Košarka

Pala je "stotka", Srbija razbila Portoriko: Neka se spreme Sudanci

Komentari

Autor: Euronews

31/07/2024

-

17:16

Pala je "stotka", Srbija razbila Portoriko: Neka se spreme Sudanci
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Portoriko u drugom kolu grupne faze Olimpijskih igara rezultatom 107:66 (24:12, 28:23, 27:16, 28:15).

SRBIJA - PORTORIKO 107:66 (24:12, 28:23, 27:16, 28:15)

Četvrta četvrtina: 

10. minut: Kraj utakmice u Lilu, Srbija je opravdala ulogu favorita i napravila lepu uvertiru pred duel sa Sudanom u subotu. Portoriko je deklasiran rezultatom 107:66. Odlična utakmica naših momaka, koji su se brzo oporavili od debakla na startu takmičenja.

7. minut: Srbija ima veliku prednost i samo se čeka kraj. Prema svemu sudeći, Jokić će ostati bez tripl-dabla, pošto je Pešić dao šansu ostalim igračima sa manjom minutažom. Trenutno je 100:62, a jubilarni poen postigao je Uroš Plavšić, koji je zamenio vrlo dobrog Milutinova.

4. minut: I bez Jokića, Srbija igra odlično protiv Portorika. Doduše, nije teško boriti se sa pritiskom kada imate +30... Međutim, svakako, podatak za pohvalu pošto imamo veliki broj raspoloženih košarkaša. Petorka sa Gudurićem, Jovićem i Milutinovim dala je dobar vetar u leđa, pa je Srbija u ovim trenucima na velikih 90:56. Odrađen je, prema svemu sudeći, odličan skautin. Srbija je u potpunosti zatvorila sve prilaze košu, pa se promašaji Ortiza, Kondita, Forda i ostalih samo ređaju...

Srbija ne odustaje od jake i čvrste igre u defanzivi, svaki poen je bitan zbog koš razlike za nastavak takmičenja... 

Treča četvrtina: 

10. minut: Odlična kohezija u igri Srbije, nadamo se istom i protiv Sudana u subotu. Jokić proigrava saigrače, sada je lepo uposlio Jovića za njegov peti poen na meču (72:44), a onda je i Bogdanović pogodio sa poludistance. U nedostatku boljih rešenja, Klavel je okušao sreću sa distance i pogodio, nakon što je prethodno Hauard bio siguran sa distance (74:49). Usledila je potom serija promašaja na obe strane, da bi trojkom Jovića, Srbija okončalu deonicu rezultatom 79:51.

Sjajna igra ekipe Svetislava Pešića, koja je ovu deonicu dobila rezultatom 27:16. Nikola Jokić glavna je pokretačka snaga Srbije. Ima 14 poena, 10 skokova i samo mu jedna asistencija nedostaje za tripl-dabl. 

Sada je izašao sa terena, nadamo se da će ga Pešić vratiti do kraja meča.

7. minut: Ređaju se promašaji Portorika. Svesni da ne mogu da pariraju "orlovima", pokušavaju na razne načine da dođu do poena, ali nema rupe u odbrani Srbije u ovim trenucima. Avramović je zaključao protivničke bekove, Jokić šalje "tačdaun" pasove i proigrava saigrače i sa sigurnošću se može reći da će pobeda pripasti Srbiji, samo se ne zna sa kojom razlikom. Trenutno je 70:43 i sprema se prava katastrofa za kvalifikante.

4. minut: Romero otvara četvrtiu košem iz reketa, da bi nakon trojke Votersa, Avramović pogodio dva vezana šuta sa distance (58:40). Budi se bivši as Partizana nakon nešto skromnijeg prvog poluvremena. Petrušev zatim pravi faul, ali je Romero oba puta neprecizan sa penala. Ponovo se ubrza utakmica u Lilu, što više odgovara Srbiji u ovim trenucima, koja nakon poena Petruševa i Bogdanovića, sada vodi 62:43.

 

 

STATISTIKA

Pametno je Srbija odigrala prvo poluvreme, gde je iskoristila kvalitet pod obručima da na odmor ode sa velikom razlikom (52:35). Kada se pogleda statistika, "orlovi" su najviše poena postigli iz reketa, gde su dominirali Petrušev (13p) i Jokić, koji je pored 10 poena i devet skokova, dodao i pet asistencija (najviše Petruševu). Bogdanović je postigao devet poena, ali sem njega, gotovo da niko nije "uskočio" sa spoljnih pozicija. 

Srbija je takođe postigla solidan broj poena sa linije penala (15/17). Pametno je napadala reket i oberučki prihvatala sve "poklon faulove" rivala, koji je sa druge strane, tek dva puta izašao na "crtu".

Igra Portorikanca uglavnom se zasnivala na šutevima sa distance (7/16), budući da ništa nisu mogli da pogode sa unutrašnjih pozicija (6/23), dok im je najbolji igrač trenutno Kristofer Ortiz (13p), koji je trenutno bez angažmana. 

Druga četvrtina: 

10. minut: Vezali su Portorikanci nekoliko poena preko Ortiza (11p), koji je uz Petruševa (13), najefikasniji na meču, ali ne uspevaju da zadrže kontinuitet. Razlika u visini je prevelika, pa se većina napada završava na šutu za tri poena. Tompson je ovaj put pogodio na isteku (48:30), samo da bi Jokić položio iz kontre uz ekstra poene sa penala (50:30). Toro je zatim pogrešio u predaji lopte, što je sjajno ispratio Jokić horogom. Ali, pala je koncetracija "orlova" već u naredna dva napada. Portoriko je vezao pet poena i bez obzira na veliku prednost Srbije (52:35), Pešić traži tajm-aut.

7. minut: Selektor Portorika vratio je prvu petorku na teren, ali ni to ne daje rezultate u ovim trenucima. Srbija kontroliše reket, ima čak 10 skokova (21) više od rivala, koji ne odustaje od svoje taktike. Bogdanović je sada fauliran i oba puta precizan sa penala, a 10:0 seriju Srbije prekida Romero, uz Ortiza (12p) najraspoloženiji igrač Portorika sa šest poena.

Raznovrsna igra "orlova", Portoriko ne zna kako da nas čuva. Srbija ima odlične procente za dva (12/19). Koristimo i svaki izlazak na liniju penala (8/9) i uskoro nam se smeši prednost od 20 poena - 41:23.

4. minut: Sjajan odgovor Dobrića na dve vezane trojke Portorika (29:18). Rid ovaj put maši sa distance, izgleda da će to biti glavna taktika rivala - šut za tri poena, koji ih služi solidno u ovim trenucima (4/9), pošto ne uspevaju bolje da probiju u reket Srbije, koja pod komandom Milutinova igra strašno pod obručima za sada. Portoriko ima svega 3/14 za dva i manje više cela njihova igra se zasniva na trojke iz tranzicije, baš kao što je i Pešić najavio u analizi ove utakmice. Vođstvo Srbije 33:18, Micić je pogodio dva vezana koša.

Ponovo je prva petorka Portorika na terenu. Jokić i dalje na klupi.

2. minut: Milutnov oba puta siguran sa penala nakon ofanzivnog skoka i faula Portorika. Međutim, slabo Srbija brani perimetar u ovom trenutku. To koristi Ortiz i pogađa dve vezane trojke, odnosno treću na utakmici i sada je ponovo jednocifren zaostatak "orlova" - 26:18. 

Pešić traži tajm-aut. 

 

 

Prva četvrtina:

10. minut: Sve više nesporazuma u igri Portorikanca, koji za sada nemaju konkretne ideje u napadu, ali ne uspeva to Srbija da kapitalizuje u ovim momentima. Bogdanović je promašio dva zicera, Jović takođe otvorenu trojku. Međutim, ni Portorikanci ne mogu da se upišu na semafor u poslednja dva minuta, dok seriju promašaja prekida Jokić nakon ofanzivnog skoka (20:12). 

"Orlovi" igraju u ritmu rivala, ali sva ta brza igra iz tranzicije ostavlja danak i na realizaciju. Srbija je promašila dobar broj šuteva, ali srećom, sa linije penala grade razliku, pa na isteku uvodne četvrzine imaju već dvocifrenu prednost - 24:12.

7. minut: Muče se Portorikanci iz igre. Imaju veliki broj promašaja do sada (3/11), dok su brojke Srbije nešto bolje (7/13). Brzim napadima pokušavaju da iznenade odbranu "orlova", ali nemaju rešenja u završnici. Kondit je sada pokušao iz "fejdaveja" i promašio, Bogdanović to kažnjava trojkom na drugoj strani za 11:2 seriju Srbije, ali, nažalost i Rid pogađa dva vezana šuta sa distance. 
Vođstvo Srbije 17:12.

4. minut: Petrušev otvara utakmicu poenima iz reketa posle asistencije Jokića (2:0). Tvrdo se igra na startu meča, gomila grešaka na obe strane, a sušu prekida Romero (2:2). Jokić igra u svom stilu, pronalazi Bogdanovića za lake poene (4:2), a onda se i Petrušev upisuje na semafor. Portorikanci igraju brzo, Romero pogađa iz tranzicije. Međutim, ne dozovljava Petrušev da se rivali ramzašu. Igra sjajno u ovim trenucima, njegov osmi poen na meču, dok Jokić ima čak tri asistencije nakon nepuna četiri minuta. Vođstvo Srbije 14:6.

 

 


UOČI MEČA

 

 

Iako su izabranici Svetislava Pešića pretrpeli neugodan i ubedljiv poraz od Amerikanaca na startu takmičenja (84:110), igra naše selekcije, pogotovu u prvom poluvremenu, daje kakve takve nade pred duel sa Portorikancima i nema sumnje da će naši momci izađi danas na parket sa pravim mentalitetom. 

Ostaje pitanje šta bi bilo da "drim tim" nije vukao čudesni Kevin Durent kada lopta ostalih NBA igrača nije htela naročito u koš. Zvezda Finiksa držala je olimpijskog šampiona većim delom utakmice, a kada su se ostali igrači "zagrejali" bilo je jasno da Srbija nema šta da traži protiv tako dobrog protvnika, bez obzira na sjajno izdanje Nikole Jokića, koji jednostavno nije bio dovoljan.

Srećom, Srbiju do kraja prvog dela takmičenja čekaju dva "lakša" rivala. Portoriko je, naravno, slabiji od Južnog Sudana, pa će ovo danas biti dobra prilika da se "orlovi" vrate na pobednički kolosek. A, ukoliko ne bude iznenađenja, sa afričkom selekcijom u subotu, 3. avgusta (21.00, RTS) boriće se za plasman u četvrtfinale.

SRBIJA - PORTORIKO (-:-. -:-. -:-. -:-)

Drugo kolo grupne faze Olimpijskih igara

Dvorana: "Pjer Moroj", Lil.
Sudije: Hulio Anaja (PAN), Huan Fernandez (ARG), Boris Krejić (SLO).

Srbija: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinović, Dobrić, Jokić, Micić, Gudurić, Davidovac, Avramović, Milutinov.

Portoriko: Pineiro, Kondit, Hauard, Rid, Alvarado, Tompson, Ford, Klavel, Romero, Ortiz, Toro, Voters.

Komentari (0)

Sport