Košarka

Poraz Zvezde na startu VTB Superkupa od CSKA iz Moskve

Komentari

Autor: Euronews

12/09/2024

-

21:20

Poraz Zvezde na startu VTB Superkupa od CSKA iz Moskve
Poraz Zvezde na startu VTB Superkupa od CSKA iz Moskve - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde neslavno su počeli VTB Superkup u Rusiji, gde su posle dosta muke izgubili od CSKA iz Moskve. Iako je ruski velikan tokom čitavog susreta diktirao tempo, šampion ABA lige stigao egala u završnici zahvaljujući sjajnoj roli Ajzee Kenana i Uroša Plavšića, ali, nažalost, nije imao snage za konačan preokret. Moskovaljni su zadržali dvocifrenu razliku sa početka poslednje četvrtine i zasluženo upisali prvu pobedu na turniru - 94:92 (21:11, 23:25, 26:26, 22:30).

Najefikasniji u srpskom taboru bili su pomenuti Kenan i Plavšić sa po 21 poenom, Ognjen Dobrić je takođe bio dvocifren sa 12 koševa, dok su listu strelaca ruskog tima predvodili Trimble Melo (21p), Aleksa Avramović (16p) i Ver Kasper, koji je završio utakmicu sa 14 poena. Bila je ovo prva zvanična provera novog tima Janisa Sferopulosa, a naredni meč u Rusiji odigraće sutra protiv Lokomotive Kubanj od 16.00 časova.

Kada se sve sumira, bila je ovo odlična partija srpskog tima. Uprkos činjenici da su bili u dvocifrenom zaostatku tokom čitave utakmice, Beograđani su smogli snage da stignu do egala u poslednjoj četvrtini. Izuzev skromnih procenata za tri poena (31 odsto), veći deo statistike bio je na strani srpskog tima, koji je dominirao u skoku i asistencijama. Ali, to nije bilo dovoljno za pobedu... Ogroman broj izgubljenih lopti u provm poluvremenu (12), uticao je poprilično na samopouzdanje Sferopulovih izabranika. A, kada su najzad uspeli da uhvate ritam u odlučujućoj četvrtini, ostali su bez gasa u poslednjih nekoliko minuta.

MN Press

 

Posle početnog odmeravanja snaga, prvu osetniju prednost Moskovljani su napravili sredinom uvodne četvrtine, kada su dobrom igrom u tranziciji na krilima Kaspera, napravili 8:0 seriju za vođstvo od 18:9. Zvezda je pomalo letargično ušla u meč, dok su igrači CSKA iznenadili srpski tim izuzetno agresivnom odbranom, pa su opravdano imali dvocifrenu razliku na isteku prvih deset minuta - 23:11.

Crveno-beli pošteno su se mučili iza linije za tri poena, uz to, postojali su i izvesni problemi sa organizacijom napada, čemu svedoči podatak od čak 12 izgubljenih lopti za poluvreme, ali su i dalje držali priključak zahvaljujući dobroj unutrašnjoj igri i velikim brojem skokova. 

Najveću prednost imali su Moskovljani na početku druge četvrtine (26:11). Međutim, kako je vreme odmicalo, Dobrić i Mitrović počeli su da krckaju razliku rivala, koji je uprkos dobroj roli Mela i Avramovića, počeo da posustaje u drugoj polovini deonice. Zvezda je podigla procente iz igre, stegla odbranu u reketu i preko raspoloženog Plavšića (9p) u finišu, vezala nekoliko poena, prišavši na podnošljivih 46:36 na isteku poluvremena.

Treća četvrtina donela je neke nove probleme u odbrani Crvene zvezda, koja je možda dozvolila i nešto više lakih poena rivalu, ne pravljajući faulove kada je trebalo, pa su nauštrb toga Moskovljani na leđima Avramovića ponovo stekli osetniju prednost (67:54). 

Zvezda je preko Dobrića i Plavišića, koji su bili glavne napadačke opcije u tim trenucima, uspela u par navrata da odgovori i priđe jednocifrenom zaostatku, ali su igrači CSKA uspešno odbijali napade Beograđana zahvaljujući visokim procentima za tri poena (54 odsto).

Ipak, početkom odlučujuće deonice, Zvezda je ponovo podigla stepen igre i odličnom odbranom, podigla samopouzdanje na drugom delu terena, vrativši se najzad posle dugog dvocifrenog deficita.

Poenima Kalinića najpre je spustila razliku ispod 10 poena (72:64), da bi nakon koševa raspoloženog Plavšića i Kenana, najzad unela neku neizvesnost u meč (74:71). Bio je to period igre kada su Moskovljani teško izlazili na kraj sa agresivnom odbranom Zvezde, kojoj je sve više skakalo samopouzdanje. Igrači Janisa Sferopulosa za svega tri minuta u poslednjoj četvrtini, napravili su seriju 14:4 i posle dugo vremena stigli do egala (76:76).

Od tog trenutka (pet minuta do kraja), gledali smo ravnopravnu utakmicu, sa dosta prekida i borbe pod obručima, dok je glavnu ulogu u Zvezdi imao Kenan, koji je sa Kalinićem i Dos Santosom držao Beograđane u igri. Ipak, i pored dobre rekacije srpskog tima, Moskovljani su uvek držali tu razliku od jednog do dva poseda (82:78, 86:83, 90:87...)

U samom finišu Davidovac je vezao sedam poena i stekao se potom utisak da bi Zvezda ipak mogla da napravi konačan preokret, budući da su igrači CSKA prokockali nekoliko napada. Ali, nažalost, nisu imali snage na kraju. Zvezda je odigrala poslednju četvrtinu na izuzetno visokom nivou, ali je u poslednjih 30ak sekundi ostala bez rešenja u napadu, a time i nade za preokret.

 

 

Komentari (0)

Sport