Fudbal

Sjajna Zvezda "spržila", pa polila vodom Bodo Glimt i stigla u Ligu šampiona

Komentari

Autor: Euronews

28/08/2024

-

22:56

Sjajna Zvezda "spržila", pa polila vodom Bodo Glimt i stigla u Ligu šampiona
Sjajna Zvezda "spržila", pa polila vodom Bodo Glimt i stigla u Ligu šampiona - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Crvena zvezda se četvrti put plasirala u UEFA Ligi šampiona. Sjajnom igrom, pred 40.000 gledalaca, srpski šampion je u svemu nadivisio rivala, pobedom od 2:0 (1:0) ušao u elitu, inkasirao 18,62 miliona evra i sutra od 18.00 časova sačekaće žreb i osam rivala u grupnoj fazi.

Marakana je Zvezdina avlija. Izašli su igrači srpskog šampiona potpuno drugačije nego u Norveškoj pre sedam dana. Bodo Glimtu jednostavno nije smelo da se dozvoli da igra u Beogradu. Igrači crveno-belih su od starta izašli visoko u presnig, posebno na poslednju liniju, zatim lako osvajali druge lopte i pretili.

Paklena atmosfera sa tribina, pa i pakao od vremena u Beogradu, uz žestoku igru crveno-belih saterali su goste u "mišiju rupu" a iz grotla Marakane posle prvih 45 minuta iazšli su srećno sa samo golom minusa. Sjajno su u oba pravca igrali Zvezdini napadači Bruno Duarte, Milson i posebno Olanjinka. Bili su prva linija odbrane i oštrica napada, pa i egzekutori vođstva u 26. minutu. Sjovold je pola metra unutar šesanesterca neoprezno faulirao Milsona, a Bruno Duarte je digao Marakanu na noge realizujući penal. 

I nije stala Zvezda zadovoljavajući se samo stignutom prednošću rivala iz prvog meča. Samo čudesnom odbranom golman Haikin je uz pomoć prečke ostavio 1:0 na semaforu za domaćina. Olajinku je na drugoj stativi pronašao Bruno Duarte, šut vrlo dobar, ali nije došlo do promene. Statistika prvog dela je sve govorila: šut ka golu 13:0, u okvir 5:0. Šteta što Ivanić, Olajinka i Duarte nisu još koju loptu ugurali u mrežu.

Bilo je pitanje može li Zvezda da izdrži ritam koji je nametnula do kraja meča. Nije mogla, ali je posle kornera Elšnika kapiten Uroš Spajić doneo miris Lige šampiona. Bio je najviši u skoku. A, onda je vrćinu zamenio pljusak. Bodo Glimt je sve učinio da dođe do produžetaka, ali moraće da pokuša prvi put da uđe u Ligu šampiona naredne godine.

(UŽIVO) Crvena zvezda - Bodo Glimt 2:0

Drugio poluvreme

Kraj utakmice, Zvezda je u Ligi šampiona.

90. minut: Pet minuta deli Zvezdu od Lige šampiona, kakva odbrtana Haikina posle šuta Luke Ilića.

88. minut: Hvang je mogao sve da reši. Dobra kontra Pume Rodrigeza, pravovremeni pas, ali Korejac je šutirao u golmana.

80. minut: Pokušaj Mirka Ivanića sa 18 metara, lopta je išla pravo u ruke Haikina.

75. minut: Pljusak u Beogradu, Zvezda mora da izdrži još dvadesetak minuta do Lige šampiona.

65. minut: Bodo Glimt je krenuo na sve ili ništa, Zvezda je morala da se brani.

59. minut: GOOOL! Vodi Zvezda 2:0, strelac Uroš Spajić. Posle kornera Elšnika, kapiten je pogodio mrežu.

58. minut: Šansa za Zvezdu, Timi Elšnik je primio loptu na 15 metara, šutirao ali je bio izblokiran

56. minut: Prva pretnja Norvežana, Berg je šutirao sa 18 metara, ali je Ilić odbranio.

50. minut: Ritam meča je (očekivano) opao u nastavku, ali Zvezda ne odustaje od svog načina igre. Drži daleko Bodo od golmana Ilića.

Počelo je drugo poluvreme, nema izmena.

Prvo poluvreme

45+1. minut: Kraj prvog poluvremena, Zvezda vodi

40. minut: Zvezda je u svemu nadigrala goste iz Norveške. Igra se u visokom ritmu, sa mnogo presinga na poslednju liniju odbrane što Zvezdi donosi i posed i tranzicije.

31. minut: Prečka Olajinke. Kakva šansa! Bruno Duarte je centrirao sa leve strane na drugu stativu, Olajinka je skočio, poslao glavom loptu pod prečku, Golman Haikin je zakačio loptu koja se od prečke odbila u polje.

26. minut;: GOOOL! Vodi Zvezda 1:0, strelac Bruno Duarte

25. minut: penal za Crvenu zvezdu. Sjevold je srušio Milsona pola metra u kaznenmom prostoru. Sudija MAsa je odmah pokazao na penal i nije pogrešio.

20. minut: Zvezda presingom drži kontrolu meča i onemogućava Bodo Glimt da igra svoju igru. Međutim, u poslednjoj trećini za sada nema pravog završnog pasa i dobre realizacije.

13. minut: Haikin brani udarac Hvanga sa 18 metara. Dobar pokušaj Korejca.

6. minut: Dobra prilika za Ivanića, sa pet metara iskosa šutirao je preko gola.

5. minut: Paklen tempo od starta meča, Zvezda je izašla u visok presing, ali Bode je sa dve kontre pokazao da će biti opasan i na Marakani.

Počeo je meč na stadionu "Rajko Mitić". Crvena zvezda ima minus od gola protiv Bodo Glimta i pred oko 40.000 navijača juri prolaz u UEFA Ligu šampiona. I pred ovaj duel minutom ćutanja odata je počast premilom švedskom treneru Svenu Goranu Eriksonu.

Crveno-beli su 12. puta na svom terenu jurili prednost rivala od gola razlike, a samo su četiri puta uspeli u tome.

Crvena zvezda - Bodo Glimt 2:0 (1:0)

Stadion: Rajko Mitić.
Sudija: Davide Masa (Italija).
Strelac: Bruno Duarte u 26. iz penala, Spajić u 59. minutu.

CRVENA ZVEZDA: M. Ilić – Mimović, Điga, Spajić, Seol – Hvan, Elšnik – Olajinka (od 72. Dalsio), Ivanić (od 86. L. Ilić), Milson (od 62. Puma Rodrigez) – Duarte (od 72. Šerif Ndijaje).

BODO GLIMT: Haikin - Sjovold, Bjortfut (od 86. Moe), Gundersen, Bjorkan - Evjen (od 86. Oklend), Berg, Fet - Mata (od 86. Helmersen), Heg (od 66. Sinkernagel), Hauge.

Komentari (0)

Sport