Fudbal

Srbija preživela i izborila remi protiv Španije

Komentari

Autor: Euronews

05/09/2024

-

22:42

Srbija preživela i izborila remi protiv Španije
Srbija preživela i izborila remi protiv Španije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Nije pobeda, ali je uspeh ostati neporažen protiv šampiona Evrope. Fudbaleri Srbije odigrali su skoro savršenu utakmicu protiv Španije, čak su u nekoliko navrata mogli i da postignu gol, ali se čini da je na kraju remi pravedan rezultat - 0:0.

Kako se i očekivalo, Španija je imala inicijativu i početni minuti protekli su u igri na polovini Srbije koja je čekala svoje šanse iz kontranapada.

Već u šestom minutu "orlovi" su razvili dobar i brz napad. Andrija Živković je želeo da doda do Luke Jovića, lopta se odbila do Lazara Samardžića čiji je udarac bio izblokiran, a odbitak je pokupio Saša Lukić, međutim šutirao je veoma neprecizno.

Španija je nastavila da pritiska, u jednom momentu je imala i 72% poseda lopte, ali nije bilo previše gol šansi, uglavnom je svaka intervencija Predraga Rajkovića bila rutinska.

A onda, šok na "Marakani". U jednom, naizgled, bezazlenom napadu "orlova", Živković je fenomenalno proigrao Jovića, koji je izašao sam pred golmana Španije.

I taman kada se očekivala erupcija oduševljenja na tribinama, Jović je promašio nemoguće. Hteo je da plasira loptu u suprotni ugao, ali je nažalost promašio ceo gol. Ostalo je 0:0, neverovatno šta je promašio napadač Milana...

Ipak, Srbija je mogla da bude zadovoljna posle prvog poluvremena, a publika je imala čemu da se nada u nastavku, koji je takođe dobro počeo po naše momke.

Ivan Ilić je iznudio faul na 18 metara od gola, potom je vezista Torina i izveo prekid, gađao bliži ugao, ali nedovoljno precizno.

Iako su Španci konstantno stezali obruč oko gola Srbije, na momente su izabranici Dragana Stojkovića uspevali brzo da pređu iz odbrane u napad. Igrao se 59. minut jada je Strahinja Pavlović uz pomoć Jovića izneo loptu na protivničku polovinu, ali dodavanje Ilića za Kostu Nedeljkovića nije bilo dovoljno dobro da mladi bek uradi nešto više sa loptom.

Imala je i Španija svoje šanse, Lamin Jamal je u 66. minutu poslao loptu na drugu stativu, ali je na sreću našeg tima Fabijan Ruiz malo, ali dovoljno zakasnio.

Svega četiri minuta kasnije, Alehandro Grimaldo je probao sa 30 metara, Rajković je uspeo da odbrani, ali se lopta odbila do Jamala, koji je prvo bio izblokiran, a onda je poslao loptu milimetar pored stative srpskog tima, koji je imao i malo sreće u ovoj situaciji.

Opet četiri minuta kasnije, opet Jamal. Karakteristično je zalomio sa desnog boka u sredinu, odlično šutirao, a Rajković je još jednom bio na visini zadatka.

Odmah posle toga, neverovatno grešku napravio je mladi Jan Karlo Simić, poklonio je loptu Fabijanu Ruizu na svega nekoliko metara od gola, ali je ovaj oklevao, što je iskoristio Marko Grujić da mu "skine" loptu i spasi našu selekciju.

Davila je Španija "orlove", pretila sa svih strana, Srbija se branila u niskoj zoni i mučila se da barem na kratko zadrži loptu u svojim nogama.

Međutim, Srbija je bila sve sigurnija da može da izdrži i dođe do boda protiv evropskog šampiona, a u tome je na kraju i uspela!

Valja napomenuti da nema mnogo vremena za slavlje i zadovoljstvo, jer "orlove" već u nedelju očekuje duel sa Danskom u Kopengahenu, dok će Španija odmeriti snage sa Švajcarskom u Ženevi.

Srbija - Španija 0:0

Stadion: Rajko Mitić (Beograd)
Sudija: Serdar Gozubujuk (Holandija)

Srbija (3-4-2-1): Rajković - Eraković (od 46. Simić), Milenković, Pavlović - Nedeljković, Lukić, I. Ilić (od 85. Mitrović), Živković (od 62. Belić) - Samardžić (od 72. Grujić), Birmančević - Jović (od 72. Ratkov).

Španija (4-3-3): Raja - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja (od 57. Grimaldo) - Ruiz (od 76. Pedri), Zubimendi, Olmo (od 82. Hoselu) - Jamal, Perez (od 57. Ojarzabal), Vilijams (od 82. Tores).

UEFA Liga nacija (1.kolo)

Liga A, Grupa 4 

Srbija - Španija 0:0

Danska - Švajcarka 1:0 (0:0)
/Dorgu 82/

Uživo, Srbija - Španija 0:0

90. minut: Glavni sudija iz Holandije produžio je utakmicu na još tri minuta.

84. minut: Izmene na obe strane. Izašao je Ilić u igri je Stefan Mitrović, na drugoj strani Hoselu i Feran Tores ulaze umesto Olma i Vilijamsa.

80. minut: Nastavljaju Španci da prete. Vilijams je poslao nezgodan centaršut sa levog boka, Rajković nije želeo previše da rizikuje pa je izboksovao loptu, doduše, pomalo nespretno, ali srećom nije bilo igrača "crvene furije" u blizini.

75. minut: Velika greška Simića koja je mogla skupo da nas košta. Pogrešio je debitant pred svojim golom, poslao je poprečnu loptu Pavloviću koju su presekli protivnički igrači. Ruiz je potom ostao sam pred golom Rajkovića, ali je preterao sa driblinzima, pa su mu loptu oteli naši defanzivci i otklonili opasnost.

71. minut: Rajković čuva gol Srbije! Prvo je odbranio fantastičan udarac Grimalda iz slobodnjaka, da bi se potom Jamal dva puta našao u izglednoj prilici. Prvi put je izblokiran, a onda je i za malo promašio novi odbitak. Ciljao je dalji ugao Rajkovića i samo su ga centrimetri delili od pogotka.

67. minut: Rastrčali su se Španci po terenu. Stežu obruč pred golom Srbije, ali ne uspevaju da kapitalizuju na većem posedu. Utisak je da previše kombinuju, mada treba odati priznanje i našoj odbrani koja je tokom čitavog susreta na visokom nivou. 

57. minut: Šteta! Mogla je Srbija da dođe sada do vođstva, ali nije uspela da iskoristi 4 na 2 napad. Krenuli su u kontru "orlovi", dok je veći deo španskog tima ostao je na našoj polovini. Kombinovali su Pavlović, Birmančević, Ilić i Nedeljković, lopta je na kraju došla do debitanta iako je Ilić možda mogao da prethodno uputi udarac, ali se Nedeljković na kraju loše snašao. 

50. minut: Samo nekoliko trenutaka posle šanse "orlova" i Španija se našla u dobroj prilici. Imala je "furija" dobru šansu nakon slobodnog udarca - Jamal je proigrao Karvahala u šesnasestercu Srbije nakon što je lopta prethodno preletela celu odbranu naše selekcije, ali je na sreću Karvahal loše zahvatio loptu.

48. minut: Imala je Srbija dobru priliku sada iz slobodnog udarca sa nekih 20-ak metara od gola Španije, ali je Ilić za malo promašio. Pokušao je Ilić da plasira loptu u dalji ugao golmana Španije, međutim, nije bio precizan. Preletela je lopta živi zid i prohujala nekoliko metara pored stative. 

46. minut: Počeo je drugi deo igre. Izašao je požuteli Strahinja Eraković, dok je u igru ušao debitant Jan Karlo Simić. Što se Španije tiče, Luis de la Fuente zadržao je istu postavu iz prvog poluvremena. 

 

 

45. minut: Završeno je prvo poluvreme u Beogradu i na odmor se odlazi sa rezultatom 0:0. Velika šteta za ovakav ishod, budući da je Srbija imala nestvarnu priliku preko Jovića u završnici poluvremena, ali, nažalost, lopta nije htela u mrežu. Španci su imali kontrolu igre, veliku razliku u posedu, međutim, utisak je da su "orlovi" bili konkretniji. Stvorili su više prilika preko Lukića, Birmančevića i pomenutog Jovića, ali je izostala realizacija.

Da vidimo da li će propuštene šanse ostaviti danak u nastavku utakmice.

30. minut: Neverovatno šta je sada promašio Jović! U jednom, naizgled, bezazlenom napadu "orlova", Živković je fenomanlno proigrao napadača Milana, koji je izašao sam pred golmanom Španije. I taman kada se očekivala erupcija oduševljenja na tribinama, Jović je promašio nemoguće. Hteo je da plasira loptu u suprotni ugao, ali je nažalost promašio ceo gol. Ostaje 0:0, kakva šteta!

24. minut: Evo i prvog šuta u okvir gola Srbije. Jamal se lepo oslobodio čuvara i prograo Zubimendija na nekih 25 metara od našeg gola, ali je fudbaler Španije mlako šutirao i to direktno u Rajkovića.

15. minut: Korak po korak, Španci sve su bliži mreži Rajkovića i trenutno je "opsadno stanje" pred golom Srbije. Ali, na našu sreću, fali realizacija rivala, koji pokušava da se ušeta u gol "orlova". 

Od pomenutih prilika, solidnu šansu imao je sada Karvahal, ali je njegov pokušaj završio iznad gola Rajkovića, koji je do sada imao nekoliko manje bitnih intervencija.

12. minut: Lopta je očekivano u nogama Španaca, koji za sada ne uspevaju da ozbiljnije ugroze gol Rajkovića. Sa druge strane, Srbija se brani i brzim kontrama po boku, pokušava da probije bedem rivala preko Birmačevića, ali za sada bez uspeha. Ipak, po prikazanoj igri, navijači imaju razloga za zadovoljstvo, "orlovi" odlično pariraju šampionu Evrope!

5. minut: U jeku napada fudbalera Španije, Srbija je napravila dobar kontra napad i udarcima Samardžića i Lukića, došla jako blizu gola, ali, nažalost, nisu bili precizni igrači Dragana Stojkovića. Samardžićev pokušaj odbio se od protivničkog igrača, da bi loptu, potom, Lukić prebacio visoko iznad gola, ostaje 0:0.

Intonirane su obe himne na "Marakani" i uskoro se očekuje početak susreta.

 

 

UOČI UTAKMICE

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras na stadionu "Rajko Mitić" započinje svoje takmičenje u A diviziji Lige nacija, a prvi rival kombinovanom sastavu "orlova" biće ni manje ni više nego aktuelni šampion Evrope i jedna od najboljih selekcija na svetu, reprezentacija Španije.

Zbog brojnih odlazaka i otkaza (Mitrović, Tadić, Kostić, Vlahović...) biće ovo susret na kojem će selektor Dragan Stojković morati dobro da promeša karte i pronađe adekvatnu formulu u duelu sa ekipom koja je doživela pravu fudbalsku renesansu ovog leta u Nemačkoj, a kako će to izgledati saznajte večeras od 20.45 na Areni 1 Premium.

U prethodna dva ciklusa "orlovi" su se pokazali kao pravi majstori za Ligu nacija, pošto su ekspresno iz Lige C i B, prešli u elitni rang, osvojvši oba puta prvo mesto u grupi, dok će sada imati daleko teži zadatak u A diviziji, gde se nalaze znatno jača fudbalska imena.

Konkurencija u grupi 4, gde su još i Danci i Švajcarci, logično, nije laka. U pitanju su dobro poznate ekipe koje se nalaze u samom vrhu evropskog fudbala, pa će primarni cilj "orlova" biti da obezbede opstanak u elitnom rangu. A, ukoliko budu imali sreće, što da ne, i mesto na Svetskom prvenstvu.

Prvi rival Srbije u grupi biće ujedno i najteži na takmičenju. O sili "crvene furije" i kvalitetnu njihovog stručnog štaba ne treba previše trošiti reči. A, kakav je savršen spoj mladosti i iskustva napravio Luis de la Fuente u reprezentaciji, govori podatak da je Španija pod njegovim vođstvom na 21 utakmicu zabeležila 18 pobeda, osvojviši na tom putu Evropsko prvenstvo i prošlogodišnje izdanje Lige nacija.

Španci na ovom susretu neće moći da računaju na Alvara Moratu i Rodrija, pod upitom je bio i Lamin Jamal, koji se ipak našao u konurenciji i pored povrede lista, dok će Srbija nastupiti u potpunom novom sastavu, a šansu bi trebalo da dobiju debitanti Jan Karlo Simić i Kosta Nedeljković.

 

 

SRBIJA - ŠPANIJA
Liga nacija, 1. kolo, grupa 4
Stadion: Rajko Mitić, Beograd.
Sudije: Serdar Gozubujuk, Ervin Zajnstra, Johan Balder.

SRBIJA: Rajković, Eraković, Milenković, Pavlović, Živković, Ilić, Lukić, Živković, Birmančević, Samardžić, Jović.

ŠPANIJA: Raja, Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja, Zubimendi, Ruiz, Vilijams, Olmo, Jamal, Perez

 

Komentari (0)

Sport