Fudbal

Engleska i Italija u finalu EURA 2020: Titula na čekanju više od pet decenija

Komentari

Autor: Euronews

11/07/2021

-

16:48

Engleska i Italija u finalu EURA 2020: Titula na čekanju više od pet decenija
Pobednički pehar - Copyright AP Photo/Matthias Schrader, File

veličina teksta

Aa Aa

Večeras će na Vembliju, o prvaku Evrope odlučivati dva fudbalska velikana, Engleska i Italija.

Domaćin Engleska finale i titulu na velikom takmičenju čeka pet i po decenija, dok je za njenog rivala, trijumf na starom kontinentu već 53 godine nedostižan cilj.

Stari Vembli je 84 godina ispisivao fudbalsku istoriju, a najuzvišeniji momenat ostao je Svetski kup odigran na njemu 1966. godine i trijumf "Gordog Albiona" u finalu nad Nemačkom rezultatom 4:2, posle produžetaka i regularnih 2:2. Od tada, do meča polufinala sa Danskom, reprezentacija Engleske je iznova i iznova čekala priliku da se domogne finala.

"Azuri" su bili domaćini završnice Evropskog prvenstva 1968. godine. Na Olimpijskom stadionu u Rimu, u borbi za prvo mesto, nadigrali su Jugoslaviju u ponovljenoj utakmici sa 2:0, pošto je prvi meč završen bez pobednika – 1:1. Nakon te titule, Italijani su izgubili dva evropska finala, 2000. godine od Francuske (1:2) i 2012 protiv Španije (0:4).

Tanjug AP/Justin Tallis

 

U međuvremenu, osvojili su dva Svetska prvenstva 1982. i 2006, a dva puta ih je na tom putu zaustavio Brazila, 1970. i 1994. godine. Računajući dve titule svetskog prvaka iz 1934 i 1938, godine, Italiji će EURO 2020 biti deseto finale na važnim takmičenjima.

Pred odlučujući meč, obe selekcije imaju pravo na optimizam, pokazali su najviše na EURU 2020 i zasluženo stigli u samu završnicu.

Italijani su krenuli samouvereno od grupne faze, vezali su tri trijumfa bez primljenog gola, u pobedničkom ritmu nastavili su i u nokaut mečevima. Njihov status na EURU na kratko je bio ugrožen u duelu sa Austrijom, ali je pogodak protivničkog napadača Marka Aranutovića u drugom poluvremenu poništen zbog milimetarskog ofsajda uočenog zahvaljujući VAR tehnologiji. U produžecima, fudbaleri Italije su slavili  2:1, a da poseduju snagu i karakter za najveće domete potvrdili su eliminacijom Belgije (2:1), najozbiljnijeg kandidata za prvo mesto, a potom i velikog rivala Španije, posle boljeg izvođenja penala nakon 1:1 u odigranih 120 minuta.

Izabranici Roberta Manćinija su u fantastičnoj seriji. Posle neuspeha u kvalifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine i izgubljenog duela u Ligi nacija u septembru 2018. godine protiv Portugala (0:1), usledila je serija od 33 meča bez poraza, uz 27 pobeda i šest remija.

Na EURU 2020 je više igrača u timu "Azura" imalo blistave trenutke. Imobile je pakovao šanse i pogađao u pobedi nad Turskom od 3:0, Lokateli je sa dva gola odskočio u duelu sa Švajcarskom (3:0), protiv Austrije su Pesina i Kijeza šansu dobili sa klupe i golovima obezbedili prolaz u narednu rundu. Insinje i Barela su presudili Belgijancima, pouzdani čuvar mreže Donaruma je u penal seriji sa Španijom odbranio šut Morate za veliko finale sa Englezima.

Tanjug/AP Photo/Ettore Ferrari, Pool

 

Nepravda je što u finalu neće biti levog beka Leonarda Spinacole, jedan od junaka iz redova Italijana, teško se povredio u duelu sa Belgijom. Njega je u polufinalu zamenio Emerson Palmieri i očekuje se da fudbaler Čelzija i u nedelju bude u startnoj postavi.

Englesku je na putu do finala od izazova imala Hrvatsku (1:0), komšijski derbi sa Škotskom (0:0) i jedno od najprijatnijih iznenađenja na turniru, Češku (1:0). Kada je u osmini finala pobedila Nemačku 2:0, i prekinula seriju rezultatskih neuspeha sa "pancerima" koja je trajala decenijama, put ka finalu bio je prohodan. Četvrfinalni duel sa Ukrajinom bio je lak zadatak. Trijumf od 4:0 poslužio je da se popravi samopouzdanje, i da najveća uzdanica, napadač Hari Kejn, sa dva pogotka uđe u golgetersku formu i pridruži se Rahimu Sterlingu, koji je golovima i asistencijama u na početku turnira poveo svoj tim ka uspehu.

U polufinalu, Danska se prva radovala pogotku, a Engleska brzo poravnala na 1:1, protivnički štoper Kjer, zatesao je sopstvenu mrežu. U produžecima, Sterling je iznudio penal, a Kejn preuzeo odgovornost. Pošto mu je golman Kasper Šmajhel odbranio jedanaesterac, napadač Engleske je reagovao na odbitak i doneo pobedu.

Tanjug/Justin Tallis/Pool Photo via AP

 

Trenutak odluke malo je asocirao na čuveno finale iz 1966. godine koje je ostalo upamćeno po velikoj drami, ali i priznatom golu Džefrija Harsta za Englesku u 101. minutu, koji je zapravo bio neregularan. Odluka holandskog arbitra Danija Makelija da duel Sterlinga i Melea u 104. minutu okarakteriše jedanaestercem, utisak je, takođe je bila pogrešna.   

Od deset golova na turniru, napadački tandem je postigao sedam, od toga Kejn četiri a Sterling tri. Golman Pikford je na pet utakmica ostao nesavladan, prvi put je odbrana "Gordog Albiona" kapitulirala upravo protiv Danske.

Od kada je Novi Vembli otvoren 2007. godine, ljubitelji "najvažnije sporedne stvari" na Ostrvu jednoglasno će se složiti da je plasman u finale i pobeda nad Danskom od 2:1, najvažniji trenutak na novoizgrađenom hramu fudbala. Englezima je sada ostao još jedan korak kako bi trijumf bio potpuniji.   

U međusobnim duelima Italija ima bolji međusobni skor: 11 pobeda, uz osam remija i poraza, a među odigranih 27 mečeva, verovatno će ljubiteljima fudbala ostati u sećanju čertvrtfinalni duel na EURU 2012. godine.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

 

Andrea Pirlo, kreator igre Italije, održao je fudbalski čas na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Podelio je više preciznih dodavanja nego čitav vezni red Engleza zajedno. Golova nije bilo, pobednik se rešavao sa penala. Kada je u trećoj seriji došao njegov red da šutira, Pirlo je hladnokrvo izveo "Panenka udarac" i matirao protivničkog golmana.

Golova nije bilo ni na utakmici u Rimu u kvalkifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Remi je značio da su se i Englezi plasirali na završnicu, a pamtiće se partija kapitena "Gordog Albiona"  Pola Insa, koji je skoro celu utakmicu odigrao zavijene glave i okrvavljenog dresa.

Sledeći duel biće bez sumnje najvažniji za dve selekcije u bogatoj istoriji dva saveza. Italija i Engleska odlučiće u nedelju o novom prvaku Evrope. Meč na Vembliju počinje u 21 čas.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport