbije podneo je kontra žalbu, podsećajući između ostalog da su ista kolica prošla test na poslednjem Svetskom prvenstvu, ali su Francuzi ostali gluvi i nemi na to. Naravno, to je jako razljutilo i razočaralo Užičanina.

"Ovo je verovatno jedna od najvećih krađa i prevara u istoriji paraatletskog sporta. Došao sam kao sedmi ili osmi favorit, na kraju sam medalju osvojio čudom i krvavim radom kako mojim kako trenera. Zahvalio bih se čitavoj naciji i našim porodicama, prijateljima svima koji su nas bodrili, osećali smo tu podršku", izjavio je uznemireni Đurić za RTS

Mićović: Tražićemo pravdu i na sudu

"Nadležni sud za ovakve stvari je u Bonu, pošto je u Nemačkoj centar za atletiku. Đurić je zaslužio da dobije pravdu, to je onaj momak, ako se naši gledaoci sećaju, što je pustio suzu u Tokiju kad nije uspeo da se domogne medalje. Ovo nema smisla što mu je učinjeno, ja vam tvrdim da nećemo stati ako bude ikakve šanse da mu se medalja vrati", predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, Zoran Mićović, u razgovoru za Tanjug najavio je dalju borbu za pravdu u "slučaju Đurić", uz navođenje kontradiktorne odluke da se našem olimpijcu dozvoli prekosutra bacanje diska u istim, "spornim" kolicima. 

Ogorčenost je iskazao i njegov trener Miloš Zarić, od koga su se čuli novi detalji drame u Parizu. 

"Sve je bilo u redu, i u „kol rumu“ stolica je prošla regularno. Oni su se žalili bezveze, mi kao na vreme nismo došli da iskažemo našu žalbu jer smo tek jutros otišli u oficijalni centar", objasnio je Đurićev šef. 

Posle diskvalifikacije 36-godišnjeg Srbina, sa trećeg na drugo mesto popeo se Iranac Zafar Zaker (11,88), dok je bronza nenadano završila kod Poljaka Leha Stoltmana (11,81). Zlatnu medalju zadržao je Ruždi iz Bugarske (12,36). 

Komentari (0)

Sport