Ostali sportovi

Od jednog predstavnika do 653 sportista: Velike razlike u brojčanosti olimpijskih timova u Parizu

Komentari

Autor: Euronews

26/07/2024

-

12:16

Od jednog predstavnika do 653 sportista: Velike razlike u brojčanosti olimpijskih timova u Parizu
Od jednog predstavnika do 653 sportista: Velike razlike u brojčanosti olimpijskih timova u Parizu - Copyright AP Photo//Michel Euler, File

veličina teksta

Aa Aa

Na večerašnjoj svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, publika na mostovima i obalama reke Sene kao i gledaoci TV prenosa širom sveta videće brodski defile većine od 10.500 sportista, koliko ih je 206 država poslalo u Francusku, da ih predstavlja na najvećem planetarnom skupu te vrste. 

Neko manje, neko više u zavisnosti od veličine nacionalne sportske baze, ispunjenih normi, drugih takmičarskih kriterijuma, kvota, finansijskih mogućnosti... i milion drugih fakrora. Najbrojniji sastav, po običaju, imaće Sjedinjene Američke Države - tačno 653 sportistkinja i sportista.

Prati ih domaćin OI 2024, Francuska, sa tek nešto manje aduta u borbama za medalje (622), pa Japan (447), Kina (405)... Na drugom kraju iste liste nalaze se četiri zemlje sa samo po jednim predstavnikom ili predstavnicom. To su Somalija, Burundi, Lihtenštajn i Nauru. 

Od država sa prostora eks Jugoslavije, ekspedicija Srbije ubedljivo vodi s olimpijskom porodicom od 112 članova i članica. Slovenija je u Pariz poslala 90 ljudi, Hrvatska 73, Crna Gora 19, Makedonija 7, a Bosna i Hercegovina petoro sportista. 

 

Komentari (0)

Sport