Ostali sportovi

Svečano otvorena Humanitarna biznis liga u šahu, sredstva za Udruženje roditelja prevremeno rođene dece "Mali div"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2024

-

14:51

Svečano otvorena Humanitarna biznis liga u šahu, sredstva za Udruženje roditelja prevremeno rođene dece "Mali div"
Svečano otvorena Humanitarna biznis liga u šahu, sredstva za Udruženje roditelja prevremeno rođene dece "Mali div" - Copyright Promo/Šahovski savez Beograda

veličina teksta

Aa Aa

Danas je, u sali "Ive i Glige" u zgradi Borbe, svečano otvorena Humanitarna biznis liga u šahu. 

Ovaj događaj, organizovan u saradnji sa Šahovskim savezom Beograda, Izdavačkom kućom Klett i Privrednom komorom Srbije,  ima za cilj prikupljanje sredstava koja će biti usmerena Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div", a jedan deo sredstava biće odvojen i za zdravstveni centar u Orahovcu na Kosovu i Metohiji. 

Na turniru učestuje 25 ekipa, predstavnici organa državne uprave, privatnih preduzeća, medija, prosvetnih ustanova i svih onih kojima je šah u srcu, a ujedno imaju želju da budu deo ove humanitarne misije. Među njima su Opština Zvezdara, Matematička gimnazija, OŠ „Dragojlo Dudić“, Kompanija Novosti, NIS Petrol, Fakultet organizacionih nauka i mnogi drugi.

Promo/Šahovski savez Beograda

 

Na samom početku, prisutnima se obratio domaćin takmičenja, predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić koji je istakao da je veoma zadovoljan odzivom, a potom se i zahvalio svim učesnicima turnira.

"Cilj turnira nije samo masovnost, već humani deo koji nosi sa sobom. Ovim putem spojili smo šahiste i preduzetnike i još jednom dokazali da šah ne poznaje granice, već poput mosta spaja sve ljudi sa istim ciljem", poručio je Jorgić.

Promo/Šahovski savez Beograda

 

Generalna direktorka izdavačke kuće Klett, Gordana Knežević Orlić, pozdravila je sve prisutne i objasnila da Klett, kao jedna od najvećih obrazovnih izdavačkih kuća u Srbiji, ove godine proslavlja 20 godina postojanja, te su se, kao najbolji način da proslave veliki jubilej odlučili da podrže sve one aktivnosti koje neguju iste vrednosti za koje se i sami bore kroz svoje udžbenike i rad. 

"Jedna od prvih aktivnosti koje smo započeli je saradnja sa Šahovskim savezom Beograda. Verujemo da je šah jedan intelektualan sport koji podržava kreativnost, koncentraciju, posvećenost i logičko razmišljanje, što nas je, između ostalog, podstaklo i inspirisalo da pokrenemo “Biznis šah igru”. Ideja je da se održava dva puta godišnje, da imamo prolećni i jesenji kup, odnosno humanitarni susret", objasnila je Orlić Knežević.

Ispred još jednog partnera Biznis lige, Privredne komore Srbije, obratila se Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo u PKS, koja je istakla da se kao institucija uvek rado odazovu ovakvom pozivu i prilici da pomognu. Zaključila je da ono što spaja preduzetnike i šahiste jeste brz i pametan način razmišljanja, i poželela sreću svim učesnicima.

Promo/Šahovski savez Beograda

 

Šah se igra gotovo na svim beogradskim opštinama, a predsednik opštine Novi Beograd, gospodin Boban Bovan, kao i svaki put do sada, rado se odazvao pozivu da se priključi ovoj humanitarnoj akciji.

"U poslednjih nekoliko godina, od kako sarađujemo sa Šahovskim savezom Beograda, na našoj opštini eksponencijalno je poraslo interesovanje za šah. U svim osnovnim školama se igra šah, pa tako iz njih sve više izlaze mali šampioni. Kada se na sve to doda i humanitarni karakter, mogu samo da osetim ponos što smo deo ovoga i da obećam da ćemo i u budućnosti biti prijatelji ovakvih manifestacija", zaključio je Bovan.

Promo/Šahovski savez Beograda

 

Kako je najavljeno, prikupljena sredstva biće uručena Udruženju roditelja prevremeno rođene dece "Mali div", koje je jedino nacionalno udruženje koje se bavi problematikom prevremenog rođenja, a čije aktivnosti obuhvataju teritoriju cele Republike Srbije. Predstavnik udruženja "Mali div", Svetlana Preradović, istakla je da joj je velika čast i zadovoljsto što se odazvao veliki broj ljudi, i da su time, svi oni danas postali prijatelji Udruženja. 

Na samom kraju, prisutnima se obratio i specijalni gost, predsednik Udruženja za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije, gospodin Tijen Džen, koji je rekao da se raduje svakoj budućoj saradnji između ove dve zemlje, poželeo svim takmičarima puno sreće i proglasio turnir otvorenim.

Simbolično, prvi potez povukao je Vasilije Tica, učenik OŠ "Dragojlo Dudić" i član Udruženja "Mali Div". 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport